Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2011,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Al Kaida Jemen

Četrtek, 21. 7. 2011, 11.51

8 let

V spopadih v Jemnu med mrtvimi tudi vodja arabske Al Kaide

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V spopadih z vojsko je torek umrl vodja arabske veje Al Kaide (AQAP) Ajad al Šabvani, so sporočili jemenska vojska in bolnišnični viri.

Spopadi so zahtevali tudi najmanj deset smrtnih žrtev med pripadniki vojske. Al Šabvani je po besedah jemenske vojske padel pod topniškimi streli med hudimi spopadi med jemensko vojsko in uporniki, domnevno pripadniki Al Kaide, blizu Zindžibarja vzhodno od Adena. Spopadi med vojsko in uporniki, ki so Zindžibar in okolico zasedli že konec maja, so trajali vse do srede.

Umrlo je najmanj 10 vojakov

Zdravnik iz vojaške bolnišnice je sporočil, da je v spopadih pri Zindžibarju umrlo tudi najmanj deset vojakov, 33 oseb pa je bilo ranjenih. Zdravnik iz bolnišnice v Adenu pa je sporočil, da je bolnišnica sprejela 19 ranjenih vojakov iz 31. oborožene brigade, eden od ranjencev pa je v bolnišnici umrl.

Vojaki izstrelili več raket v smeri skrivališč

Jemensko vojsko so v bližini Zindžibarja v torek napadli oboroženi uporniki, vendar je vojski končno napad uspelo odbiti. Vojaki 31. in 119. oboroženih brigad so tudi izstrelili več raket vrste katjuša v smeri skrivališč Al Kaidinih mož na območju Al Koud južno od Zindžibarja, pri čemer "je umrlo in bilo ranjenih več teroristov", so še zatrdili v jemenski vojski.

"Boril se bom proti tem zlobnim teroristom"

"Naše sile so bile namenjene v smeri mostu pri Zindžibarju in ko smo prispeli... so nas z avtomatskim orožjem napadli oboroženi teroristi in več naših mož ubili in ranili," je še povedal eden od ranjenih vojakov, ki se zdaj zdravijo v adenski bolnišnici. "Ko se pozdravim, bom odšel nazaj in se boril proti tem zlobnim teroristom," je še dejal.

V spopadih je poleg Ajada al Šabvanija umrl še eden vodilnih članov AQAP, Avad Mohamed Saleh al Šabvani. A možno je, da je še prezgodaj soditi o verodostojnosti navedb, saj so jemenske oblasti o smrti al Šabvanija in še petih vodilnih mož arabske Al Kaide poročale že 15. januarja v zračnem napadu vojske na konvoj vozil, tri dni zatem pa je AQAP te novice odločno zanikal.

Ne spreglejte