Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
16.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Bagdad Irak protesti

Nedelja, 15. 7. 2018, 16.45

5 let, 9 mesecev

V spopadih med protestniki in policijo v Iraku več žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na jugu Iraka že več kot teden dni potekajo protesti zaradi brezposelnosti in pomanjkanja osnovnih storitev. Protesti so se ponekod zaostrili in sprevrgli v izgrede. V spopadih s policijo je bilo doslej ranjenih več deset ljudi, terjali pa so tudi že nekaj smrtnih žrtev.

Izgredi so pred tednom dni najprej izbruhnili v provinci Basra, ko je policija med protestom mladih, ki so zahtevali službe in vlado obtožili neuspeha pri zagotavljanju osnovnih storitev, ustrelila in ubila eno osebo. Zaradi strelnih ran sta nato tam v petek zvečer umrla še dva protestnika, kdo je odgovoren za njuno smrt, sicer ni znano.

Protesti so se v Basri nadaljevali tudi ta konec tedna, zato je iraški premier Haide al Abadi v soboto napovedal nova sredstva in investicije v to z nafto bogato regijo. Kljub temu so v mestu Basra protestniki danes med drugim poskušali vdreti v prostore sedeža guvernerja, kar pa jim je s solzivcem preprečila policija. Nemška tiskovna agencija medtem poroča, da sta bili danes tu ubiti dve osebi.

Policija je poleg tega na jugu mesta s solzivcem razpršila množico protestnikov, ki so si z metanjem kamenja poskušali utreti pot do naftnega polja Zubeir. Solzivec je tu ohromil več ljudi, med njimi tudi novinarje.

protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protesti so se razširili vse do prestolnice Bagdad

Protesti, ki so izbruhnili v času, ko si Irak prizadeva obnoviti državo po triletni vojni s skrajno skupino Islamska država, so sicer izbruhnili tudi v nekaterih drugih provincah in se razširili do prestolnice Bagdad.

Med drugim so demonstracije izbruhnile v prestolnici sosednje province Di Kar Nasirija, kjer je množica ljudi pred uradom guvernerja v pripadnike varnostnih sil metala kamenje, zaradi česar so izbruhnili spopadi. Pri tem je bilo poškodovanih 15 protestnikov in 25 policistov.

Izgredi so potekali tudi v provinci Muthana, kjer se je pred sedežem tamkajšnjega guvernerja zbralo več sto ljudi, ki so zažgali dele stavbe. Tu naj bi bile po navedbah lokalnih medijev ubite tri osebe, še poroča dpa.

Protesti in spopadi med protestniki in policijo so potekali še v provincah Nadžaf in Karbala, v slednji pa naj bi bilo v spopadih med protestniki in policijo poškodovanih najmanj 30 ljudi.

Ne spreglejte