Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2018,
15.27

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Mihail Sakašvili Ukrajina protestniki

Sobota, 3. 3. 2018, 15.27

6 let, 1 mesec

V spopadih med policijo in protestniki v Kijevu več ranjenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Aretacija Mihaila Sakašvilija v Kijevu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ukrajinski prestolnici Kijev so danes izbruhnili spopadi med policijo ter podporniki enega od voditeljev ukrajinske opozicije in nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija. Pri tem je bilo ranjenih šest protestnikov in štirje policisti. Najmanj 50 ljudi, ki so se upirali policiji, so aretirali, je sporočila policija.

Več deset podpornikov Sakašvilija je oktobra v bližini parlamenta postavilo šotore. Tam so redno pripravljali proteste proti korupciji, na katerih so ukrajinskega predsednika Petra Porošenka pozivali k odstopu.

Kot je pojasnil vodja kijevske policije Andrij Kriščenko, je danes policija v šotorih izvedla racijo. Protestniki so namreč skušali decembra lani zavzeti neko zgradbo v središču Kijeva, kar policija zdaj preiskuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med racijo zasegli celo granate

Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da so v današnji raciji zasegli tudi granate.

Med racijo so se protestniki spopadli s policijo. "Šest protestnikov je moralo poiskati zdravniško pomoč, ranjeni pa so bili tudi štirje policisti," je povedal Kriščenko. Dodal je, da so 50 ljudi aretirali.

Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili | Foto: Reuters Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili Foto: Reuters

Nekdanji gruzijski predsednik aretiran že decembra lani

Gre za podpornike Sakašvilija, ki mu ukrajinsko tožilstvo očita organizacijo protivladnih protestov. Te naj bi financirali tisti, ki so blizu nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Nekdanjega gruzijskega predsednika so v Ukrajini aretirali že decembra lani. Protestnikom je takrat uspelo, da so ga rešili iz policijskega vozila. Sledila je še ena aretacija.

Ukrajinska mejna policija je Sakašviliju pretekli teden prepovedala vstop v državo za tri leta, kar so utemeljili z njegovim nezakonitim vstopom v državo septembra lani. Ukrajinske oblasti so ga sredi februarja izgnale na Poljsko. Ker je poročen z Nizozemko, se je nato preselil k njeni družini na Nizozemsko.

Ne spreglejte