Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
11.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Trg nebeškega miru pokol

Torek, 4. 6. 2013, 11.18

7 let, 12 mesecev

V spomin na žrtve pokola na trgu Tiananmen protesti v Hongkongu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mineva 24 let od pokola na pekinškem Trgu nebeškega miru, ko so kitajske oblasti nasilno zatrle protidemokratične proteste.

Policija preprečila počastitev spomina na žrtve pokola Dogodek je na Kitajskem še vedno tabu, kot vsako leto pa so oblasti tudi letos pred obletnico odredile hišni pripor za več aktivistov. Policija je tako kot vsako leto do zdaj preprečila počastitev spomina na žrtve pokola in zaprla pokopališče Wanan v zahodnem delu Pekinga, kjer so pokopane žrtve pokola in ga vsako leto ob obletnici obiščejo matere žrtev. V ozki ulici blizu Prepovedanega mesta v središču prestolnice so pripadniki varnostnih sil patruljirali pred nekdanjo hišo Zhao Ziyanga, nekdanjega generalnega sekretarja komunistične partije, ki je bil po protestih odstavljen in zaprt v hišni pripor.

Vlada v poplavi spletnih družbenih omrežij kljub uvedenim cenzuram vse težje nadzoruje informacije. Kitajski aktivisti so tako ljudi v preteklih dneh prek spleta pozivali, naj oblečejo črne majice ali prižgejo sveče ter se s tem spomnijo tragičnih dogodkov. V spletnih iskalnikih in družbenih omrežjih so bile cenzurirane številne besede, od Tiananmen do sveča. Aktivisti so se zato zatekli na tuje spletne strani, na katerih so obeležili obletnico in kritizirali oblasti. "Spor v tej državi je v bistvu obtičal pri vprašanju, ali prižgati svečo ali jo ugasniti," je na Twitterju zapisal znani kitajski umetnik Ai Weiwei.

Množični protesti v Hongkongu Protesti so ob tej priložnosti sicer na Kitajskem prepovedani, obletnico pa zato vsako leto množično obeležijo v parku Victoria v Hongkongu. Tudi letos se je kljub močnemu dežju zbralo več deset tisoč ljudi. Odeti so bili v črno, pod dežniki so nosili prižgane sveče. "Nikoli ne bomo pozabili!" je vzklikala množica. Zborovanje so sicer predčasno prekinili, potem ko so v hudem nalivu odpovedali zvočniki. Organizatorji so število udeležencev ocenili na 150.000, policija pa govori o 54.000.

Pred 24 leti je vojska s tanki zapeljala v množico Do pokola je prišlo v noči na 4. junij leta 1989, ko je kitajska vojska s tanki in tovornjaki zapeljala v množico demonstrantov, večinoma študentov, na Trgu nebeškega miru v Pekingu. Kitajska vlada ni nikoli objavila uradnega števila žrtev pokola, ki so ga obsodili po vsem svetu in ki je vodil do začasne osamitve Pekinga na mednarodnem političnem odru. Po različnih ocenah je bilo v pokolu ubitih od 200 pa do več kot tri tisoč ljudi.

Ne spreglejte