Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
12.10

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Nemčija migracije Evropska unija

Petek, 6. 7. 2018, 12.10

5 let, 9 mesecev

V SPD dvomijo v dogovore z Rimom in Dunajem glede migracij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Namestnik vodje nemških socialdemokratov (SPD) Ralf Stegner je danes v pogovoru za nemško televizijo ZDF podvomil, da bo vladi uspelo uresničiti dogovor glede ureditve migracij, saj zato potrebuje dogovor z Italijo in Avstrijo glede vračanja beguncev. Takega dogovora pa vladi kanclerke Angele Merkel po njegovi oceni ne bo uspelo doseči.

"Ne more delovati, če so kolegi sami nacionalisti in egoisti, potem si ne želijo nikogar v državi," je Stegner dejal o verjetnem nasprotovanju Rima in Dunaja glede dvostranskega dogovora z Nemčijo o vračanju migrantov, ki so že registrirani v drugi članici EU.

Nadaljeval je, da je notranji minister in prvak Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer v četrtek na obisku na Dunaju že dobil "zaušnico". CSU je uprizorila ogromno dramo, ki nikomur ne koristi, povzema pogovor nemški časnik Die Welt.

Sprva je Seehofer zagovarjal, da bodo v okviru novih načrtov migrante, ki so registrirani v državah članicah, s katerimi ne bodo imeli podpisanega dogovora, vrnili v Avstrijo. Minister pa je nato v četrtek na Dunaju spremenil svojo retoriko in dejal, da Avstrija ne bo odgovorna za zavrnjene migrante, ki so registrirani v kaki drugi članici EU.

Tajska, jama
Novice Elon Musk ima idejo, kako iz jame rešiti mlade nogometaše

Nemška koalicija se je strinjala, da bodo omejili sekundarne migracije

Po spravnemu govoru na Dunaju se je nemška koalicija v četrtek zvečer v skupnem načrtu strinjala, da bodo omejili sekundarne migracije oz. na meji z Avstrijo zavrnili vse begunce, pri katerih je azilni postopek v drugi članici EU že v teku. Da bo to mogoče, pa morajo skleniti ustrezne dogovore z več članicami, kar bo odgovornost notranjega ministra.

Vodja SPD Andrea Nahles je dvostranski koncept, ki ga je koalicija potrdila v četrtek, označila za "paket za preureditev azilne politike". Med drugim v njih niso več omenjeni sporni tranzitni centri, ampak tranzitni postopki, ki bodo potekali "v skladu z obstoječo zakonodajo, sprememba zakonov tako ni potrebna".

"Ne more delovati, če so kolegi sami nacionalisti in egoisti, potem si ne želijo nikogar v državi," je Stegner dejal o verjetnem nasprotovanju Rima in Dunaja glede dvostranskega dogovora z Nemčijo o vračanju migrantov, ki so že registrirani v drugi članici EU. | Foto: Reuters "Ne more delovati, če so kolegi sami nacionalisti in egoisti, potem si ne želijo nikogar v državi," je Stegner dejal o verjetnem nasprotovanju Rima in Dunaja glede dvostranskega dogovora z Nemčijo o vračanju migrantov, ki so že registrirani v drugi članici EU. Foto: Reuters

Michael Jackson
Trendi Fotografije zvezdnikov, kot jih še niste videli #foto

Migrante bodo v roku 48 ur vrnili v državo, kjer so prosili za azil

Zagotovili so, da na meji z Avstrijo ne bo enostranskih zavračanj sekundarnih migrantov, a jih bodo v roku 48 ur vrnili v državo, kjer so vložili prošnjo za azil. Za namene teh tranzitnih postopkov pa glede na nove načrte ne bodo vzpostavljali novih prostorov, ampak bodo koristili že obstoječe objekte nemške zvezne policije v bližini meje. Praviloma bodo migrante vračali preko letališča v Münchnu.

Iskalce azila, ki morda že živijo v Nemčiji in so za azil pred tem zaprosili v kakšni drugi državi, pa bodo razkrili s pomočjo prikrite preiskave oseb in jih prepeljali v sidrne centre, o katerih so se stranke sicer zedinile že v koalicijski pogodbi. Do jeseni bodo predvidoma vzpostavili šest takšnih centrov.

Notranje ministrstvo bo v prihodnje odgovorno tudi za vračanje oz. deportacije migrantov, kar je bila do sedaj naloga lokalnih uradov za tujce, ki so že dlje časa preobremenjeni. V ta namen bo Seehofer dobil dodatna sredstva in zaposlene.

Predvsem po zaslugi SPD pa so se v četrtek strinjali tudi glede zakona o priseljevanju kvalificiranih delavcev, ki naj bi ga sprejeli še letos.

Dacia Lodgy 1.5 DCi
Avtomoto Sedem sedežev za 16 tisočakov: Preveč ali odličen nakup?
Uroš Rotnik
Novice Osumljenih pet pri iskanju največje skrivnosti TEŠ6 #video
Novice Kup dragih uničenih računalnikov, ki zadnje dni buri duhove
Ne spreglejte