Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2013,
10.38

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Somalija Mali

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 10.38

3 leta, 8 mesecev

V Somaliji ubit še drugi francoski vojak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le nekaj ur po začetku francoske invazije v Maliju sta dva francoska vojaka v Somaliji poskušala rešiti tajnega agenta, vendar neuspešno. Medtem se boji v Maliju nadaljujejo.

Islamski skrajneži v Somaliji so sporočilo, da je zaradi hudih poškodb umrl še drugi francoski vojak, ki je poskušal rešiti francoskega tajnega agenta, poroča BBC. Francoska vojaka sta namreč imela nalogo, da rešita tajnega agenta Denisa Allexa, ki ga islamski skrajneži zadržujejo že od leta 2009, vendar je bila njuna reševalna akcija neuspešna.

Tiskovni predstavnik skupine islamskih skrajnežev al Šabab šejk Abdiasis Abu Musab je povedal, da je komandos umrl zaradi strelnih ran, napovedali pa so, da bodo trupli obeh francoskih vojakov pokazali drugič. Razkril pa je tudi, da je tajni agent Allex še vedno živ, vendar se še niso odločili, kakšna bo njegova usoda.

Do boja med islamski skrajneži in francoskima vojakoma je prišlo le nekaj ur po uradnem začetku intervencije Francije v Maliju.

Mali: Francija obljubila kratek boj proti islamistom Medtem se francoska invazija v Maliju nadaljuje, francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je povedal, da bo francoska invazija proti islamskim skrajnežem trajala le nekaj tednov. Francoska vojska je včeraj bombardirala mesto Gao na vzhodu Malija, s tem pa je prodrla globoko v ozemlje upornikov.

Francija pa je za danes sklicala tudi izredno srečanje Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN). Laurent je za francoske medije tudi zavrnil vsakršne paralele z dolgotrajno misijo v Afganistanu. "Pozneje se lahko vrnemo, vendar pa nimamo nikakršnega namena ostati za vedno," je povedal Laurent, ki je še pojasnil, da so že uspeli preprečiti nadaljevanje islamskih skrajnežev proti jugu države. Francoski obrambni minister Jean Yves Le Drian je še povedal, da so njihova bojna letala napadla in uničila središča za urjenje in njihovo logistiko v mestu Gao, ki sicer ločuje ozemlje, ki so ga zasedli islamski skrajneži in ozemlje, ki ga ima v oblasti malijska vlada.

Na pomoč Franciji tudi čete iz sosednjih držav Šele jeseni pa se bo v Mali napotila tudi misija zahodnoafriške gospodarske skupnosti (Ecowas), ki jo podpirajo tudi ZN. Francija pa je trenutno v mesto Mopti in prestolnico Bamako napotila približno 550 čet, njenim četam pa se bodo v naslednjih dneh pridružile še čete iz Nigra, Burkine Faso, Nigerije in Toga.

Ne spreglejte