Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2019,
9.50

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

sneg Avstrija plaz vreme nesreča nesreča nevarnost

Nedelja, 13. 1. 2019, 9.50

5 let, 3 mesece

V francoskih Alpah pri preventivni sprožitvi plazu umrla delavca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Francoske Alpe | Umrla delavca sta v francoskih Alpah poskušala izvesti nadzorovano sprožitev snežnega plazu. | Foto Reuters

Umrla delavca sta v francoskih Alpah poskušala izvesti nadzorovano sprožitev snežnega plazu.

Foto: Reuters

V Visoki Savoji v francoskih Alpah pa sta danes umrla dva delavca smučarske postaje v Morillonu, ki sta poskušala s pomočjo eksploziva izvesti nadzorovano sprožitev snežnega plazu. Ko sta pripravljala eksploziv, je ta najverjetneje eksplodiral, so sporočili predstavniki tamkajšnje gorske reševalne službe.

Nesreča se je pripetila na približno 1.800 metrih nadmorske višine, kjer sta nameravala delavca kot običajno pred odprtjem prog preventivno sprožiti plaz. Na prizorišče nesreče so že prispeli preiskovalci iz Chamonixa.

V Savoji in Visoki Savoji so v soboto razglasili veliko nevarnost snežnih plazov, in sicer četrte stopnje na petstopenjski lestvici. V noči s sobote na nedeljo je na območju namreč zapadla velika količina novega snega na že obstoječo podlago, zato so zgornje plasti snežne odeje izjemno nestabilne. S tem se je nevarnost snežnih plazov izrazito povečala.

Avstrija sneg
Novice Avstriji in Nemčiji grozi še več snega

V snežnem plazu v Avstriji umrli najmanj trije Nemci

Snežni plaz, ki se je v soboto sprožil pri kraju Lech v avstrijski deželi Predarlsko, je medtem terjal najmanj tri smrtne žrtve, enega človeka še pogrešajo. Štirje nemški smučarji so po prvih informacijah avstrijske policije smučali na zaprti progi, ko jih je zasul plaz.

Potem, ko se niso vrnili domov, so smučarje začeli iskati v soboto zvečer. Našli so jih okoli 23. ure, ko jim ni bilo več pomoči. Iskalne akcije za pogrešanim 28-letnim smučarjem reševalci trenutno ne morejo nadaljevati, saj je nevarnost snežnih plazov prevelika. Preminuli smučarji so bili stari 32, 36 in 57 let.

Snežna odeja bi se ponekod lahko odebelila za dodaten meter

Razmere v Avstriji so se po obilnem sneženju v preteklih dnevih nekoliko umirile, a danes pri naših severnih sosedih že pričakujejo novo obilno pošiljko snega. V Predarlskem in na vzhodu Tirolske pričakujejo, da se bo snežna odeja odebelila za dodaten meter, v gorah tudi za dva metra novozapadlega snega. Avstrijski vremenoslovci umiritev razmer napovedujejo šele v torek.

V Predarlskem in na vzhodu Tirolske pričakujejo, da se bo snežna odeja v nižinah odebelila za dodaten meter, v gorah pa tudi za dva metra novozapadlega snega. | Foto: Reuters V Predarlskem in na vzhodu Tirolske pričakujejo, da se bo snežna odeja v nižinah odebelila za dodaten meter, v gorah pa tudi za dva metra novozapadlega snega. Foto: Reuters

Na Tirolskem in Predarlskem so sprva znižali stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi na tretjo stopnjo, a so jo oblasti kmalu spet dvignile na četrto stopnjo. Ob tem oblasti opozarjajo, da so izven urejenih snežnih prog razmere še vedno kritične. Nevarnost pred plazovi ostaja velika tudi v nekaterih delih Zgornje Avstrije, večinoma pa so jo že znižali na znatno.

V Spodnji Avstriji, na Solnograškem in avstrijskem Štajerskem medtem za nekatera območja velja četrta stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi. Oblasti ob tem svarijo, da se bodo razmere zaradi novega snega v ponedeljek znova zaostrile. Ponekod na zahodu Tirolske bo v ponedeljek tako verjetno stopila v veljavo peta stopnja ogroženosti pred snežnimi plazovi.

Avstrija sneg
Novice V Avstriji do konca tedna pričakujejo kar tri metre novega snega #foto #video

Številni prebivalci Avstrije in Nemčije še vedno odrezani od sveta

Trenutno na več ogroženih območjih, kjer razmere to dopuščajo, izvajajo načrtovano sprožanje plazov. Zaradi ogromnih količin snega pri čiščenju v šestih zveznih deželah pomaga tudi okoli 900 avstrijskih vojakov, največ na Solnograškem. Največ dela imajo s čiščenjem snega s streh stavb.

V Avstriji imajo trenutno veliko dela tudi s čiščenjem snega s streh stavb, ki bi se pod težo debele snežne odeje lahko tudi vdale. | Foto: Reuters V Avstriji imajo trenutno veliko dela tudi s čiščenjem snega s streh stavb, ki bi se pod težo debele snežne odeje lahko tudi vdale. Foto: Reuters

Težave z načrtovanim proženjem plazov imajo tudi na Solnograškem. Tam je od sveta odrezanih okoli šest tisoč ljudi, od tega tri tisoč prebivalcev in dva tisoč turistov v kraju Rauris. Oblasti so namreč zaradi nevarnosti snežnega plazu zaprle tamkajšnjo cesto, a jim vremenske razmere ne dopuščajo, da bi sprožile plaz.

Okoli dva tisoč ljudi je ostalo ujetih v domovih tudi na jugu Nemčije. Zaradi nevarnosti pred plazovi so namreč zaprli prelaz, ki vodi do vasi Balderschwang. Zaenkrat oblasti ne načrtujejo evakuacije prebivalcev, kdaj bo kraj spet dostopen, pa ne vedo.

Ne spreglejte