SiolNET. Novice Svet
3,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstriji in Nemčiji grozi še več snega

3,31

termometer

Avstrija sneg
Zaradi dežja, ki ga pričakujejo v nižjih legah na Bavarskem, bo snežna odeja na strehah še težja in zato tudi nevarnejša. Foto: Reuters

Po včerajšnji delni umiritvi vremenskih razmer se v Avstriji in na jugu Nemčije zdaj pripravljajo na napovedano novo sneženje in veter. Nevarnost snežnih plazov ostaja visoka.

V avstrijskih Alpah, kjer že več dni vlada snežni kaos, včeraj prvič po dolgem času ni snežilo. Ves dan, še posebej sinoči, pa je pihal močan veter in povzročal nove snežne nanose, ki pomenijo dodatno nevarnost za snežne plazove.

Ta konec tedna pričakujejo novo sneženje. Od nedelje popoldne do torka dopoldne bo snežilo na vsem območju od Predarlske do Zgornje Štajerske ter v višjih predelih Zgodnje in Spodnje Avstrije.

Na Bavarskem angažirali vojake

Podobno je na jugu Nemčije. Sneženje na južnem Bavarskem je v petek ponehalo, a naj bi se že nocoj znova okrepilo. V nižjih predelih naj bi sneg prehajal v dež, kar bo še otežilo položaj, saj bo snežna odeja na strehah tako še težja.

Razmere si bo danes ogledal bavarski ministrski predsednik Markus Söder. Na najbolj prizadete predele so poslali vojake, ki pomagajo gasilcem pri čiščenju snega, oskrbi prebivalcev in načrtnem sprožanju plazov. Med drugim so s helikopterji prepeljali skupino šolarjev s planine v dolino. Na terenu so tudi pripadniki bavarskega Rdečega križa in drugih človekoljubnih organizacij.

V Avstriji so mnoge lokalne ceste v višje ležečih krajih zaprte zaradi plazov in zelo okrepljenega tveganja pred novimi. V Avstriji so mnoge lokalne ceste v višje ležečih krajih zaprte zaradi plazov in zelo okrepljenega tveganja pred novimi. Foto: STA

Na münchenskem in frankfurtskem letališču številne odpovedi poletov

Na letališčih v Münchnu in Frankfurtu so v petek odpovedali po okoli sto poletov, zaradi snega na tirih so še vedno delno okrnjene regionalne železniške povezave. Po navedbah nemških železnic naj bi tudi v prihodnjih dneh odpovedali več vlakov.

Obilje snega tudi v Bolgariji

V bavarskem kraju Lenggries je v petek umrl 48-letni voznik snežnega pluga, ko je njegovo vozilo zdrsnilo z mostu v reko.

V Bolgariji pa je deskarja na snegu zasul snežni plaz, sprožen, ko so še z dvema kolegoma smučali zunaj smučarskih prog v Banskem na jugu države. To je bil sicer prvi snežni plaz v Bolgariji to zimo. Pet mladih iz Srbije, ki so jih v petek popoldne na tem območju razglasili za pogrešane, pa jim je uspelo rešiti in jih s sanmi odpeljati v bolnišnico.

V Srbiji mraz in poledica

Iz Srbije danes poročajo o hudem mrazu in nevarnosti poledice. Potem ko je dva dni neprekinjeno snežilo, so zaradi velikih količin snega izredne razmere razglasili v sedmih občinah. Glavne prometne poti so prehodne, v hribovitih predelih pa je promet otežen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin