Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
13.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenci v tujini

Petek, 10. 1. 2014, 13.02

7 let, 12 mesecev

"V Sloveniji ni tako slabo, kot se poskuša prikazati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Zdi se mi, da je kakovost življenja v Sloveniji višja kot v Bruslju, vsaj glede kakovosti življenjskega okolja," pravi Vesna Tišler, ki se je po izkušnji v tujini vrnila v domovino.

Po krajši izkušnji študijske izmenjave prek programa Erasmus v Gradcu je študentki prava na ljubljanski fakulteti Vesni Tišler zadišalo po tujini. Vrata v svet si je odprla z enoletnim podiplomskim študijem evropskega prava v manjšem nemškem mestu Saarbrücken, kjer so bili tako študentje kot tudi profesorji z vsega sveta. Potem se je vse razpletalo po srečnem naključju.

Iz Evropske komisije v Evropski parlament "Že med študijem so nas spodbujali, naj se prijavimo na prakso v evropskih institucijah," pripoveduje Vesna, ena od dveh srečnežev z njihovega programa, ki jima je uspelo dobiti plačano prakso v Evropski komisiji. Pozneje se je odprla priložnost za delo pri slovenski poslanki v Evropskem parlamentu, nekaj časa pa je preživela tudi v mednarodni odvetniški pisarni v Bruslju.

Tujina ti da širino Vesna svojo izkušnjo opisuje kot izjemno in nepozabno. "Včasih se mi je zdelo, da na tako zanimivem in odgovornem položaju ne bom imela več priložnosti delati. Uradniki ti zaupajo naloge, ki jih sami opravljajo, in tako nisi le opazovalec, temveč si aktivno vpet v delo evropskih uradnikov na določenem direktoratu," pripoveduje Vesna, ki je med drugim pisala tudi dele govorov za eno od evropskih komisark.

Življenje v mednarodnem okolju, tako v času študija kot med delom v Bruslju, je bilo za Vesno zanimivo tudi zaradi navezovanja stikov z ljudmi z vsega sveta, prek katerih je spoznavala njihovo kulturo, navade in običaje. "V takem okolju dobiš širši pogled na življenje, delo in družbo," pripoveduje.

Domov po pravosodni izpit Kljub čudoviti izkušnji v tujini se je pred dobrim letom vrnila v Slovenijo. Z mislijo o vrnitvi se je poigravala kar nekaj časa, dejavnikov za končno odločitev pa je bilo več. Eno je bilo neuspešno iskanje službe v Bruslju, saj je konkurenca zaradi velikega števila mladih izobražencev iz vse Evropske unije zelo velika, drugo je bil pravniški državni izpit. Brez tega bi lahko v tujini nadaljevala le opravljanje prakse v odvetniški pisarni, ki se ne upošteva v pripravniško dobo za opravljanje izpita, ali pa bi morala iskati delo zunaj pravnega področja.

V času iskanja službe je bila tako razpeta med tujino in domovino, prošnje za delo je pošiljala povsod, nazadnje je uspela v podružnici mednarodne odvetniške pisarne v Ljubljani, kjer kot odvetniška pripravnica nabira izkušnje, potrebne za pristop k pravniškemu državnemu izpitu.

Poti si ne zapira Dolgoročnih ciljev si ne dela. "Do izpita se zagotovo vidim v Sloveniji, nato me čaka pol leta učenja za izpit, po opravljenem izpitu pa bom videla, kam me bo zaneslo." Tujine ne izključuje.

Medtem ko v mednarodnem okolju vidi večje zaposlitvene možnosti in bolj raznolike priložnosti za uspešno kariero, se ji v Sloveniji zdi višja kakovost življenja. Ob tem v Sloveniji vidi bolj realno možnost, da si v prihodnosti ustvari družino.

Slovenija ima svoje prednosti Po treh letih življenja v tujini zna Vesna v Sloveniji bolj ceniti lepoto narave in majhnost države. Po njenem mnenju je kakovost življenja tu zelo visoka. "V Bruslju so plače res višje, a ko preračunaš, koliko porabiš za hrano in druge življenjske stroške, nisem prepričana, da se življenje in delo v tujini s finančnega vidika na koncu res vedno izplača. Zaposleni v evropskih institucijah res plačujejo zelo nizke davke, a v zasebnem sektorju razmere niso tako rožnate, kot jih včasih v Sloveniji poskušajo prikazati. Na koncu mora vsak posameznik pri sebi pretehtati, ali je v tujini res na boljšem."

Ne spreglejte