Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
8.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina Viktor Janukovič Švica premoženje

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 8.52

8 let

V Slavjansku eksplozije in streljanje, okoli Kijeva cestne zapore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ukrajinsko notranje ministrstvo je Odeso, kjer je v nedeljo znova izbruhnilo nasilje, poslalo dodatne enote nacionalne garde. Iz mesta Slavjansk na vzhodu Ukrajine poročajo o novih spopadih.

"V Odeso so prispele sile za posebne namene ministrstva za notranje zadeve Kijev-1. To je ena od enot, ki so bile nedavno oblikovane iz državljanskih aktivistov," je sporočil notranji minister Arsen Avakov in pojasnil, da gre za dodaten bataljon. Avakov je tudi napovedal svoj obisk v mestu.

V Odesi je bilo v petek v nasilju med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti ubitih 46 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. V nedeljo je nekaj tisoč proruskih aktivistov nato zavzelo tamkajšnji sedež policije ter zahtevalo izpustitev somišljenikov. Po navedbah policije so 67 oziroma polovico v petek pridržanih nato tudi izpustili.

Etnično mešana Odesa velja za ključno v razvoju dogodkov v Ukrajini - mnogi jo namreč gledajo kot kazalec tega, ali se nasilje z rusko govorečega vzhoda države začenja prelivati širše po državi. Izguba nadzora nad tem mestom bi bila za oblasti v Kijevu hud gospodarski in političen udarec.

V Slavjansku nadaljevanje "protiteroristične" operacije Iz Slavjanska, enega od mest na vzhodu države, kjer ukrajinske oblasti od konca minulega tedna izvajajo "protiteroristično" operacijo s ciljem ponovnega prevzema nadzora iz rok proruskih separatistov, znova poročajo o nasilju. Med drugim je slišati eksplozije in streljanje.

Spopadi so izbruhnili v bližini televizijskega stolpa v južnem predmestju Slavjanska, ki so ga uspele zavzeti ukrajinske sile. Proruske milice so se zato začele umikati nazaj proti središču mesta, obenem se proti centru mesta pomikajo tudi spopadi.

Medtem so z obrambnega ministrstva sporočili, da je blizu Slavjanska zaradi obstreljevanja proruskih milic strmoglavil vojaški helikopter, a da je posadka preživela. Gre za tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila pri Slavjansku, odkar je začela ofenzivo proti proruskim upornikom.

Cestne zapore okoli Kijeva Po navedbah proruskih aktivistov je bilo v novem nasilju huje ranjenih najmanj pet njihovih pripadnikov. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva, ki jih povzema britanski BBC, je bilo ubitih tudi več ukrajinskih vojakov, koliko točno še ni znano. Je pa bilo najmanj osem vojakov ranjenih v napadu iz zasede.

Mesto Slavjansk, ki šteje več kot 100.000 prebivalcev, v celoti obkoljujejo pripadniki ukrajinske vojske in sil notranjega ministrstva.

Tudi okoli Kijeva medtem postavljajo cestne zapore.

Putin in Merklova za zmanjševanje napetosti Medtem se nadaljujejo politična prizadevanja za rešitev krize. V telefonskem pogovaru v nedeljo sta ruski predsednik Vladimir Putin in nemška kanclerka Angela Merkel poudarila pomen učinkovitega mednarodnega ukrepanja pri zmanjševanju napetosti v Ukrajini, pri čemer bi po njunem pomembno vlogo lahko igrala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Putin se je ob tem zavzel za dialog med ukrajinskimi oblastmi in vodji proruskih separatistov. Merklova je izrazila zadovoljstvo ob nedavni izpustitvi opazovalcev Ovseja, med katerimi so bili štirje Nemci.

Putin je Merklovi omenil, da bo predsedujoči Ovseju Didier Burkhalter v sredo obiskal Moskvo, kjer se bo pogovarjal o reševanju ukrajinske krize.

Švica Janukoviču zamrznila 140 milijonov evrov Švicarski zvezni tožilec je zamrznil 170 milijonov švicarskih frankov (140 milijonov evrov), ki jih imajo na računih Švicarske banke nekdanji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič in njegov ožji krog.

Švicarska vlada je že konec februarja ukazala zamrznitev premoženja 20 Ukrajincev, med njimi tudi Janukoviča in njegovega sina Oleksandra. Marca je na seznam ljudi, ki jih zadeva ta ukrep, dodala devet ljudi.

Švicarski časopis Zentralschweiz am Sonntag poroča, da je švicarski državni odvetnik odprl pet preiskav proti posameznikom, ki so osumljeni pranja denarja. "Urad državnega odvetnika je sporočil, da so med temi preiskavami zamrznili okoli 170 milijonov švicarskih frankov premoženja," je zapisal časopis.

Janukovič je Ukrajino po več mesecih protestov zapustil februarja. V državi, ki je na robu državljanske vojne, bodo njegovega naslednika volili 25. maja.

Ne spreglejte