Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2012,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Makedonija Danilo Türk

Torek, 3. 1. 2012, 15.20

8 let

V Skopju pokopali Gligorova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na pokopališču v Skopju so pokopali nekdanjega makedonskega predsednika Kira Gligorova, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek.

Pogreb je na željo Gligorova potekal v ožjem družinskem krogu brez državnih ali cerkvenih časti. Gligorova so pokopali v grobnici na aleji velikanov na skopskem pokopališču Butel, kjer so leta 2009 pokopali tudi njegovo soprogo Nado. Makedonska vlada je v ponedeljek ponudila, da bi pogreb potekal v spremstvu častne straže in s častnimi streli, kar pa so Gligorovi svojci v skladu z željami pokojnega zavrnili. Makedonska vlada je razglasila dan žalovanja, v parlamentu pa je potekala žalna seja.

Ivanov: Življenje Kira Gligorova je bilo zgodovina makedonskega naroda "Življenje Kira Gligorova je bilo zgodovina makedonskega naroda," je pred poslanci v Skopju dejal sedanji predsednik Makedonije Gjorge Ivanov. Poudaril je, da je bil Gligorov človek, ki je državo uspešno in pametno vodil skozi nemirne čase.

Nekdanji član predsedstva SFRJ in prvi predsednik samostojne Makedonije je umrl na svojem domu. Rojen je bil 3. maja 1917 v Štipu na vzhodu Makedonije. V nekdanji SFRJ je bil na več visokih položajih, leta 1991 pa je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika Makedonije. Obdobje njegovega prvega mandata je prineslo splošni referendum o samostojnosti Makedonije. 8. septembra 1991 je Makedonija razglasila neodvisnost in nato postala edina nekdanja jugoslovanska republika, ki se tako ali drugače ni zapletla v spopade z Jugoslovansko ljudsko armado.

Na prvih splošnih predsedniških volitvah oktobra 1994 je bil Gligorov izvoljen za prvega makedonskega predsednika s petletnim mandatom. Pred iztekom drugega mandata je bil z 82 leti takrat najstarejši predsednik kake države na svetu.

Leta 1995 je preživel atentat v Skopju 3. oktobra 1995 je preživel poskus atentata v središču Skopja, v katerem je oslepel na eno oko. Napadalcev do danes niso odkrili.

Ne spreglejte