Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
9.52

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
parlament predsednik Severna Makedonija volitve

Natisni članek

Sreda, 8. 5. 2024, 9.52

2 meseca, 1 teden

V Severni Makedoniji predsedniške in parlamentarne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
volitve, Severna Makedonija | Na rednih parlamentarnih volitvah sodeluje 17 strank in zavezništev. | Foto Reuters

Na rednih parlamentarnih volitvah sodeluje 17 strank in zavezništev.

Foto: Reuters

V Severni Makedoniji danes hkrati potekajo predsedniške in parlamentarne volitve. Do 11. ure je svoje glasove oddalo okoli 13 odstotkov od približno 1,8 milijona volilnih upravičencev. Dvojna zmaga se obeta desni stranki VMRO-DPMNE, ki po anketah močno vodi pred vladajočimi socialdemokrati (SDSM).

V drugem krogu predsedniških volitev se soočata trenutni predsednik države, socialdemokrat Stevo Pendarovski, in Gordana Siljanovska Davkova iz opozicijske VMRO-DPMNE. Do 11. ure je po podatkih državne volilne komisije glasove oddalo 12,87 odstotka oziroma 141.087 volilnih upravičencev.

Siljanovska Davkova je sicer v prvem krogu predsedniških volitev pred dvema tednoma s približno 40 odstotki glasov prejela še enkrat več podpore kot Pendarovski, ki kljub temu še vedno upa na zmago.

Volilna zmaga se obeta VMRO-DPMNE

Na rednih parlamentarnih volitvah, na katerih sodeluje 17 strank in zavezništev, je medtem do 11. ure glasovalo 13,96 odstotka oziroma 140.990 volivcev. V primerjavi s parlamentarnimi volitvami leta 2020 je bila volilna udeležba do 11. ure višja za 2,69 odstotka, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Volilna zmaga se obeta VMRO-DPMNE, ki bi po javnomnenjskih anketah lahko prejela dobrih 41 odstotkov glasov. SDSM napovedujejo 23 odstotkov glasov. Tretja najmočnejša stranka, albanska Demokratična unija za integracijo (DUI), glede na ankete lahko pričakuje 13 odstotkov glasov.

Volitve v Severni Makedoniji potekajo po dvoletnem zastoju v pogovorih med vlado in VMRO-DPMNE glede izpolnitve pogoja sosednje Bolgarije o vpisu bolgarske manjšine v makedonsko ustavo. To je tudi pogoj Sofije za nadaljnje približevanje države EU, potem ko je Severna Makedonija na zahtevo Grčije pred leti že spremenila ime.

SDSM podpira takojšnjo spremembo ustave s ciljem pospešitve pridružitvenih pogajanj z EU. VMRO-DPMNE pa želi, da bi jo izvedli z odloženim učinkom, torej da bi veljala šele po vstopu Severne Makedonije v EU.

Migranti na madžarsko-srbski meji
Novice Srbska policija naj bi nečloveško obravnavala migrante
Predsednik tehnične vlade Severne Makedonije Talat Xhaferi
Novice Prehodno vlado v Severni Makedoniji bo do volitev vodil Talat Xhaferi
London
Novice Balkanski orožarji v britanskem parlamentu
Luka Modrić
Sportal Odkar je razpadla Jugoslavija, se kaj takega še ni pripetilo
Ne spreglejte