Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 1. 2024,
18.03

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Talat Xhaferi Severna Makedonija

Nedelja, 28. 1. 2024, 18.03

3 mesece

Prehodno vlado v Severni Makedoniji bo do volitev vodil Talat Xhaferi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Predsednik tehnične vlade Severne Makedonije Talat Xhaferi | Predsednik tehnične vlade Severne Makedonije Talat Xhaferi | Foto STA

Predsednik tehnične vlade Severne Makedonije Talat Xhaferi

Foto: STA

Poslanci parlamenta v Severni Makedoniji so danes za predsednika tehnične vlade izvolili Talata Xhaferija, ki je postal prvi etnični Albanec na tem položaju. Xhaferi je prejel 65 od 120 glasov in bo funkcijo opravljal sto dni oziroma do parlamentarnih volitev, ki bodo 8. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zagovarjal bom politiko etničnega ravnovesja in harmonije med skupnostmi," je po izvolitvi v makedonščini in albanščini dejal Xhaferi, ki je pred tem šest let zasedal položaj predsednika parlamenta.

Novi predsednik tehnične vlade je član največje albanske politične stranke Demokratske unije za integracijo (DUI). Da bo prehodno vlado vodil Xhaferi, sta se sicer predhodno dogovorili vodilni stranki vladne koalicije, socialdemokrati (SDSM) in DUI.

V Severni Makedoniji se v skladu z zakonom o vladi sto dni pred parlamentarnimi volitvami oblikuje tehnična vlada, kar naj bi zagotovilo, da se predvolilna kampanja in glasovanje izvedeta brez nepravilnosti. Gre za t. i. pržinski model, ki so ga prvič uporabili leta 2016.

V tehnični vladi bo imela v skladu z omenjenim zakonom dva ministra tudi največja opozicijska stranka, konservativna VMRO-DPMNE.

"Ni pomembno, ali gre za tehnično vlado z le stotimi dnevi dela. Zagotavljam, da bom delal profesionalno in ne bom dovolil nikakršnih manipulacij z demokratičnimi procesi pred volitvami," je zagotovil Xhaferi.

Parlamentarne volitve 8. maja bodo sicer potekale vzporedno z drugim krogom predsedniških volitev. Prvi krog slednjih bo 24. aprila.

Xhaferi je pripadnik albanske manjšine, ki predstavlja četrtino 1,8-milijonskega prebivalstva Severne Makedonije.

Od razpada Jugoslavije in makedonske osamosvojitve so bila trenja med makedonskim in albanskim prebivalstvom pogosta. Leta 2001 so se prelevila tudi v šest mesecev trajajoči oboroženi spopad, ki se je končal s posredovanjem mednarodne skupnosti, navaja AFP.

Ne spreglejte