Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2023,
10.32

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

Natisni članek

napad Harkov Rusija Ukrajina

Nedelja, 6. 8. 2023, 10.32

7 mesecev, 4 tedne

529. DAN VOJNE V UKRAJINI

Je to začetek konca vojne v Ukrajini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50
Džeda, Savdska Arabija | Pogovori v Džidi so najnovejša pobuda v vrsti prizadevanj Savdske Arabije, ki ima dobre odnose tako s Kijevom kot z Moskvo, da bi se uveljavila na diplomatskem odru v povezavi z vojno v Ukrajini.  | Foto Shutterstock

Pogovori v Džidi so najnovejša pobuda v vrsti prizadevanj Savdske Arabije, ki ima dobre odnose tako s Kijevom kot z Moskvo, da bi se uveljavila na diplomatskem odru v povezavi z vojno v Ukrajini.

Foto: Shutterstock

Savdska Arabija in več drugih držav so na srečanju v savdski Džidi ta konec tedna predlagale osnutek mirovnega načrta za Ukrajino, so danes za nemško tiskovno agencijo dpa povedali diplomati blizu pogovorom.

Ključni poudarki dneva:

18.52 Na srečanju v Džidi po navedbah diplomatskih virov predlagali mirovni načrt za Ukrajino
14.51 Rusija naj bi preprečila napad z brezpilotnimi letalniki na Moskvo
12.18 Rusija: Ukrajinci so zadeli stavbo univerze v Donecku
12.00 Vodja ukrajinske diplomacije: Pošljite nam letala F-16
10.05 V ruskem zračnem napadu v Harkovu več smrtnih žrtev

18.52 Na srečanju v Džidi po navedbah diplomatskih virov predlagali mirovni načrt za Ukrajino

Savdska Arabija in več drugih držav so na srečanju v savdski Džidi ta konec tedna predlagale osnutek mirovnega načrta za Ukrajino, so danes za nemško tiskovno agencijo dpa povedali diplomati blizu pogovorom.

V mestu ob Rdečem morju so se sešli predstavniki kakih 40 držav, med njimi Ukrajine, ZDA, državami Evropske unije in Kitajske. Rusija na srečanje ni bila povabljena.

Gostiteljica srečanja Savdska Arabija je sporočila, da je namen pogovorov poiskati politično in diplomatsko pot za končanje vojne v Ukrajini.

Po navedbah diplomatskih virov predlog mirovnega načrta predvideva prekinitev ognja na vseh frontah in mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino pod okriljem Združenih narodov. V Kijevu so sicer pripravljeni na pogajanja z Rusijo šele, ko bo Moskva umaknila svoje sile iz države. Predlog naj bi temeljil na ohranitvi ozemeljske celovitosti Ukrajine in naj bi vključeval tudi izmenjavo vojnih ujetnikov.

Viri niso navedli, katere države poleg Savdske Arabije so podprle osnutek predloga, še poroča dpa.

Pogovori v Džidi so najnovejša pobuda v vrsti prizadevanj Savdske Arabije, ki ima dobre odnose tako s Kijevom kot z Moskvo, da bi se uveljavila na diplomatskem odru v povezavi z vojno v Ukrajini. Maja je kraljevina gostila ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na vrhu Arabske lige v Džidi, kjer je ta nekatere arabske voditelje obtožil, da si zatiskajo oči pred grozotami ruske invazije.

14.51 Rusija naj bi preprečila napad z brezpilotnimi letalniki na Moskvo

Ruska zračna obramba je v bližini Moskve zjutraj sestrelila ukrajinski brezpilotni letalnik, je na Telegramu sporočil župan ruske prestolnice Sergej Sobjanin. Napad je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo, ki pa dodaja, da ni povzročil žrtev ali škode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Domnevni ukrajinski letalnik naj bi ruska zračna obramba sestrelila okoli 10. ure po srednjeevropskem času nad okrožjem Podolski v moskovski regiji. Zaradi napada je bil začasno oviran promet na moskovskem mednarodnem letališču Vnukovo, a zdaj že poteka normalno, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Ruska prestolnica Moskva z okolico, ki leži približno 500 kilometrov od ukrajinske meje, je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem obdobju vse pogostejši.

V začetku maja sta bila dva letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski letalniki zadeli več stolpnic v Moskvi. V začetku julija je Rusija sporočila, da je sestrelila pet ukrajinskih letalnikov, ki so motili delovanje letališča Vnukovo. Prejšnji teden pa naj bi Rusija sestrelila tri ukrajinske letalnike, pri čemer sta bili v Moskvi poškodovani dve poslovni stavbi.

12.18 Rusija: Ukrajinci so zadeli stavbo univerze v Donecku

Ruski uradniki v okupiranem mestu Doneck so obtožili Ukrajino, da je obstreljevala stavbo univerze, poroča Reuters. Trdijo, da je zagorelo leseno ostrešje objekta. Ob napadu v njem ni bilo ljudi. Aleksej Kostrubitski, minister za izredne razmere, ki ga je imenovala Rusija, je dejal, da je Ukrajina v napadu uporabila kasetno strelivo.

12.00 Vodja ukrajinske diplomacije: Pošljite nam letala F-16

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je zaveznike pozval, naj pošljejo več orožja ukrajinski vojski po napadu na center za transfuzijo krvi v regiji Harkov. Včeraj je Rusija začela napade na več ukrajinskih regij z uporabo brezpilotnih letal in balističnih raket.

"Rusija je to soboto izstrelila še eno raketno salvo na Ukrajino. Rusija se ne bo ustavila, dokler ne bo ustavljena. Svetovna skupnost se mora osredotočiti na uveljavitev pravičnega in trajnega miru: oborožiti Ukrajino, vključno z letali F-16, da zaprejo nebo," je na družbenem omrežju X zapisal Kuleba.

10.05 V ruskem zračnem napadu v Harkovu več smrtnih žrtev

V novih ruskih zračnih napadih sta bila v soboto zadeta center za transfuzijo krvi v regiji Harkov in tovarna podjetja Motor Sič v Zaporožju, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da je napad na center za transfuzijo krvi terjal več smrtnih žrtev in ranjenih. Natančnih podatkov o številu žrtev ni navedel.

Ruske sile naj bi manevrirne rakete proti kraju Kupjansk v regiji Harkov izstrelile pozno v soboto. "Nekatere rakete so bile sestreljene," je na Telegramu zapisal Zelenski in dodal, da napad na center terjal več smrtnih žrtev in ranjenih. V centru je po napadu izbruhnil tudi požar, ki pa so ga gasilci že pogasili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Že ta vojni zločin pove vse o ruski agresiji. Premagovanje teroristov je stvar časti za vse, ki cenijo vrednoto življenja," je poudaril.

Zadeta naj bi bila tudi tovarna podjetja Motor Sič v regiji Zaporožje. O žrtvah napada Zelenski ni poročal. Motor Sič sicer velja za najpomembnejšega ukrajinskega proizvajalca letalskih in helikopterskih motorjev ter plinskih turbin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ukrajina bo branila svojo svobodo, Rusiji pa ne bo uspelo nadomestiti mednarodnega prava s terorjem ali kakršnim koli ustrahovanjem," je dodal Zelenski.

tanker
Novice V domnevnem ukrajinskem napadu ob Krimu zadet ruski tanker

Ukrajinske letalske sile poročajo, da so skupno sestrelile 30 od 40 manevrirnih raket in vsa brezpilotna letala iranske izdelave šahed, ki jih je izstrelila Rusija. "Skupaj je sovražnik ponoči v več valovih izstrelil 70 zračnih napadalnih orožij," so še dodale ukrajinske letalske sile. Med njimi naj bi bile tudi tri hipersonične rakete kinžal.

Ruska vojska trdi, do so bile v zračnih napadih zadete letalske baze ukrajinskih sil v regijah Hmeljnicki in Rivne. Napade na regijo Hmeljnicki je danes potrdil tudi lokalni ukrajinski uradnik Sergij Tjurin. "Od včeraj zvečer je bila regija napadena trikrat. Večina raket je bila sestreljenih. Poškodovanih pa je bilo več stavb in avtobusna postaja," je zapisal na Telegramu.

Rusija je medtem sporočila, da je v bližini Moskve davi sestrelila ukrajinski brezpilotni letalnik in da napad ni terjal žrtev ali škode. Po navedbah proruskega guvernerja regije Herson Vladimirja Salda pa naj bi Ukrajina napadla tudi most Čongar, enega od mostov, ki polotok Krim povezujejo z regijo Herson.

Napaden naj bi bil tudi most v bližini mesta Heničesk, je dejal Saldo in dodal, da je bila v napadu ranjena ena oseba.

Ne spreglejte