Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2022,
7.51

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

preiskava ZDA Donald Trump

Petek, 26. 8. 2022, 7.51

1 leto, 8 mesecev

V pričakovanju razkritja dokumentov o preiskavi na Trumpovem posestvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Donald Trump | Donald Trump, ki se spogleduje z idejo o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2024, je preiskavo označil za "lov na čarovnice". | Foto Profimedia

Donald Trump, ki se spogleduje z idejo o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2024, je preiskavo označil za "lov na čarovnice".

Foto: Profimedia

Ameriški sodnik je v četrtek odredil objavo dela dokumentov, na podlagi katerih je bil odrejen sodni nalog za nedavno preiskavo zvezne policije na posestvu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi.

Zvezni sodnik Bruce Reinhart je odločil, da je treba dokument, ki naj bi podrobno opisal razloge za preiskavo pravosodnega ministrstva, objaviti do danes opoldne po lokalnem času.

Vendar bo večina gradiva verjetno ostala tajna, saj je Reinhart ugodil zahtevi pravosodnega ministrstva, ki je navedlo, da je treba zaradi interesov preiskave določene podatke v dokumentu nujno zakriti.

Donald Trump
Novice Trump si želi, da bi nekateri dokumenti ostali zaupni

Reinhart se je pri odločitvi skliceval na javni interes zaradi preiskave na domu nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Pravosodno ministrstvo je objavi necenzurirane različice nasprotovalo, saj trdi, da bi bila potrebna tako obsežna redakcija dokumentov, "da bi bilo preostalo razkrito besedilo brez kakršnekoli pomembne vsebine".

FBI je 8. avgusta preiskal Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi in zasegel škatle z zaupnimi dokumenti, ki jih republikanec kljub večkratnim zahtevam ni izročil oblastem.

Donald Trump
Novice Trump: Agenti so vdrli v moj dom

Ameriški predsedniki morajo namreč vse svoje dokumente in spletno pošto predati vladni agenciji, imenovani nacionalni arhivi, Trump pa jih je ob odhodu s položaja januarja 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido. Kakršnekoli nepravilnosti zavrača, češ da je bila oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena.

Trump, ki se spogleduje z idejo o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2024, je preiskavo označil za "lov na čarovnice". V četrtek je na svojem družbenem omrežju Truth ponovno zatrdil, da je nedolžen, in obtožil "radikalne levičarske demokratske tožilce", da so "nezakonito preiskali njegovo hišo".

Donald Trump
Novice Trump pozval k odpravi ministrstva za izobraževanje
Donald Trump
Novice Donald Trump nekdanjo ženo pokopal kar na svojem igrišču za golf
Ne spreglejte