Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2020,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

COVID-19 corona virus Peking

Torek, 16. 6. 2020, 8.00

3 leta, 10 mesecev

Projekcija: v ZDA bo do začetka oktobra 200 tisoč mrtvih. V Pekingu se koronavirus še naprej širi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
ZDA koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nova projekcija univerze Washington napoveduje, da bo v ZDA zaradi bolezni covid-19 do začetka oktobra umrlo 200 tisoč ljudi. Inštitut za zdravstvene meritve in ocene pri univerzi (IHME) je ocenil, da bo do začetka oktobra v ZDA umrlo manj kot 170 tisoč ljudi, piše STA.

17:11

Na Otoku rast brezposelnosti

17:10

Bergamo testira prebivalce

15:21

Na Otoku rast brezposelnosti

  • 17:11

    Na Otoku rast brezposelnosti

    V Veliki Britaniji je število zahtevkov za nadomestilo za brezposlenost v treh mesecih do konca maja, ko so zaradi novega koronavirusa veljali številni omejitveni ukrepi, poskočilo za 126 odstotkov na 2,8 milijona. Od aprila do maja jih je bilo po podatkih britanskega statističnega urada za četrtino več, prostih delovnih mest pa je bilo rekordno malo.

    Velika Britanija je karanteno uvedla 23. marca, istočasno pa je vlada predstavila ukrepe za pomoč gospodarstvu in ohranjanje delovnih mest. Med drugim je država krila večji del stroškov plač, kar velja še danes, so pa omejitve gibanja podobno kot drugod po Evropi na Otoku odpravili.

    Britanski statistični urad ONS je danes sporočil, da je bila stopnja brezposelnosti v treh mesecih do konca aprila 3,9-odstotna, kar je blizu 45-letnega dna. Ob tem so na statističnem uradu izpostavili, da bo število v prihodnje verjetno raslo, saj delavci, ki so trenutno še na čakanju, spadajo med zaposlene.

    Finančno ministrstvo je ločeno sporočilo, da je trenutno v shemo, po kateri država krije večji del plače delavcev na čakanju, vključenih 9,1 milijona ljudi. Ekonomisti ob tem  svarijo, da prave razsežnosti koronske krize ne bodo jasne, dokler se omenjena shema s koncem oktobra ne bo iztekla, poroča STA.

  • 17:10

    Bergamo testira prebivalce

    V epidemiji novega koronavirusa hudo prizadeto severnoitalijansko mesto Bergamo je začelo brezplačno testiranje na prisotnost protiteles za novi koronavirus in jemanje brisov. Kampanjo pod geslom 50 tisoč testov za Bergamo je skupaj z zasebnimi podjetji in deželo Lombardijo začela občina mesta Bergamo.

    V prvi fazi bodo testirali prebivalce v starosti med 18 in 64 leti. Začeli bodo s 50 tisoč testi na protitelesa in 20 tisoč brisi, s katerimi ugotavljajo prisotnost virusa. S tem bodo testirali približno 70 odstotkov prebivalcev v ciljni skupini, je povedal župan Bergama Giorgio Gori.

    Od tega tedna bodo dnevno izvedeli po dva tisoč testov. "Prebivalcem Bergama – mesta, ki je v epidemiji plačalo visoko ceno – želimo povrniti zaupanje. Zahvaljujoč testom lahko odkrijemo še zadnje pozitivne primere," je dejal Gori.

    V Lombardiji, kjer leži tudi Bergamo, odkrijejo 85 odstotkov novih okužb, ki jih še beležijo v Italiji. V tej deželi je trenutno okuženih še nekaj manj kot 16 tisoč ljudi, v bolnišnicah jih je nekaj več kot dva tisoč, od tega le še 94 na intenzivni negi. V ponedeljek so iz Lombardije poročali o osmih smrtnih žrtvah, kar je najmanj od marca, piše STA.

  • 15:21

    Na Otoku rast brezposelnosti

    V Veliki Britaniji je število zahtevkov za nadomestilo za brezposlenost v treh mesecih do konca maja, ko so zaradi koronavirusa veljali številni omejitveni ukrepi, poskočilo za 126 odstotkov na 2,8 milijona. Od aprila do maja jih je bilo po podatkih britanskega statističnega urada za četrtino več, prostih delovnih mest pa je bilo rekordno malo.

    Velika Britanija je karanteno uvedla 23. marca, istočasno pa je vlada predstavila ukrepe za pomoč gospodarstvu in ohranjanje delovnih mest. Med drugim je država krila večji del stroškov plač, kar velja še danes, so pa omejitve gibanja podobno kot drugod po Evropi na Otoku odpravili.

    Britanski statistični urad ONS je danes sporočil, da je bila stopnja brezposelnosti v treh mesecih do konca aprila 3,9-odstotna, kar je blizu 45-letnega dna. Ob tem so na statističnem uradu izpostavili, da bo število v prihodnje verjetno raslo, saj delavci, ki so trenutno še na čakanju, spadajo med zaposlene.

    Finančno ministrstvo je ločeno sporočilo, da je trenutno v shemo, po kateri država krije večji del plače delavcev na čakanju, vključenih 9,1 milijona ljudi. Ekonomisti ob tem svarijo, da prave razsežnosti koronske krize ne bodo jasne, dokler se omenjena shema s koncem oktobra ne bo iztekla. (STA)

V ZDA se je do ponedeljka po podatkih Univerze Johns Hopkins z novim koronavirusom okužilo 2,1 milijona ljudi, za boleznijo covid-19 pa jih je umrlo več kot 116 tisoč. IHME ocenjuje, da bo število smrti višje zaradi odpravljanja ukrepov, sprejetih proti širjenju okužb.

Kot napoveduje, bo med najbolj prizadetimi državami Florida, kjer naj bi skupno število mrtvih do začetka oktobra doseglo 18.675. Do sinoči je na Floridi umrlo skoraj 2.940 ljudi. IHME je dvignil tudi oceno za Kalifornijo, za katero napoveduje 15.155 mrtvih. Do zdaj je v tej zvezni državi zaradi bolezni covid-19 umrlo 5.125 ljudi, piše STA.

New York in New Jersey sta najbolj prizadeti državi zaradi bolezni covid-19 in imata skupaj tretjino vseh smrtnih primerov v ZDA. V obeh državah se pandemija sicer umirja, saj obe sledita strogim pravilom ukrepov v času pandemije. V obeh državah upada število mrtvih, novih okužb in hospitalizacij, piše STA.

Zagrozil, da bo upočasnil novo odpiranje gospodarstva in družbe

V New Yorku so do ponedeljka zvečer potrdili manj kot 384 tisoč okužb in 30.856 smrti, v New Jerseyju pa 167 tisoč okužb in 12.708 mrtvih. V New Yorku se je sicer guverner Andrew Cuomo konec prejšnjega tedna malce razjezil, ker je dobil 25 tisoč pritožb o kršenju pravil socialnega distanciranja zaradi popivanj pred lokali, ter zagrozil, da bo tam, kjer bo potrebno, upočasnil ponovno odpiranje ekonomije in družbe.

Število primerov bolezni covid-19 raste v 22 zveznih državah ZDA, ne pa tudi v New Yorku, ki se odpira po fazah in po regijah, pri čemer gre najpočasneje v mestu New York, kjer je do zdaj po uradnih podatkih umrlo najmanj 17 tisoč ljudi, piše STA.

ZDA koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na Novi Zelandiji prva primera po skoraj mesecu dni

Z Nove Zelandije danes poročajo o prvih dveh primerih okužbe s koronavirusom po 25 dneh. Oba bolnika sta pred kratkim prišla iz Združenega kraljestva, so sporočile novozelandske zdravstvene oblasti.

"Ministrstvo lahko potrdi dva nova primera bolezni covid-19, ki sta posledica nedavnega potovanja v Združeno kraljestvo. Primera sta povezana," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z zdravstvenega ministrstva, piše STA.

Novozelandske meje so odprte zgolj za Novozelandce in njihove družinske člane ter nekaj izjem, kot so poslovne poti. Vsi morajo ob prihodu v državo v dvotedensko karanteno.

Na Novi Zelandiji so do zdaj po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili nekaj več kot 1.500 primerov novega koronavirusa, umrlo je 22 ljudi. Novozelandske oblasti so pretekli teden sporočile, da v državi nimajo več aktivnih okužb z novim koronavirusom, in odpravile vse omejitve, ki so jih sprejeli zaradi epidemije. Meje ostajajo zaprte, piše STA.

Peking | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Pekingu se koronavirus še naprej širi

Kitajska je v zadnjih 24 urah zabeležila 40 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 27 v Pekingu, kažejo podatki oblasti. Zaradi ponovnega izbruha okužb, povezanega s tržnico mesa, zelenjave in sadja Xinfadi v Pekingu, so v 29 tamkajšnjih soseskah znova uvedli karanteno. S sredo se znova zapirajo vse šole, omejili so tudi izhode iz mesta, piše STA.

"Razmere v prestolnici so izjemno hude," je povedal tiskovni predstavnik pekinških oblasti Xu Hejian, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjih petih dneh so v prestolnici potrdili 106 novih primerov okužbe s koronavirusom.

Napovedali so testiranje lastnikov stojnic in upravnikov vseh tržnic s hrano, restavracij in vladnih menz. Na dan lahko po novem testirajo 90 tisoč ljudi. Med drugim so testirali osem tisoč zaposlenih na tržnici Xinfadi in jih namestili v skupne namestitve za izolacijo, poroča STA.

Donald Trump
Novice Trump: Druge države nas izkoriščajo. Najhujša je Nemčija.

11 tržnic zaprtih

Peking tržnica | Foto: Reuters Foto: Reuters Skupaj so do zdaj v Pekingu razkužili 276 tržnic, 11 so jih zaprli. Razkužili so tudi 33 tisoč podjetij s hrano in pijačo. Danes so zaprli tržnico Tiantaohonglian v okrožju Xicheng v osrednjem delu prestolnice, potem ko so pri enem od zaposlenih potrdili okužbo. Za sedem okoliških stanovanjskih sosesk so odredili karanteno, v vsej prestolnici pa za skupaj 29, piše STA.

Taksi službam in drugim prevoznikom so prepovedali prevoze iz mesta, da bi zajezili izbruh. Izslediti poskušajo tudi tiste, ki so odšli v druge dele države. "Visoko ogroženi ljudje, ki so zapustili Peking, morajo o tem takoj obvestiti lokalne oblasti," je povedal Xu.

Pozneje so oblasti prebivalce pozvale, naj mesto zapuščajo le iz nujnih razlogov. Vsak, ki bo odšel iz mesta, mora poleg tega imeti negativen test na novi koronavirus, opravljen v sedmih dneh pred odhodom. Tisti, ki živijo na območjih srednjega ali visokega tveganja, pa Pekinga sploh ne smejo zapustiti. Šolske oblasti so medtem tudi znova zaprle vse šole v 21-milijonskem mestu. Od srede se tako učenci vračajo k pouku na daljavo.

Pekinški sev enak glavnemu sevu v evropskih državah

S pekinškimi okužbami so povezane tudi štiri okužbe v provinci Hebei, ki obkroža glavno mesto, ter en primer v provinci Sečuan na jugozahodu države.

Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni je v ponedeljek sporočil, da je sev virusa, ki so ga našli v pekinškem izbruhu, enak glavnemu sevu v evropskih državah. Najverjetneje je, da je prenašalec prišel iz neke druge države ali pa iz drugega dela Kitajske, je pojasnil glavni epidemiolog Wu Zunyou. Danes so poročali o osmih uvoženih primerih novega koronavirusa, še piše STA.

Ne spreglejte