Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2019,
6.45

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

predsednik Francija Jacques Chirac pogreb

Ponedeljek, 30. 9. 2019, 6.45

4 leta, 6 mesecev

V Franciji še zadnje slovo od predsednika Chiraca #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

V Franciji so se danes z nacionalnim dnevom žalovanja še zadnjič poslovili od nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki je v 87. letu starosti umrl v četrtek. Slovesne maše so se udeležili številni zdajšnji in nekdanji državni voditelji, med njimi tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Osrednja spominska slovesnost se je odvila v pariški cerkvi Saint-Sulpice, ki jo po požaru v katedrali Notre-Dame uporabljajo za glavne verske slovesnosti v francoski prestolnici. Udeležili so se je zdajšnji francoski predsednik Emmanuel Macron ter vsi še živeči bivši predsedniki Francois Hollande, Nicolas Sarkozy in tudi 93-letni Valery Giscard d'Estaing, ki so se poklonili Chiracovi v francosko trobojnico zaviti krsti.

Na pogrebni slovesnosti številni visoki državniki z vsega sveta

Pri maši, ki jo je vodil pariški nadškof Michel Aupetit, so bili tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ruski predsednik Vladimir Putin, pa tudi bivši predsednik ZDA Bill Clinton, nekdanji afganistanski predsednik Hamid Karzaj, libanonski premier Saad Hariri in katarski emir Šejk Tamim bin Hamad al Tani. Prišla sta tudi luksemburški veliki vojvoda Henri in monaški knez Albert II.

Fotogalerija
1 / 5

Slovenski predsednik Pahor, ki je v cerkvi sedel ob boku Clintona, je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Chirac vidno zaznamoval francosko in evropsko zgodovino. "Bil je trden zagovornik evropskih vrednot, napredka, miru in varnosti v Evropi," je poudaril.

"V spominu nam bo ostal kot pomemben zaveznik Slovenije pri vključevanju v EU in zvezo Nato ter pronicljiv politik, ki je odločno prispeval k miru na Zahodnem Balkanu in širitveni politiki EU," je še dodal slovenski predsednik, ki se je nato udeležil tudi sprejema oz. kosila, ki ga je za vodje tujih delegacij priredil francoski predsednik Macron.

Jacques Chirac
Novice Francozi se množično poslavljajo od Chiraca

Še pred mašo je Macron vodil slovo od Chiraca z vojaškimi častmi izpred vojaške bolnišnice Hotel des Invalides, kjer se je od njega v nedeljo še zadnjič poslovilo na tisoče Francozov. Krsto s Chiracom, ovito v francosko zastavo, so nato v spremstvu častne čete prepeljali do cerkve Saint-Sulpice. Tam se je prav tako zbrala množica ljudi in z aplavzom pospremila krsto, ko so jo njegovi nekdanji varnostniki prenesli v notranjost cerkve.

Jacques Chirac | Foto: Reuters Foto: Reuters

Cerkev je bila polna, od Chiracovih svojcev pa je bila prisotna le njegova hči Claude. Chiracove žene Bernadette zaradi krhkega zdravja ni bilo. Se je pa pred tem udeležila zasebne pogrebne slovesnosti.

Manjkal Chiracov sodobnik, tedanji nemški kancler Gerhard Schröder

Prav tako na slovesnosti na željo Chiracovih ni bilo voditeljice francoske skrajne desnice Marine Le Pen, med večjimi presenečenji pa je bilo, da je manjkal Chiracov sodobnik, tedanji nemški kancler Gerhard Schröder. Kot navaja dpa, je bila to očitno posledica nekakšnega nesporazuma. Se je pa slovesnosti udeležil zdajšnji nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Jacques Chirac | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Prosimo Boga za mir na ta dan velikih čustev, čustev, ki se dotikajo vseh v Franciji," je dejal nadškof Aupetit, ki je v svojem nagovoru nanizal tudi nekaj najpomembnejših dogodkov iz pokojnikovega življenja. Izpostavil je tudi njegovo nasprotovanje ameriškemu posredovanju v Iraku leta 2003, s čimer si je prislužil spoštovanje mnogih, a na drugi strani jezo Washingtona. "Zbogom in hvala, gospod Chirac," je še dejal nadškof in vzpodbudil aplavz v cerkvi.

Jacques Chirac
Novice Umrl nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac

Ob 15. uri so se spominu na pokojnega nekdanjega predsednika poklonili tudi z minuto molka v vseh javnih institucijah po državi. Obstal je tudi javni promet.

Chiraca, ki je Francijo vodil med letoma 1995 in 2007, so nato popoldne prepeljali na pokopališče Montparnasse, kjer ga bodo pokopali v družinskem krogu. V grob ga bodo položili poleg njegove hčerke Laurence, ki je umrla leta 2016.

Ne spreglejte