Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
21.46

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Italija Giovanni Tria Mario Centeno

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 21.46

5 let, 6 mesecev

V območju evra skrbi in opozorila Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Mario Centeno | Italija je v mislih nas vseh, imamo vprašanja in pričakujemo odgovore, je poudaril šef evroskupine Mario Centeno. | Foto Reuters

Italija je v mislih nas vseh, imamo vprašanja in pričakujemo odgovore, je poudaril šef evroskupine Mario Centeno.

Foto: Reuters

Finančni ministri držav v območju evra so danes v Luksemburgu znova izrazili zaskrbljenost zaradi italijanskih proračunskih načrtov in Rim vnovič pozvali k spoštovanju skupnih pravil. Italijanski finančni minister Giovanni Tria pa je medtem pozval k mirnosti. Rok za posredovanje proračunskega predloga Bruslju je sredina oktobra.

Italije, ki je že mesece v središču pozornosti zaradi spornih potez evroskeptične vlade Giuseppeja Conteja v nasprotju z evropskimi proračunskimi pravili, danes ni bilo na dnevnem redu zasedanja evroskupine v Luksemburgu, a kljub temu so ob robu odmevala vnovična opozorila Rimu, naj spoštuje skupna pravila.

Italijanski finančni minister Giovanni Tria sicer poziva k mirnosti, a njegovi kolegi izražajo zaskrbljenost zaradi proračunskih načrtov tretjega največjega gospodarstva v območju evra.

Italija je v mislih nas vseh, imamo vprašanja in pričakujemo odgovore, je poudaril šef evroskupine Mario Centeno. Ob tem je sicer izpostavil, da uradnega italijanskega proračunskega načrta z vsemi podrobnostmi še ni in da pogajanja v Rimu še potekajo. Poudaril je tudi, da je proces sprejemanja proračuna v vseh državah dolg in težaven.

V območju evra od Italije po Centenovih besedah pričakujejo "vzdržen in verodostojen proračunski načrt". "Vsi se zavedamo, kaj je na kocki. Vse nas veže evro. Potrebujemo preudarne politike za njegovo zaščito," je poudaril šef evroskupine.

Članice morajo osnutke proračunskih načrtov v Bruselj posredovati do sredine meseca. Evropska komisija jih običajno oceni v novembru, nato jih preučijo in potrdijo še članice.

Prvi odzivi Evropske komisije na podlagi za zdaj razpoložljivih informacij so sicer kritični - da italijanski proračunski načrti niso v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, opredeljenimi v paktu za stabilnost in rast.

Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je že konec minulega tedna povedal, da se proračunski predlog z 2,4-odstotnim nominalnim primanjkljajem, ki ga je italijanska vlada predstavila minuli četrtek, ne zdi v skladu s pravili.

Italijanska vlada predlaga 2,4-odstotni primanjkljaj za prihodnja tri leta, kar je bistveno odstopanje od predhodnih zavez, je Moscovici opozoril danes.

Moscovici italijansko vlado pozval, naj Italijanom pove resnico

Evropski komisar iz Francije je ob tem italijansko vlado pozval, naj Italijanom pove resnico. "Z večanjem javne porabe si lahko kupi priljubljenost za nekaj časa, a kdo bo plačal na koncu? Na koncu vedno plačajo državljani," je oster Moscovici.

Oster je bil tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki je poudaril, da so pravila enaka za vse, saj so prihodnosti članic EU prepletene. Le Maire je tudi znova posvaril pred vzponom populistov in nacionalistov po Evropi, kar terja enotnost in dejavnost EU.

Evroskupina je sicer danes v tradicionalni sestavi držav z evrom med drugim razpravljala o razvoju menjalnih tečajev, vključno z načrti za krepitev mednarodne vloge evra. Predlogi Evropske komisije se pričakujejo do konca leta.

V razširjeni sestavi 27 članic EU - brez Velike Britanije - pa je nadaljevala razpravo o prenovi območja evra s poudarkom na prihodnji vlogi evropskega reševalnega sklada ESM. EU je dogovor obljubila v decembru, danes preboja pričakovano ni bilo. Centeno je ocenil, da je dogovor na dosegu, a dodal, da se razprava nadaljuje.

Bertoncelj prvič na sestanku evroskupine

Sestankov evroskupine se je danes prvič udeležil novi slovenski finančni minister Andrej Bertoncelj. Šef evroskupine je na novinarski konferenci po srečanju izpostavil, da so v svojih vrstah pozdravili novega slovenskega finančnega ministra, ki jih je obvestil o prioritetah vlade ter potrdil slovensko zavezanost skupnim politikam in ciljem.

V torek bo na zasedanju finančnih ministrov unije Slovenijo zastopal veleposlanik pri EU Janez Lenarčič. Po pričakovanjih diplomatov EU se po več brezplodnih poskusih v minulih letih obeta dogovor o izenačitvi davčne obravnave tiskanih in elektronskih knjig.

Ne spreglejte