Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2011,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Okupiraj Wall Street ZDA

Sreda, 12. 10. 2011, 8.33

8 let

V New Yorku pohod na domove milijonarjev, v Washingtonu aretacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gibanje "Okupiraj Wall Street" je v torek v New Yorku pripravilo pohod na domovanja milijonarjev. Protesti, ki so se začeli septembra v New Yorku, se počasi širijo po drugih večjih mestih ZDA.

Newyorški protestniki, ki že skoraj mesec dni taborijo v parku Zuccotti na jugu Manhattna, so se tokrat odločili za bolj neposredno obliko izražanja nezadovoljstva nad gospodarskim in socialnim položajem v ZDA. Več sto se jih je odpravilo po pločnikih mimo na milijone dolarjev vrednih hiš in stanovanj na vzhodni strani Manhattna, kjer živi precejšen del odstotka najbogatejših Američanov. Zahtevali so višje davke za bogate Pohod je bil organiziran in o aretacijah niso poročali, saj so protestniki hodili po pločnikih in niso ovirali prometa. Sprehodili so se mimo domov medijskega magnata Ruperta Murdocha, glavnega izvršnega direktorja banke JP Morgan Chase Jamieja Dimona, naftarja Davida Kocha in drugih ter med drugim zahtevali višje davke za bogate. Državna blagajna bi lahko ostala brez skoraj petih milijard dolarjev Decembra v državi New York poteče veljavnost dveodstotnega dodatnega davka za ljudi, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev na leto, kar pomeni, da bo državna blagajna ostala brez skoraj petih milijard dolarjev. Protestniki so zahtevali podaljšanje veljavnosti davka in glasno spraševali, kdaj bo kdo pomagal preostalim 99 odstotkom Američanom. Protesti se počasi širijo v druga večja mesta Protesti, ki so se začeli septembra v New Yorku, se počasi širijo po drugih večjih mestih ZDA. V noči na torek so v Bostonu na primer aretirali 125 ljudi, ki so teptali na novo posajeno zelenico, v Washingtonu pa so se protestniki spravili nad kongres.

Bratsko gibanje po imenu "Okupiraj Washington" se je pridružilo mirovnim skupinam, ki so že dlje časa načrtovale demonstracije v senatni zgradbi Hart ob deseti obletnici invazije na Afganistan. Skupaj so izobesili narobe obrnjene zastave, kar je znamenje klica v sili, in izražali nezadovoljstvo nad vojno in stanjem doma, dokler jih ni pregnala kongresna policija. v Washingtonu je kongresna policija aretirala šest ljudi zaradi protestov znotraj senatne pisarniške zgradbe Hart.

Republikanci proteste napadajo, demokrati so jim začeli izražati podporo Republikanski politiki proteste napadajo, demokrati pa so jim začeli izražati podporo. Ameriški predsednik Barack Obama je previdno dejal, da protestnike razume, voditeljica kongresnih demokratov Nancy Pelosi pa jih je v nedeljo podprla tudi neposredno.

Direktor kongresnih demokratskih kampanj Robby Mook je v ponedeljek razposlal prošnjo za zbiranje podpisov v podporo protestom ter napadel vodjo republikanske večine v predstavniškem domu Erica Cantorja iz Virginije, ki je protestnike ozmerjal z "drhaljo".

Romney poziva ljudi, naj ne iščejo grešnih kozlov v bogatih Republikanski kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan je za proteste obtožil Obamo, ki da vzpodbuja razredno vojno, in odločno zanikal, da bi republikanci zagovarjali interese najbogatejših. Eden od predsedniških kandidatov Mitt Romney pa poziva ljudi, naj ne iščejo grešnih kozlov v bogatih, in poudarja, da ni čas za delitve.

Republikanci proti povišanje davkov za najbogatejše Republikanski senatorji so sicer v torek blokirali potrditev Obamovega zakona o ustvarjanju novih delovnih mest, ki med drugim predvideva povišanje davkov za najbogatejše.

Ne spreglejte