Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2020,
11.23

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

6

Natisni članek

prepoved Nemčija Combat 18 neonacist

Četrtek, 23. 1. 2020, 11.23

4 leta, 2 meseca

V Nemčiji prepovedali neonacistično skupino Combat 18

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

6

nacisti, neonacisti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška vlada je naznanila prepoved neonacistične skupine Combat 18, ki ima korenine v Veliki Britaniji in naj bi bila lani vpletena v umor nemškega lokalnega politika. V šestih zveznih deželah medtem potekajo tudi preiskave proti nemškemu krilu organizacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V naši družbi ni prostora za skrajno desni ekstremizem in antisemitizem," je prek Twitterja sporočilo nemško notranje ministrstvo. V odredbi, ki prepoveduje skupino, po poročanju časnika Der Spiegel med drugim piše, da je skupina v nasprotju z nemškim ustavnim redom in je po naravi podobna nacionalsocializmu, piše STA.

Oblasti so prepoved naznanile, medtem ko danes v šestih zveznih deželah, vključno s Hessnom, Turingijo in Severnim Porenjem-Vestfalijo, potekajo preiskave stanovanj. Po navedbah policije so med drugim zasegli prenosne telefone, računalnike in simbole skrajne desnice.

Domnevni morilec naj bi imel stike s člani skupine

Pozivi k prepovedi skupine se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojavljajo že dlje časa. Okrepili so se po lanski smrti nemškega lokalnega politika, čigar domnevni morilec naj bi imel stike s člani skupine Combat 18. Evropski policijski urad Europol je tudi posvaril, da skupina predstavlja grožnjo po vsej Evropi, še piše STA.

Nemške varnostne oblasti ocenjujejo, da ima skupina v vsej državi okrog 20 članov, ki pa naj bi bili pripravljeni na izpolnjevanje nasilnih dejanj. Šlo naj bi za oboroženo krilo neonacistične mreže Blood and Honour, ki izvira iz Velike Britanije in se je prav tako razširila v več evropskih držav.

Številka 18 v imenu danes prepovedane skupine predstavlja prvo in osmo črko abecede - začetnici imena nekdanjega nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, še dodaja STA.

Halle Nemčija
Novice Nemčija: neonacist svoj napad posnel in ga objavil na spletu #video
Italijanska policija
Novice V Italiji razbili skupino, ki je skušala ustanoviti neonacistično stranko
Ne spreglejte