Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2023,
8.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Nemčija stavka promet promet

Petek, 21. 4. 2023, 8.44

1 leto

V Nemčiji nova velika stavka v prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Slovenske železnice, vlak, Italija | Foto Slovenske železnice

Foto: Slovenske železnice

Nemčijo je danes zajela nova velika stavka zaposlenih v prometu. Pridružili so se ji zaposleni v okoli 50 podjetjih, med drugim v upravljavcu železnic Deutsche Bahn. V sindikatu EVG so pojasnili, da bo stavka v prometu trajala od 3. ure zjutraj do 11. ure dopoldne, potniki pa naj se pripravijo na zamude in odpovedi.

EVG se pogaja v imenu 230 tisoč delavcev, ki zahtevajo 12-odstotno zvišanje plač oziroma povečanje za vsaj 650 evrov na mesec, poročajo tuje tiskovne agencije.

Državni Deutsche Bahn je medtem zaposlenim na primer ponudil petodstotno zvišanje in enkratno izplačilo vsem v višini do 2.500 evrov.

Že v četrtek je dvodnevno stavko začelo tudi varnostno osebje na letališčih Düsseldorf, Köln Bonn in Hamburg. Po pričakovanjih naj bi v dveh dneh na račun stavke odpovedali okoli 700 poletov. Danes se bodo kolegom pridružili še na letališču v Stuttgartu.

Današnja stavka je zadnja v vrsti sindikalnih akcij, ki so Nemčijo zajele zaradi visoke inflacije, potem ko je ta močno okrnila kupno moč nemških delavcev. Železniški sistem je v večini obstal že marca, ko je stavko organiziral sindikat Verdi.

V Nemčiji so imeli marca na letni ravni 7,4-odstotno inflacijo. Rast cen življenjskih potrebščin se je sicer nekoliko umirila, vrh je dosegla oktobra, ko je bila 8,8-odstotna.

So na vidiku že nove stavke?

Mogoče so, sindikat EVG je namreč v drugem krogu pogajanj z okoli 50 transportnimi podjetji, poroča Deutsche Welle. Naslednje srečanje s predstavniki nemških železnic je dogovorjeno za torek, 25. aprila. Če dogovora takrat ne bo, bo nov sestanek verjetno šele konec maja.

Ta čas sindikat potrebuje za pogajanja z drugimi deležniki. V soboto si bodo nasproti sedeli Karin Welge, županja Gelsenkirchna kot pogajalka Združenja občinskih delodajalcev ter zvezna predsednika Verdija in nemške zveze sindikatov.

Sindikat je nedavno jasno povedal, da so opozorilne stavke v obdobju med pogovori povsem mogoče.

Vendar pa Mark Elxnat iz nemškega združenja mest in občin pravi, da upa, da se bodo valovi sporov in stavk kmalu končali: "Idealno bi bilo, da se bodo kolektivne pogodbene stranke na podlagi priporočila arbitra dogovorile za kolektivno pogodbo, ki bi veljala 24 mesecev, torej do 31. 12. 2024, da bi zagotovili varnost načrtovanja in tudi ustvarili perspektivo za zaposlene."

Centralna železniška postaja v Kolnu
Novice V Nemčiji zaradi stavke prometni kaos #video
Ne spreglejte