Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 1. 2022,
16.34

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24

25

Natisni članek

Natisni članek

obvezno cepljenje COVID-19 Koronavirus Nemčija

Sobota, 8. 1. 2022, 16.34

2 leti, 9 mesecev

V Nemčiji je cilj 95-odstotna precepljenost: "Cepljenje mora postati obvezno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24

25

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

"Menim, da se bo v primeru uvedbe obveznega cepljenja za prejetje cepiva odločila velika večina necepljenih oseb," meni nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach iz stranke Socialnih demokratov.

"Tudi če uvedemo obvezno cepljenje, se nekateri posamezniki ne bodo odločili za cepljenje," je za nemški časopis Welt dejal zdravstveni minister Karl Lauterbach, ki meni, da je samo obvezno cepljenje rešitev za delno normalizacijo javnega življenja. "Če ne bomo dosegli visoke precepljenosti, se bomo vsako jesen soočali z novo epidemijo," je poudaril Lauterbach.

Po njegovih besedah upanje, da bo omikron zaradi visoke nalezljivosti okužil dovolj velik delež populacije in posledično ustvaril čredno imunost, ni upravičeno. "Ne moremo trditi, da bodo prebolevniki zaradi omikrona imeli protitelesa, ki jih bodo učinkovito ščitila pred naslednjo različico koronavirusa. To lahko stori le cepivo," je jasen Lauterbach.

Socialni demokrati upajo, da bo cepljenje postalo obvezno kmalu

Zmagovalci lanskoletnih parlamentarnih volitev in največja vladna stranka Socialni demokrati medtem vneto pripravljajo potrebno zakonodajo za začetek parlamentarne razprave o obveznem cepljenju. Ta naj bi se začela še ta mesec, ni pa jasno, kdaj bi lahko nemški parlament glasoval o uvedbi obveznega cepljenja. Medtem pa je nemško ministrstvo za zdravje najavilo, da se mora proti covid-19 cepiti vsaj 95 odstotkov prebivalstva, če želijo v državi doseči čredno imunost.

"Na začetku epidemije so zdravniki in epidemiologi govorili, da bomo čredno imunost dosegli, ko bo cepljenih ali prebolelih 70 odstotkov populacije. Zdaj vemo, da to ni dovolj, saj virus ves čas mutira in imamo vsakih nekaj mesecev nove različice covid-19," so pretekli teden sporočili z ministrstva za zdravje.

V Nemčiji je sicer polno cepljenih približno 71 odstotkov populacije.

V Nemčiji v restavracijo le še s pogojem PC+

Nemški kancler Olaf Scholz in predstavniki zveznih dežel so se na včerajšnji videokonferenci dogovorili, da bo po novem po vsej državi ne glede na število okužb za vstop v bare, kavarne in restavracije veljalo pravilo PC+.

To pomeni, da lahko vanje vstopajo zgolj tisti, ki so proti covid-19 cepljeni z dvema odmerkoma ali so to bolezen preboleli, pri čemer morajo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Testirati se ni treba tistim, ki so bili cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Tisti, ki niso cepljeni proti covid-19 in te bolezni niso preboleli, še naprej ne smejo v gostinske lokale.

Nočni klubi in diskoteke medtem v vseh deželah ostajajo zaprti do nadaljnjega, še naprej pa so prepovedani tudi plesni dogodki.

Spremembe glede karantene 

Nemške oblasti so obenem spremenile pravila glede karantene oziroma samoizolacije. V karanteno po stiku z okuženo osebo ni treba tistim, ki so preboleli covid-19 in so tudi cepljeni, tistim, ki so nedavno prejeli poživitveni odmerek ali drugi odmerek cepiva, ter tistim, ki so nedavno preboleli koronavirusno bolezen.

Za vse preostale bo karantena oziroma izolacija trajala največ deset dni. Okuženi in stiki okuženih oseb jo lahko s predložitvijo negativnega izvida testa PCR ali uradno odobrenega hitrega testa končajo po sedmih dneh. S tem želijo oblasti omogočiti tudi nemoteno delovanje kritične infrastrukture, kot sta zdravstvo ali policija.

Italija
Novice V Italiji od danes obvezno cepljenje za starejše od 50 let
Novak Đoković
Sportal Đoković je bil s koronavirusom okužen decembra, pa to drži? #video
Testiranje koronavirus
Novice Vedno višje je število okužb: takšne so številke za petek
Ne spreglejte