Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2023,
8.24

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

5

Natisni članek

pokojninska reforma protesti Francija

Torek, 2. 5. 2023, 8.24

11 mesecev, 4 tedne

V Franciji poškodovanih več kot 60 protestnikov in 400 policistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

5

Francija, protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Franciji je policija med prvomajskimi protesti pridržala 540 ljudi, od tega 305 v Parizu, v spopadih pa je bilo ranjenih 61 protestnikov in 406 policistov, je za francosko televizijo BFMTV danes sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Darmanin je pri tem obtožil levico, vključno z voditeljem Nepokorne Francije Jean-Lucom Melenchonom, da ni obsodila nasilnih dejanj nad policisti. "Kje je Melenchonova obsodba napada na policista?" je za francosko televizijo BFMTV dejal Darmanin in dodal: "Zaradi svojega molka je sokriv."

Novih protestov proti pokojninski reformi se je v Franciji v ponedeljek po podatkih francoskega notranjega ministrstva udeležilo 782.000 ljudi, od tega samo v Parizu 112.000. Sindikati ocenjujejo, da je bilo protestnikov 2,3 milijona.

Nasilje je izbruhnilo tudi v Lyonu, Toulousu in Nantesu, kjer so protestniki zažigali avtomobile in poškodovali številne trgovine. V Toulousu na jugu Francije je policija uporabila solzivec, prav tako v Nantesu na zahodu Francije, potem ko so jo protestniki obmetavali s predmeti.

Darmanin je ostro obsodil nasilje. V Parizu je policist, ki ga je zadela molotovka, dobil hude opekline po rokah in obrazu, vendar ni v smrtni nevarnosti, je dejal Darmanin.

Pokojninsko reformo, ki med drugim zvišuje upokojitveno starost z 62 na 64 let, je vlada predsednika Emmanuela Macrona marca sprejela mimo parlamenta. Macron je ustrezen zakon aprila tudi že podpisal, a sindikati in del opozicije nadaljujejo pozive k protestom, da bi preprečili začetek njenega izvajanja 1. septembra. V zadnjih mesecih so stavke in protesti, ki so se neredko sprevrgli v nasilje, večkrat ohromili javno življenje.

Francija, protesti
Novice V Franciji na desettisoče ljudi protestira proti pokojninski reformi
Ne spreglejte