SiolNET. Novice Svet
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

''V naša morja vsako minuto odvržemo za tovornjak plastike''

0,20

termometer

slamica
Foto: Thinkstock

Evropski parlament je na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel pravila za zmanjšanje rabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Pravila bi med drugim z letom 2021 prepovedala prodajo nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, na primer plastičnih krožnikov in pribora.

Evropska komisija je predlagala nova pravila na ravni EU, ta se nanašajo na 10 različnih plastičnih izdelkov, ki jih najpogosteje najdemo na evropskih plažah in v morjih. Pravila se nanašajo tudi na izgubljeno in opuščeno ribolovno orodje. Gre za izdelke, ki pomenijo 70 odstotkov vseh morskih odpadkov.

Prepovedali bi plastični jedilni pribor, palčke in slamice

Pravila bi z letom 2021 prepovedala dajanje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Prepovedani bi bili jedilni pribor (noži, vilice, žlice, palčke) in krožniki, vatirane palčke, slamice, palčke za mešanje pijač in palčke za balone, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Državam bi medtem pravila prepustila izbiro ukrepov za znatno zmanjšanje porabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, za katere se šele razvijajo alternativni proizvodi. To so posode za živila in lončki za pijačo, kjer bi morali doseči zmanjšanje za 25 odstotkov.

plastični odpadki morje onesnaženje Novice Plastika konča v okolju, naši hrani in v naših telesih

Pri plastenkah za pijačo bi morali zagotoviti najmanj 90-odstotni delež ločenega zbiranja do leta 2025. Za nekatere izdelke pa bi bilo potrebno jasno in standardizirano označevanje, ki bi vsebovalo informacije o tem, kako je treba odpadke odlagati, ter informacije o negativnem okoljskem vplivu proizvoda - to bi veljalo za vlažilne robčke, higienske vložke in tampone.

''Onesnaževanje s plastiko ne pozna meja''

Evropski poslanci so menili tudi, da bi morali v EU a 50 odstotkov do leta 2025 in 80 odstotkov do leta 2030 zmanjšati rabo filtrov za tobačne izdelke, ki vsebujejo plastiko. Predlog je podprlo 571 poslancev, 53 jih je bilo proti, 34 pa se jih je vzdržalo.

"Onesnaževanje s plastiko ni težava, ki bi bil omejena na evropska morja, to onesnaževanje ne pozna meja. Čeprav zase velikokrat mislimo, da smo zelo napredni, EU še zdaleč ni prva, ki uvaja ta pravila. Veliko azijskih in afriških držav je plastične vrečke že prepovedalo," je poudarila evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS).

p Novice Kje vse konča plastika? #video

"V naša morja vsako minuto odvržemo za tovornjak plastike. Naši državljani se vse bolj zavedajo škodljivih vplivov na naše okolje, zato je to prava priložnost za odločevalce, da gredo v akcijo," je sporočila poslanka S&D Miriam Dalli. V omenjeni politični skupini so se zavzeli tudi za nadaljevanje pogovorov o prepovedi plastičnih izdelkov na mednarodni ravni.

vreme Novice Priča smo ekstremnim vročinskim valovom, življenje se bo korenito spremenilo

"Na svetu se vsako minuto proda več kot milijon plastenk in tudi to je dokaz, da je plastika postala vsakdan našega življenja. Plastika je ubijalec naše prihodnosti in moramo se zavedati, da bo do leta 2050, če ne bomo spremenili nič, v morju več plastike kot rib," pa je poudaril poslanec Igor Šoltes (Zeleni). "Zavedati se moramo, da obstajajo alternative in da je boj proti plastiki za enkratno uporabo tudi priložnost za gospodarstvo in nova delovna mesta," je dodal.

Evropski parlament bo sedaj počakal, da svoje stališče sprejme še Svet EU. Nato bodo v pogajanjih oblikovali končne predloge.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin