Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 11. 2021,
11.59

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

9

Natisni članek

Nemčija napad

Sobota, 6. 11. 2021, 11.59

2 leti, 5 mesecev

Pri napadu z nožem na vlaku izključili terorizem, storilca so že prijeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

9

Nemška policija | Zakaj je moški z nožem napadel potnike, policija še preiskuje.  | Foto Reuters

Zakaj je moški z nožem napadel potnike, policija še preiskuje.

Foto: Reuters

Z nemške policije so sporočili, da so pri sobotnem napadu z nožem na hitrem vlaku na progi Passau-Hamburg, v katerem so bili ranjeni štirje potniki, izključili teroristično dejanje. Znakov islamističnega ozadja niso našli, prav tako 27-letni storilec, ki so ga že prijeli, ni imel pomočnikov, so dodali na novinarski konferenci v Neumarktu.

Po besedah javnega tožilca Gerharda Neuhofa naj bi napadalec trpel za paranoidno shizofrenijo, zato ga bodo na predlog tožilstva premestili v psihiatrično bolnišnico, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napad je izvedel 27-letni Sirec, ki je v Nemčijo prišel leta 2014. Dan pred tem je izgubil službo. Po pisanju dnevnika Bild naj bi se pred dogodkom nenavadno vedel, kot da ima psihične težave, med drugim naj bi na vlaku klical na pomoč.

Z nožem poškodoval štiri osebe

Na hitrem vlaku med mestoma Regensburg in Nürnberg na jugu Nemčije je napadalec z nožem poškodoval štiri moške, stare od 26 do 60 let. Šestindvajsetletnik je dobil hujše poškodbe glave in se še vedno zdravi v bolnišnici. Prav tako bolnišnično zdravljenje potrebuje 39-letnik, ki ga je napadalec zabodel v telo, so še pojasnili policisti.

Predal se je brez upiranja

Policija je nujen klic z vlaka sprejela malo po deveti uri zjutraj in nemudoma pohitela na prizorišče. Vlak Intercity Express se je medtem ustavil v manjšem kraju Seubersdorf, nato so iz vagonov evakuirali med 200 in 300 potnikov, v napadalca pa je policija namerila orožje in ga pozvala k predaji.

To je tudi storil brez upiranja, v njegovem žepu pa so ob preiskavi našli okrvavljen nož z osemcentimetrskim rezilom. Policija se je zahvalila potnikom, ki so poskušali storilca onemogočiti, dodaja dpa.

Tudi glede števila žrtev napada policija zaenkrat ni podala konkretnih številk, je pa bavarski Rdeči križ sporočil, da so njegovi člani na prizorišču oskrbeli tri huje ranjene in jih nato prepeljali v bolnišnico. Žrtve naj bi bili moški, stari 26, 39 in 60 let, poroča dpa. | Foto: Reuters Tudi glede števila žrtev napada policija zaenkrat ni podala konkretnih številk, je pa bavarski Rdeči križ sporočil, da so njegovi člani na prizorišču oskrbeli tri huje ranjene in jih nato prepeljali v bolnišnico. Žrtve naj bi bili moški, stari 26, 39 in 60 let, poroča dpa. Foto: Reuters

Motiv za napad ni bil znan

Čeprav motiv za napad ni bil znan, je francoska tiskovna agencija AFP v soboto izpostavila, da primer obravnava lokalna policija in ne zvezna, ki sicer prevzema zadeve ob sumu terorizma.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je ob napadu izrazil zgroženost in obenem pozval k razsodnosti.

Ne spreglejte