Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 11. 2014,
21.10

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jeruzalem sinagoga teroristični napad

Torek, 18. 11. 2014, 21.10

4 leta, 12 mesecev

V napadu na sinagogo ubiti trije ameriški in britanski državljan (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V napadu na sinagogo v Jeruzalemu so bili ubiti trije Američani in Britanec, ki so imeli vsi tudi izraelsko državljanstvo. Napad sta izvedla Palestinca, oborožena s sekiro, noži in pištolo.

Izraelska policija, ki je napadalca ubila, je objavila imena štirih žrtev napada, ki se je zgodil med jutranjo molitvijo v sinagogi v Har Nofu, ultraortodoksni četrti v zahodnem Jeruzalemu. Žrtve so 43-letni Arjeh Kopinski, 68-letni Avraham Šmuel Goldberg , 55-letni Kalman Levine in 59-letni Moše Tverski. V napadu je bilo tudi osem ranjenih, med njimi dva policista. Odgovornost za napad je prevzela Ljudska fronta za osvoboditev Palestine, njeno oboroženo krilo pa je pozvalo Palestince k enotnosti v uporu proti izraelski okupaciji.

Netanjahu: Jeruzalem v središču vala terorističnega nasilja Izrael se sooča z naraščajočim valom terorističnega nasilja, ki je osredotočen na Jeruzalem, je v javnem nagovoru po napadu dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Napadalca je označil za "človeški živali". "Smo na vrhuncu naraščajočega terorističnega nasilja, ki je osredotočeno na Jeruzalem," je dejal Netanjahu. "Izrael je sredi vojne proti terorizmu, ki smo ga še vedno premagali," je zatrdil.

Obama: Ni in ne more biti opravičila za takšen napad Obsodbe pa prihajajo tudi iz sveta. Ameriški predsednik Barack Obama je izjavil, da takšnega napada ni mogoče opravičiti. "Ni in ne more biti opravičila za takšen napad na nedolžne civiliste," je dejal. "To je občutljiv trenutek za Jeruzalem, še pomembnejši pa za izraelske in palestinske voditelje in navadne državljane, da bi skupaj zmanjšali napetosti, zavrnili nasilje in poiskalo pot naprej proti miru," je poudaril ameriški predsednik.

Rusija sprti strani poziva k pogajanjem Napad je obsodila tudi Rusija, ki je posvarila pred nevarnim zaostrovanjem napetosti na Bližnjem vzhodu in pozvala obe strani, naj obrzdata skrajneže. "Ubijanje mirnih državljanov je nehuman zločin ne glede na razlog," je v izjavi poudarilo zunanje ministrstvo. Ob tem je obe strani pozvalo, naj obnovita pogajalski proces, utemeljen na mednarodnem pravu, in rešita vsa vprašanja glede statusa palestinskih ozemelj, vključno z za obe strani sprejemljivo rešitvijo za vprašanje Jeruzalema.

Poostrene razmere tudi v New Yorku Po napadu v Jeruzalem so sicer poostrili varnostne ukrepe tudi v New Yorku, predvsem v okolici sinagog in na drugih pomembnih lokacijah. "Newyorška policija je v tesnih stikih s svojo pisarno za zveze v Izraelu," je še sporočil župan Bill de Blasio.

Ne spreglejte