Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
8. 11. 2015,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalo letalska nesreča katastrofa Matic Tomšič

Nedelja, 8. 11. 2015, 9.33

8 let

V najhujši letalski nesreči vseh časov je umrlo 583 ljudi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob strmoglavljenju ruskega letala v Egiptu, ki je zahtevalo 224 smrtnih žrtev, smo se spomnili najhujših letalskih nesreč v zgodovini.

Letalska nesreča z največ smrtnimi žrtvami: Kanarski otoki, marec 1977 27. marca 1977 sta na letališču Los Rodeos na Kanarskih otokih v zelo gosti megli trčili potniški letali tipa boeing 747. Pilot letala nizozemske družbe KLM je poskusil vzleteti brez dovoljenja in takoj po vzletu z zadnjim delom letala pri hitrosti 260 kilometrov na uro trčil v trup boeinga 747 ameriške družbe Pan Am (prikazano v spodnjem videoposnetku, preskočite na 1:30).

Na prvem letalu preživelih ni bilo, na drugem je umrlo 335 potnikov in članov posadke, preživelo jih je 61. Nesreča je skupaj vzela 583 življenj. Ob megli je bila glavni razlog za trčenje slaba komunikacija med kontrolnim stolpom in posadkama obeh letal.

Letalska nesreča z največ smrtnimi žrtvami, v kateri je bilo udeleženo samo eno letalo: Japonska, avgust 1985 Japonski boeing 747 je 12. avgusta 1985 po odpovedi hidravličnih sistemov, kar je bila posledica površnega servisa, strmoglavil na gorski greben sto kilometrov od prestolnice Tokio. V nesreči je takoj umrlo 14 članov posadke in 505 potnikov. Sedem jih je trčenje celo preživelo, a so do prihoda reševalcev zaradi poškodb umrli še trije. Skupaj je bilo smrtnih žrtev kar 520.

Najsmrtonosnejše trčenje letal v zraku: Indija, november 1996 Nad indijsko vasjo Charkhi Dadri sta 12. novembra 1996 trčili savdsko potniško in kazahstansko tovorno letalo. Umrli so vsi ljudje na obeh letalih, smrtnih žrtev je bilo skupaj 349. Nesreča je sprožila svetovni trend opremljanja potniških letal z elektronskimi sistemi za preprečevanje trčenj v zraku.

Letalska nesreča z največ smrtnimi žrtvami, ki niso bili potniki ali člani posadke: Kongo, januar 1996 8. januarja 1996 je preveč naloženo tovorno letalo ruske izdelave antonov, ki je bilo v najemu afriške družbe Air Africa, zgrešilo pristajalno stezo v Kinšasi, prestolnici Konga, in "zaplužilo" med stojnice na bližnji tržnici. Umrlo je 237 ljudi, v času nesreče so bili vsi na tržnici, preživelo pa je vseh šest članov posadke letala.

Najhujše letalske nesreče zaradi terorističnih napadovTeroristični napad na dvojčka WTC in Pentagon, 11. september 2001: Ugrabljena boeinga 767 letalskih družb American Airlines in United Airlines sta zapeljala v severni in južni stolp Svetovnega trgovinskega centra (WTC). Na letalih je umrlo 92 oziroma 65 ljudi, zaradi posledic trčenja, požara in poznejše zrušitve obeh nebotičnikov pa kar 2.759 ljudi.

Istega dne je tretje ugrabljeno potniško letalo strmoglavilo na Pentagon, pri čemer je umrlo 64 potnikov in članov posadke ter 125 ljudi v napadeni zgradbi in njeni okolici. Četrto letalo, nad katerim so nadzor prevzeli teroristi, je po uporu potnikov treščilo na polje v ameriški zvezni državi Pensilvanija. Preživel ni nihče od 44 potnikov in članov posadke.

23. junija 1985 je na krovu indijskega potniškega letala boeing 747, ki je iz New Delhija letelo v Montreal v Kanadi, razneslo bombo, ki je bila skrita v kovčku. Letalo je med prečkanjem irskega zračnega prostora zato strmoglavilo v Atlantski ocean. Umrlo je 329 ljudi. Za napad naj bi bili odgovorni sikhovski skrajneži, ki so se na ta način maščevali za delno uničenje templja v mestu Amritsar. Ta je eden od simbolov sikhovske vere.

21. decembra 1988 je na poletu ameriške družbe Pan Am iz Londona v New York eksplodirala bomba, ko je boeing 747 letel nad škotskim mestom Lockerbie. Umrlo je 243 potnikov in 16 članov posadke, zaradi dežja gorečih delov letala pa tudi 11 prebivalcev Lockerbieja.

Najbolj tragična letalska nesreča, pri kateri ni bilo strmoglavljenja ali trka letal: Savdska Arabija, avgust 1980 Potniško letalo lockheed družbe Savdia je 19. avgusta 1980 zapustilo letališče v Rijadu, prestolnici Savdske Arabije, a se nanj zaradi požara v prostoru za prtljago hitro vrnilo. Pilot ni takoj zaukazal evakuacije potnikov in posadke, ogenj pa se je medtem razširil v druge dele letala, tudi v potniško kabino. Zaradi ognja in dima je zato umrlo vseh 287 potnikov in 14 članov posadke, še preden so letalo dosegle reševalne enote.

Največ smrtnih žrtev na letalskem mitingu: Ukrajina, julij 2002 27. julija 2002 na letalskem mitingu na letališču Skniliv v bližini ukrajinskega mesta Lviv je pilot vojaškega reaktivca suhoj su-27 preslabo ocenil višino leta, s krilom podrsal po tleh in treščil med gledalce. Pri tem je umrlo kar 77 ljudi, več kot 500 je bilo ranjenih. Pilotu in kopilotu se je pred trkom uspelo izstreliti iz kabine. Pozneje so ju na sodišču obtožili nespoštovanja ukazov in spoznali za kriva. Obsojena sta bila na 14 (pilot) oziroma osem (kopilot) let zapora.

Najhujša nesreča, ki je bila glavni vzrok za upokojitev letala: Francija, julij 2000 Concorde, edino potniško letalo, ki je doseglo nadzvočno hitrost, se je upokojilo kmalu po 25. juliju 2000, ko je strmoglavilo takoj po vzletu z letališča Charles de Gaulle v Parizu. Letalo, ki je bilo namenjeno v New York, je med vzletom zagorelo in se s hitrostjo več kot 350 kilometrov na uro zaletelo v bližnji hotel. Umrlo je 109 potnikov in članov posadke ter štirje uslužbenci hotela. Concorde je zadnjič letel 26. novembra 2003.

Najhujša nesreča turističnega letala: Antarktika, november 1979 Novozelandski douglas DC-10 je 28. novembra 1979 poletel na rutinski turistični ogled Antarktike, najjužnejše celine sveta. Letalo z 237 potniki in 20 člani posadke se tisti dan ni vrnilo v Auckland na Novi Zelandiji, saj je trčilo v goro Erebus na antarktičnem otoku Ross. Nesreče ni preživel nihče.

Letalske nesreče, v katerih so umrle svetovno znane osebnosti6. februar 1958: V nesreči letala, ki je z letališča v Münchnu v Nemčiji vzletelo šele v tretjem poskusu, je umrlo 23 ljudi, 20 takoj, trije pozneje v bolnišnici. Med njimi je bilo osem mladih nogometašev takratne ekipe Manchester Uniteda, ki je v tistem času veljala za eno najbolj nadarjenih v Evropi. Druge žrtve so bili klubski funkcionarji in predstavniki medijev.

20. oktober 1977: V ameriški zvezni državi Mississippi je strmoglavilo majhno propelersko potniško letalo, na krovu katerega so bili člani glasbene skupine Lynyrd Skynyrd, znane predvsem po uspešnici Sweet Home Alabama. Umrli so pevca skupine Ronnie Van Zant in Cassie Gaines ter kitarist Steve Gaines.

16. julij 1999: V bližini obale ameriške zvezne države Massachusetts se je z gladino Atlantskega oceana srečalo majhno športno letalo piper, ki ga je pilotiral John F. Kennedy mlajši, sin nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja. V nesreči sta umrli tudi njegova žena Carolyn in njena sestra Lauren.

10. april 2010: V bližini ruskega mesta Smolensk je strmoglavilo poljsko potniško letalo tupolev tu-154. Na krovu je bila politična delegacija Poljske vključno s predsednikom Lechom Kaczynskim, generalom poljske vojske in nekaj drugimi visokimi vojaškimi funkcionarji, predsednikom poljske državne banke, cerkvenimi uradniki in 18 predstavniki poljske vlade. Preživelih ni bilo, umrlo je vseh 89 potnikov in sedem članov posadke.

Ne spreglejte