Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2020,
15.14

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Natisni članek

Aleksander Lukašenko protest Belorusija Minsk

Sobota, 26. 9. 2020, 15.14

3 leta, 6 mesecev

V Minsku znova protest žensk proti Lukašenku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Minsk, protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Minsku se je danes več sto žensk zbralo na novem protestnem shodu proti dolgoletnemu voditelju države Aleksandru Lukašenku, ki je pred dnevi prisegel za nov mandat na čelu Belorusije. Ženske so se zbrale na osrednjih trgih prestolnice in med drugim vzklikale "sramota". Varnostne sile so že izvedle več aretacij.

Beloruska organizacija za človekove pravice Vesna pa poroča o najmanj 80 prijetih ženskah, med katerimi naj bi bile tudi novinarke. Na posnetkih je videti ženske, ki jih uniformirani pripadniki varnostnih sil spravljajo na avtobuse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že osem tednov

Protesti v Belorusiji trajajo že skoraj osem tednov. Ob sobotah potekajo t. i. shodi ženske solidarnosti, na katerih želijo udeleženke izraziti podporo opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski, ki jo vidijo kot zmagovalko predsedniških volitev 9. avgusta. Tihanovska se je v strahu pred Lukašenkovim državnim aparatom zatekla v Litvo.

Protesti v beloruskem glavnem mestu potekajo že osmi teden. | Foto: Reuters Protesti v beloruskem glavnem mestu potekajo že osmi teden. Foto: Reuters

Volilne oblasti v državi so Lukašenka po volitvah, nad katerimi visi velika senca manipulacij, razglasile za zmagovalca z več kot 80 odstotki glasov. Na oblasti v državi je že 26 let. V sredo je politik, ki si je prislužil tudi oznako "zadnji diktator Evrope", prisegel na slovesnosti, ki ni bila vnaprej napovedana.

Današnji shod so organizatorji označili za "generalko prave prisege". "Naj pokažemo, kdo je naša predsednica," so zapisali. Množično zborovanje je načrtovano za nedeljo. Protestniki zahtevajo nove volitve, izpustitev vseh političnih zapornikov in kazenski pregon odgovornih za policijsko nasilje med protesti.

Ne spreglejte