Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2014,
9.58

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Meka črni trg

Sreda, 23. 7. 2014, 9.58

5 let, 8 mesecev

V Meki cveti črni trg prodaje svete vode Zamzam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čez nekaj dni se bo končal muslimanski postni mesec ramadan. Čeprav to ni čas vsesplošnega romanja v Meko, se kljub temu poveča število romarjev v najbolj svetem muslimanskem mestu.

To je tudi čas, ko zacveti posel. Meka je brez dvoma dobičkonosno mesto. Eden od artiklov, ki jih prodajajo, je sveta voda Zamzam, ki jo je glede na islamsko izročilo našla Abrahamova žena Hadžar, ki je sedemkrat tekla med hriboma Safa in Marva, da bi našla vodo za sina, nato pa ji je bog pokazal izvir Zamzam, ki nikoli ne presahne. Vsakdo, ki roma v Meko, spije malo svete vode, prav tako pa so steklenice vode, ki velja za najbolj zdravo vodo na svetu, najbolj priljubljeno darilo za sorodnike in prijatelje romarjev.

Polnilnica ni izpodrinila preprodajalcev Leta 2011 je Savdska Arabija zgradila visokotehnološko polnilnico vode Zamzam, da bi lahko zadovoljili veliko povpraševanje po vodi. Prodajajo jo v steklenicah po deset litrov, na dan jo kupi okoli šest tisoč ljudi. Eden izmed razlogov za novo polnilnico je bil tudi ta, da so želeli ustaviti črni trg vode. Prav tako so določili tudi fiksno ceno vode: pet rialov, en evro, za deset litrov.

Toda črni trg svete vode cveti naprej. Kot poročajo savdskoarabski mediji, so za to krivi ilegalni priseljenci iz Afrike in Azije, ki v velikih količinah kupujejo sveto vodo, nato pa jo po desetkrat višjih cenah prodajajo nevednim romarjem, še posebej v času okoli ramadana. Menda so celo tako iznajdljivi, da svoje stojnice postavijo prav okoli uradne polnilnice vode in s tem premamijo ljudi, ki ne želijo čakati v dolgih vrstah za uradno odobreno sveto vodo.

Steklenice z vodo iz pipe Ker je nakup uradne svete vode omejen, jo nelegalni preprodajalci kupujejo tudi od romarjev. Vsak romar lahko na dan kupi eno steklenico vode. Preprodajalci romarjem za odkup vode ponudijo višjo ceno, kot so plačali v polnilnici. Prav tako oblasti romarje pozivajo, naj ne odmetavajo praznih steklenic svete vode, saj jih nato preprodajalci napolnijo s ponarejeno vodo. Zato v polnilnici ponujajo denarno nadomestilo, če romarji vrnejo prazne plastenke svete vode.

Uradni polnilci vode so na ulice celo poslali tajne agente, ki so se izdajali za romarje, da bi ujeli preprodajalce.

Ponaredki z arzenikom Vodo Zamzam je sicer prepovedano komercialno izvažati iz Savdske Arabije. Kljub temu se steklenice svete vode pojavljajo tudi na policah trgovin po vsem svetu. Pred tremi leti so novinarji televizije BBC analizirali vodo v britanskih trgovinah in ugotovili, da vsebuje arzenik in to v količinah, ki so nevarne za zdravje.

Savdske oblasti so nemudoma poudarile, da to gotovo ni prava voda Zamzam, saj to preverjajo trikrat na dan in ne vsebuje arzenika. Sicer pa ima značilen okus, rahlo podoben morski vodi.

Ne spreglejte