Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
8.06

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mali

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 8.06

3 leta, 8 mesecev

V Maliju uporniki presenetili francosko-malijsko navezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je bila francosko-malijska naveza v Maliju prepričana, da je zavzela severno mesto Gao, pa so se močno ušteli, saj se je nekaterim islamskim skrajnežem uspelo infiltrirati nazaj v mesto.

Potem ko sta se pretekli konec tedna v mestu Gao, ki naj bi ga francoske in malijske čete skupaj že zavarovale, razstrelila dva samomorilska napadalca, se boji v mestu nadaljujejo. Malijska vojska si na ulicah Gaoja z islamskimi skrajneži izmenjuje ogenj, vse se je po poročanju BBC-ja začelo pri policijski postaji v mestu, vendar se je streljanje razširilo tudi drugam.

Francoska in malijska vojska naj bi zavzeli mesto Gao komaj pred dvema tednoma, takrat pa so francoske oblasti sporočile, da so iz mesta pregnale vse islamske skrajneže, vendar so ti napadali vojaške postojanke na obrobju mesta. Malijske čete so poostrile nadzor nad morebitnimi novimi samomorilskimi napadalci, za zadnji napad na malijske čete in samomorilska napada pa je odgovornost prevzelo Gibanje za enotnost in džihad v zahodni Afriki (Mujao). "Ves čas bomo namenili načrtovanju in izvršitvi napadov na Francijo in njihove zaveznike," je pretekli konec tedna povedal tiskovni predstavnik Mujao Abou Valid Sahraoui.

Prebivalci so izdali skrajneže, ki so se infiltrirali v mesto Lokalni prebivalci so se zabarikadirali v svoje domove, kjer ostajajo skriti, dokler se boji ne bodo končali. "Infiltrirali so se nazaj v mesto prek reke. Mislimo, da jih je približno deset, na njih jih je opozorilo prebivalstvo, zato smo jih odpeljali na policijsko postajo, kjer se je streljanje začelo," je za Reuters povedal francoski general Bernard Barrera.

Islamski skrajneži so v nedeljo prodrli v mesto in se spopadli z malijsko vojsko, po poročanju BBC-ja naj bi bili v spopad vpleteni tudi francoski vojaki. Ti so namreč razmere nadzorovali s pomočjo helikopterja, od koder so tudi streljali na islamske skrajneže, piše Reuters. Čeprav so Malijci s pomočjo Francozov že zavzeli mesto, pa je malijska vojska prešibka, da bi zavzeta mesta tudi zavarovala, medtem pa napotitev večje afriške varnostne sile onemogočajo zamude in pomanjkanja opreme.

Cilj združene ofenzive je iskanje skrajnežev na severu Za zdaj še ni poročil o številu smrtnih žrtev, ni pa tudi jasno, ali se boji nadaljujejo. Za zdaj pa francoska-malijska naveza domneva, da se islamski skrajneži poskušajo oblikovati v puščavi na severu.

Za zdaj ZDA in druge evropske države podpirajo Francijo, ki si prizadeva preprečiti nadaljnje ogrožanje islamskih skrajnežev. Poleg vojaškega posredovanja pa si Francija in njene zaveznice prizadevajo, da bi med malijsko vlado in islamski skrajneži prišlo do sprave, ki bi uresničila tudi težnje po samostojnosti Tuaregov.

Ne spreglejte