Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
9.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Malta letalska nesreča

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 9.38

6 let, 6 mesecev

V letalski nesreči več mrtvih

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

V nesreči manjšega letala, ki je strmoglavilo kmalu po vzletu z mednarodnega letališča na Malti, so umrli trije uslužbenci francoskega obrambnega ministrstva, ter dva uslužbenca zasebnega podjetja, ki je z ministrstvom sodelovalo prek pogodbe.

Na francoskem obrambnem ministrstvu so še zapisali, da je letalo na območju Sredozemskega morja opravljalo nadzorne operacije. Kam je bilo namenjeno in kakšen je bil namen operacije, niso pojasnili.

Podatka, ali so bili vsi francoski državljani, na obrambnem ministrstvu niso potrdili.

Pred tem je vlada v Valleti sporočila, da je življenje izgubilo pet francoskih carinikov. Ti naj bi opravili polet v okviru nadzorne operacije, ki jo izvajajo pet mesecev. Njen cilj je bil izslediti poti, ki jih uporabljajo tihotapci ljudi in droge, navaja nemška tiskovna agencija dpa. 

Po navedbah prič je letalo z dvema propelerjema kmalu po vzletu ob 7.20 strmoglavilo blizu vzletne steze in zagorelo. Malteška vlada je sporočila, da ni bilo znakov, da bi pred strmoglavljenjem prišlo do eksplozije. Možnosti sabotaže sicer niso izključili. Edino letališče na otoku je bilo zaradi nesreče nekaj časa zaprto.

Malteški premier Joseph Muscat je danes v parlamentu dejal, da "strokovnjaki za zdaj ocenjujejo, da sta človeška ali tehnična napaka verjetna vzroka strmoglavljenja letala, čeprav še ničesar ne gre izključiti". Posnetki strmoglavljenja so jasno pokazali, da na letalu ni bilo bombe, je dodal ter znova poudaril, da bo šele celovita preiskava pokazala vzroke nesreče.

Letalo Fairchild Metroliner, na katerem je prostora za deset ljudi, je bilo najeto v Luksemburgu in naj bi se po nekaj urah brez pristanka na drugem letališču vrnilo na Malto. Po poročanju lokalnih medijev je bilo letalo namenjeno v Libijo.

Malteški mediji so sprva poročali, da so na letalu tudi predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex, a so v Frontexu te navedbe kmalu zavrnili. "V strmoglavljenju letala na Malti niso bili udeleženi uradniki Evropske unije," je kasneje na družbenem omrežju Twitter zapisala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

 

Ne spreglejte