Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2011,
8.54

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kambodža genocid

Ponedeljek, 21. 11. 2011, 8.54

4 leta, 10 mesecev

V Kambodži začetek procesa proti Rdečim Kmerom zaradi genocida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred posebnim sodiščem za genocid v Kambodži se je začelo sojenje trem nekdanjim voditeljem Rdečih Kmerov zaradi genocida.

Najvišji še živeči predstavniki režima, ki je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja odgovoren za smrt skoraj dveh milijonov Kambodžanov, očitke o genocidu, vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti zavračajo.

Med obtoženimi tudi namestnik vodje režima Pola Pota Med obtoženimi je najvišji 84-letni glavni ideolog režima Nuon Chea, ki je bil namestnik vodje režima Pola Pota, ki je Kambodži vladal od leta 1975 do 1979. Poleg njega sta obtožena še tedanji formalni predsednik države Khieu Samphan in zunanji minister Ieng Sary. Med obtoženimi je še njegova soproga Ieng Thirith, ki je bila ministrica za socialne zadeve, a jo je sodišče prejšnji teden razglasilo za nezmožno sodelovanja v procesu zaradi demence.

Četverico so prijeli leta 2008, potem ko so desetletja živeli na svobodi.

Najbolj kompleksen primer sojenja nacistom po drugi svetovni vojni Državna tožilka Chea Leang je v uvodnem nagovoru ob začetku procesa opisala grozljive razmere v domovini v času vladavine Pola Pota. Kot je dejala, je bila Kambodža "taborišče za sužnje" in "en sam velik zapor, v katerem so zapornike stalno nadzirali".

Gre za najbolj kompleksen primer od sojenja nacistom po drugi svetovni vojni. Med žrtvami režima in svojci žrtev je sojenje že dolgo nestrpno pričakovano.

Sojenje je ključnega pomena za celjenje globokih ran kamboškega ljudstva Sojenje naj bi trajalo več let, bilo pa naj bi ključnega pomena za celjenje globokih ran, ki jih je režim zadal kamboškemu ljudstvu.

Posebno sodišče, ki deluje ob podpori Združenih narodov, je bilo ustanovljeno leta 2006 za sojenje visokim predstavnikom nekdanjega režima, obtoženim genocida in zločinov proti človečnosti.

Med letoma 1975 in 1979 je umrla skoraj četrtina prebivalstva Kambodže Na prvem sojenju so julija 2010 na 30 let zapora obsodili vodjo zloglasnega zapora Tuol Sleng v Phnom Penhu, Kainga Gueka Eava, bolj znanega po vzdevku Duch.

V času režima Rdečih Kmerov, ki ga je vodil pokojni Pol Pot, so hoteli državo preoblikovati v skladu z idejo maoizma o agrarni utopiji. Med letoma 1975 in 1979 je v državi umrlo okoli dva milijona ljudi oziroma četrtina takratnega prebivalstva Kambodže. Številne so usmrtili, mnogi pa so umrli tudi zaradi mučenja, izčrpanosti ali podhranjenosti. Pol Pot je umrl naravne smrti leta 1998.

Ne spreglejte