SiolNET. Novice Svet
1,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kaliforniji bodo porušili legendarni Slovenski dom

1,71

termometer

Slovenski dom v ZDA | Slovenska skupnost je bila v Fontani močna, v domu Slovene Hall pa so redno potekale prireditve s polka glasbo. | Foto: Facebook/The Fontana Slovene Hall
Slovenska skupnost je bila v Fontani močna, v domu Slovene Hall pa so redno potekale prireditve s polka glasbo. Foto: Facebook/The Fontana Slovene Hall

Mestni svet Fontane v ameriški zvezni državi Kaliforniji se je odločil, da bodo v dveh mesecih porušili leta 1937 zgrajeni Slovenski dom (Slovene Hall), potem ko so ugotovili, da bi bila obnova poslopja predraga. Slovenska skupnost je dom prodala mestu Fontana leta 2021, poroča lokalni medij Inland Valley Daily Bulletin.

Vodja Dvorane slavnih in muzeja polke v Clevelandu Joe Valencic je za STA povedal, da so Slovenski dom prodali leta 2021, po plačilu dolgov pa so sredstva nakazali slovensko-ameriškim ustanovam po vseh ZDA.

Za rušenje 141 tisoč dolarjev

Inland Valley Daily Bulletin ob tem poroča, da so poslopje prodali mestu za 850 tisoč dolarjev (797.219 evrov), sprva pa je bila predvidena obnova. Vendar pa bi stroški znašali najmanj milijon dolarjev in mestni svetniki so se odločili, da bodo raje plačali 141 tisoč dolarjev (132.244 evrov) za rušenje.

Slovenci oziroma Američani slovenskega porekla so se v Fontano s širšega območja Clevelanda začeli priseljevati v 20. letih prejšnjega stoletja. Inland Valley Daily Bulletin poroča, da je šlo za nekdanje rudarje, ki so želeli v Kaliforniji gojiti piščance.

Številni med njihovimi potomci in kasnejšimi priseljenci so potem našli službe v jeklarni Kaiser Steel, ki se je odprla leta 1942. V Fontani, ki danes šteje nekaj več kot 200 tisoč prebivalcev – večinoma Latinoameričanov –, so ameriški Slovenci postavili Slovenski dom in tudi dom za upokojence.

Slovenska skupnost je bila v Fontani močna, v domu Slovene Hall pa so redno potekale prireditve s polka glasbo. Tam so gostovali znani harmonikarji iz vseh ZDA, na čelu s kraljem ameriške polke Frankiejem Yankovicem.

V domu Slovene Hall so se dolgo proslavljale tudi obletnice slovenske samostojnosti, vendar pa je tudi nekoč najbolj izrazito etnično skupnost Fontane doletela usoda drugih podobnih evropskih izseljenskih skupnosti po ZDA. Njihovi potomci so se "amerikanizirali" in se razselili, staro jedro skupnosti pa se je postaralo in skrčilo.

zrušenje, blok, Brazilija, reševalci Novice Zrušenje bloka v Braziliji. 14 mrtvih, pogrešane še iščejo. #video Finska, zrušenje, most Novice Na Finskem v zrušenju mostu za pešce več kot 20 poškodovanih #foto
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin