Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2013,
8.44

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mohamed Mursi Egipt

Nedelja, 7. 7. 2013, 8.44

4 leta, 10 mesecev

V Kairu se znova zbirajo nasprotniki in podporniki Mursija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na kairski trg Tahrir so se začeli znova zgrinjati nasprotniki odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ponekod po mestu pa se zbirajo tudi njegovi privrženci.

Do novih demonstracij prihaja, potem ko je v petkovem nasilju po vsej državi umrlo več kot 30 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 1400.

"Egipt je imel revolucijo, ne udara" Mursijevi nasprotniki se zbirajo tudi v Aleksandriji in drugih večjih mestih po državi. Na Tahrirju so med drugim razvili velik napis "Egipt je imel revolucijo, ne udara". Ta namiguje, da po mnenju protestnikov vojska z odstavitvijo ni izvedla državnega udara, ampak podprla voljo ljudstva.

Privrženci postavili barikade in nadzorne točke Mursijevi privrženci se zbirajo pred mošejo Raba al Adavija, kairsko univerzo in sedežem Republikanske garde. Ponekod po Kairu so postavili barikade in nadzorne točke. Nekaj jih je celo izsililo zaprtje glavne ceste proti letališču.

Putin: Egipt vse bližje državljanski vojni Ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril, da Egiptu grozi državljanska vojna. "Sirijo že pretresa državljanska vojna, na žalost pa se tudi Egipt premika v tej smeri," je dejal Putin med obiskom v Kazahstanu. Izrazil je upanje, da se bodo Egipčani izognili tej usodi. Rusko zunanje ministrstvo je obe strani že pozvalo k nenasilju.

Iran odstavitev Mursija označil za nedopustno Uradni Teheran pa je v prvem uradnem odzivu na dogajanje v Egiptu odstavitev Mursija označil za nedopustno. Mursijevi privrženci bi morali po besedah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva vztrajati, da se vrne na oblast, je poročala državna tiskovna agencija Irna. O predsedniku države ne bi smela odločati ulica, "islamistom in revolucionarjem pa ni treba skrbeti, saj lahko arabski pomladi sledita vroče poletje in mrzla zima", je dodal tiskovni predstavnik iranskega ministrstva.

Tony Blair odstavitev nasprotno označil za upravičeno Nasprotno pa je nekdanji britanski premier Tony Blair v prispevku za izdajo časnika Observer zapisal, da egiptovska vojska ni imela druge izbire. "Dogodki, ki so vodili do odločitve vojske za odstavitev predsednika Mursija, so vojsko soočili s preprosto izbiro: intervencija ali kaos," je menil.

Mednarodna skupnost si ne more privoščiti zloma Egipta Mednarodna skupnost si ne more privoščiti zloma Egipta, zato mora sodelovati "z novo de facto oblastjo", je še prepričan Blair, sicer posrednik mednarodne skupnosti za Bližnji vzhod. Padec Mursija je sicer po današnjem pisanju izraelskega časnika Jediot Aharonot udarec tudi za skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki je imelo v njem pomembnega zaveznika.

To bi lahko po navedbah časnika pomagalo ameriškemu zunanjemu ministru Johnu Kerryju, ki bo konec prihodnjega tedna po napovedih vnovič obiskal Bližnji vzhod in zagnati bližnjevzhodni mirovni proces.

Kljub napovedim, da bo za novega egiptovskega premierja že prisegel Mohamed El Baradej, se to ni zgodilo. Iz urada egiptovskega predsednika so medtem sporočili, da novi premier še ni izbran. Ameriški predsednik Barack Obama pa je zatrdil, da ZDA "niso povezane" z nobeno od političnih strani v Egiptu.

"Začasni predsednik Adli Mansur se je sestal z dr. El Baradejem, a za zdaj nihče ni bil uradno zaprošen za oblikovanje nove vlade," je dejal svetovalec egiptovskega predsednika Ahmed Al Muslimani. "Logična izbira"

Dodal pa je, da je El Baradej "logična izbira" s seznama imen, o katerih razpravljajo, potem ko je vojska odstavila predsednika Mohameda Mursija in prevzela oblast v državi.

Ameriški predsednik Obama je medtem v pogovoru s člani sveta za nacionalno varnost dejal, da ZDA niso povezane z nobeno od političnih strani v Egiptu in da nobene ne podpirajo. Ob tem je obsodil nasilje, ki je v zadnjih dneh v Egiptu zahtevalo več deset življenj. Izrazil je tudi zaskrbljenost nad politično polarizacijo v Egiptu.

Na polotoku Sinaj pa so v bližini mesta Ariš oboroženci izvedli bombni napad na plinovod. Podatkov o tem, kdo je napad izvedel, za zdaj ni.

Ne spreglejte