Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2011,
18.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jemen

Petek, 30. 9. 2011, 18.16

8 let

V Jemnu ubit verski skrajnež al Avlaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jemenski obrambni minister Mohamed Naser Ahmed je sporočil, da so ubili skrajnega islamskega klerika, v ZDA rojenega Anvarja al Avlakija.

Minister ni pojasnil, v kakšnih okoliščinah je al Avlaki umrl, tamkajšnja plemena pa so sporočila, da je bil ubit v napadu brezpilotnih letal v provinci Marib. Po besedah plemenskih virov je bilo brezpilotno letalo, ki je zjutraj izvedlo napad na vozili v provinci Marib, oporišču teroristične mreže Al Kaida v Jemnu, ameriško. Dodali so še, da ameriška letala zadnjih nekaj dni nadzirajo provinco. Ista enota je ubila tudi voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna Po kasnejših navedbah neimenovanega ameriškega vira je operacijo, med katero so z brezpilotnimi letali napadli konvoj dveh vozil, vodila protiteroristična enota ameriške vojske, ki je maja ubila tudi voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna v Pakistanu. Al Avlaki - ameriški državljan, ki ni bil obtožen nobenega zločina Uboj al Avlakija velja za največji ameriški uspeh v boju proti Al Kaidi po majskem uboju bin Ladna. Kljub temu pa je napad nanj za številne sporen, saj je bil al Avlaki ameriški državljan, ki ni bil obtožen nobenega zločina. Organizacije za človekove pravice in svoboščine so namreč pod vprašaj postavile pravico oblasti, da brez sojenja ubijejo ameriškega državljana. Predstavljal naj bi eno najhujših groženj ZDA Po mnenju ameriške administracije je al Avlaki sicer predstavljal eno najhujših groženj ZDA. Tako je na primer na video posnetku novembra lani pozval k napadom in umorom Američanov "brez oklevanja" in brez predhodnih posvetovanj. Ameriški predsednik Barack Obama je aprila lani odobril njegovo likvidacijo in ga tako kot prvega Američana uvrstil na seznam ameriške obveščevalne službe Cia za tiste, ki jih ZDA hočejo dobiti žive ali mrtve.

Oblasti v Sani so bile sicer pod velikim pritiskom Washingtona, naj ukrepajo proti nekaterim skrajnežem, med drugim proti al Avlakiju. Slednji je več let veljal za trobilo Al Kaide, njegove pridige v angleškem jeziku, v katerih je pozival k napadom na ZDA, pa so krožile med skrajneži po vsem zahodnem svetu. Posnetke pridig so našli tudi med lastnino številnih islamistov, ki so jih aretirali v ZDA in v Evropi zaradi načrtovanja terorističnih napadov.

"Bogata" teroristična zgodovina Po navedbah ameriških virov naj bi se v operativne vode in organizacijo napadov podal med skrivanjem z drugimi pripadniki Al Kaide v jemenskih gorah. Med drugim naj bi sodeloval tudi pri pripravah mladega Nigerijca Omarja Faruka Abdulmutalaba, ki je na božič leta 2009 poskušal razstreliti ameriško letalo na poti iz Amsterdama v Detroit.

Al Avlaki naj bi sicer bil v stikih tudi z vojaškim psihiatrom Nidalom Hasanom, ki je novembra leta 2009 v ameriškem oporišču v Fort Hoodu v Teksasu ubil 13 ljudi. Poleg tega je Američan pakistanskega rodu, ki je 1. maja skušal razstreliti bombo na Times Squareu v New Yorku, preiskovalcem povedal, da ga je navdihnil prav al Avlaki.

"Še en pomemben udarec za Al Kaido" Po kasnejših navedbah jemenskega ministrstva za obrambo naj bi bil v napadu ubit tudi Američan pakistanskega porekla Samir Han, avtor spletne revije v angleškem jeziku teroristične mreže Al Kaida "Navdih". V njej je pisal o načinih izvedbe napadov v ZDA. Po navedbah jemenskih in ameriških oblasti naj bi bila v napadu sicer ubita še dva skrajneža, a ju še niso identificirali.

Obama: Al Kaida še vedno ostaja nevarna Ameriški predsednik Barack Obama je ocenil, da smrt al Avlakija pomeni hud udarec celici mednarodne teroristične mreže Al Kaida v Jemnu. "Gre za nov pomemben mejnik v prizadevanjih poraziti Al Kaido in njeno članstvo," je poudaril. Pojasnil je, da je bil al Avlaki vodja operacij Al Kaide na Arabskem polotoku in je bil eden vodilnih ljudi pri načrtovanju in usklajevanju ubojev Američanov. Po Obamovih besedah je smrt al Avlakija oslabila Al Kaido na Arabskem polotoku, a ta še vedno ostaja nevarna.

Na uboj al Avlakija se je že odzval britanski zunanji minister William Hague. Poudaril je, da je uboj al Avlakija "še en pomemben udarec za Al Kaido". "Z načrtovanim napadom na Detroit in s sumljivimi paketi na tovornih letalih je pokazal namen in spodobnost za množične napade, medtem ko je bila njegova morilska ideologija odgovorna za inspiracijo terorističnih napadov v veliki Britaniji in ZDA," je poudaril Hague.

Ne spreglejte