Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2024,
6.47

Osveženo pred

30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Natisni članek

vojna žrtve Benjamin Netanjahu napad Hezbolah Hamas Izrael Libanon Bejrut

Četrtek, 3. 10. 2024, 6.47

30 minut

V izraelskem napadu v središču Bejruta več mrtvih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81

V izraelskem zračnem napadu na stavbo v središču Bejruta je bilo ubitih najmanj šest ljudi, osem je ranjenih, so davi sporočile libanonske zdravstvene oblasti. Izraelska vojska je sporočila, da je šlo za natančen napad, ki ga je izvedla na zdravstveni center, povezan s šiitskim gibanjem Hezbolah, poročajo tuje tiskovne agencije. Po lastnih navedbah so ponoči v napadih na jug Libanona ubili 15 borcev Hezbolaha in uničili večjo količino orožja. Iz Libanona pa je proti Izraelu poletelo več raket in dronov. Zračna obramba jih je večino sestrelila.

V napadu je izraelska vojska zadela večnadstropno stavbo v soseski Bašura v bližini libanonskega parlamenta, kjer je bil po njenih navedbah zdravstveni center, povezan s Hezbolahom.

Bejrut | Foto: Reuters Foto: Reuters Med nočnimi izraelskimi napadi so odjeknile tri eksplozije v južnem predmestju Bejruta, četrta pa je odjeknila bližje središču mesta. Posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo goste oblake dima, ki se dvigujejo v nebo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je prebivalce v več delih gosto poseljenega južnega dela Bejruta ponoči prek omrežja X pozvala, naj zapustijo območje, kjer bo napadla cilje Hezbolaha, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Nahajate se v bližini objektov in interesov, ki pripadajo Hezbolahu, proti katerim bo vojska ukrepala," je objavil tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Mnogi civilisti z juga Libanona so se zaradi čezmejnega obstreljevanja v zadnjem letu zatekli ravno v Bejrut, kjer jim zdaj ponovno grozijo izraelski napadi.

Izraelska letala so danes po poročanju libanonske tiskovne agencije NNA obstreljevala tudi vzhod države. Hezbolah je v sredo nad severni Izrael poslal 240 raket, na tem območju pa se sirene oglašajo tudi danes.

Izraelska vojska izvedla nove smrtonosne napade na jug Libanona

Izraelske letalske sile so ponoči napadle stavbo v kraju Bint Jbeil na jugu Libanona, pri čemer so po lastnih navedbah ubile 15 borcev šiitskega gibanja Hezbolah. V stavbi naj bi bila poleg borcev tudi večja količina orožja. Vojska sicer trdi, da je v zadnjem dnevu skupno napadla približno 200 ciljev Hezbolaha v Libanonu, vključno s skladišči orožja, poroča britanski BBC.

Hezbolah je medtem danes sporočil, da je ob pomoči topništva odbil poskus prodora izraelskih sil pri mejnem prehodu Fatima na jugu države.

Izraelska vojska je namreč v začetku tedna v vaseh na jugu Libanona začela izvajati omejene kopenske operacije proti ciljem Hezbolaha, češ da ti predstavljajo neposredno grožnjo za severne izraelske skupnosti. V spopadih s pripadniki Hezbolaha je bilo ubitih osem izraelskih vojakov, še sedem je ranjenih, so v torek sporočile izraelske sile.

Po današnjih navedbah izraelske vojske je iz Libanona proti Izraelu poletelo 25 raket in dva drona. Oba drona in številne rakete je zračna obramba sestrelila. Hezbolah je medtem potrdil, da je več raket izstrelil proti mestu Tiberija.

Izrael so napadli tudi jemenski hutijevci, ki so danes sporočili, da so z več droni napadli cilje na območju Tel Aviva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je v sredo zvečer sporočilo, da je bilo v zadnjem dnevu v izraelskih zračnih napadih ubitih 46 ljudi, 85 pa ranjenih. Pri tem ni navedlo, koliko žrtev je med civilisti, poroča britanski BBC.

Izraelska vojska je od minulega tedna v Libanonu ubila več kot tisoč ljudi, zaradi česar je šef Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v sredo opozoril, da se libanonski zdravstveni sistem vse težje spopada z izzivom naraščajočega števila žrtev.

Kuvajt leta 1991
Novice Črni scenariji: cene nafte lahko sunkovito poletijo v nebo
Iran rakete
Novice Smo tik pred izbruhom velike vojne? To je za zdaj znano.
Ne spreglejte