Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
11.32

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Natisni članek

cepivo Koronavirus Italija

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 11.32

3 leta, 8 mesecev

V Italiji začeli testiranje cepiva proti covid-19 na ljudeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Koronavirus, Covid-19, cepivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

V rimski bolnišnici Spallanzani so danes začeli testirati cepivo proti covid-19 na ljudeh. Odmerek cepiva bo prejelo 90 ljudi, ki so jih izbrali med tri tisoč prostovoljci, ki so se prijavili za testiranje.

11:37

Bali zaprt do konca leta

  • 11:37

    Bali zaprt do konca leta

    Indonezijski otok Bali, priljubljena turistična destinacija, bo za tuje turiste ostal zaprt najmanj do konca letošnjega leta, je sporočil guverner Balija I Wayan Koster. Pred tem so oblasti kot datum odprave prepovedi prihodov tujih turistov navajale 11. september.

    Kot je pojasnil guverner, število okužb z novim koronavirusom v Indoneziji spet narašča, mnogi tujci pa morajo upoštevati tudi omejitve potovanj, izdane v njihovih državah. "Razmere v Indoneziji niso dovolj ugodne, da bi tujim turistom dovolili obisk," je dejal.

    Točnega datuma odprave prepovedi prihodov tujih turistov ni navedel, poudaril pa je, da bo omejitev veljala najmanj do konca letošnjega leta. "Pri tovrstnih zadevah ni dobro hiteti - potrebujemo preudarnost in dobre priprave," je dodal.

    V Indoneziji so do zdaj potrdili več kot 153 tisoč okužb z novim koronavirusom, vendar tuji strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število okužb zaradi omejenega števila testiranj precej večje. (STA)

V bolnišnici, specializirani za nalezljive bolezni, je danes zjutraj prvi sodelujoči v testiranju cepiva že prejel odmerek. Skupaj bodo cepili 90 prostovoljcev, ki bodo za sodelovanje prejeli 700 evrov. Sodelujoči spadajo v starostni skupini med 18 in 55 let ter med 65 in 85 let, navaja STA.

Italijansko cepivo bo javno dostopno in bo na voljo vsem

Začetek testiranja cepiva si je ogledal tudi predsednik italijanske dežele Lacij, kjer leži Rim, Nicola Zingaretti. "Močno verjamemo v cepivo za skupno dobro. Italijansko cepivo bo javno dostopno in bo na voljo vsem, ki ga bodo potrebovali," je povedal ob tem, poroča STA. 

Za zdaj kaže, da cepivo deluje

Cepivo je razvilo in patentiralo biotehnološko podjetje ReiThera s sedežem v Castelromanu pri Rimu skupaj z münchenskim podjetjem Leukocare in bruseljskim Univercells. Proizvodnja naj bi se začela šele po testiranju. Cepivo naj bi glede na prve ugotovitve spodbudilo razvoj protiteles in dejavnost imunskih celic. Za razvoj je bilo namenjenih osem milijonov evrov, navaja STA.

V Avstriji 242 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 242 novih okužb z novim koronavirusom, s katerim je tam trenutno okuženih 3105 ljudi, kažejo podatki avstrijskih oblasti. Število aktivno okuženih je tako prvič po aprilu znova preseglo 3000, piše STA. Največ aktivno okuženih so imeli v Avstriji 3. aprila, in sicer 9123.

Največ okužb - 96 - so potrdili na Dunaju. Sledita deleži Štajerska s 36 novimi okužbami in Spodnja Avstrija z 32. Na avstrijskem Koroškem so potrdili pet novih okužb s tem virusom, kažejo podatki avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve.

V zadnjem dnevu se je število bolnikov s covidom-19 v avstrijskih bolnišnicah povečalo za 19 na 135. Od tega jih je 23 na intenzivni negi. Doslej so v Avstriji potrdili 25.495 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 733 ljudi, od tega eden v zadnjem dnevu. 21.657 ljudi je doslej ozdravelo, še poroča STA.

Ne spreglejte