Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2018,
18.13

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

2

Natisni članek

zastoj zastoj promet promet

Sobota, 24. 2. 2018, 18.13

6 let, 1 mesec

V Italiji proti fašizmu in priseljevanju protestiralo več deset tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

2

protesti italija 24. februar fašizem | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Italiji se je danes teden dni pred parlamentarnimi volitvami na protestih zbralo več deset tisoč ljudi. V Rimu so potekali protesti proti rasizmu in neofašizmu, ki jih je med drugim organizirala vladajoča Demokratska stranka. Do tujcev sovražna desna Liga pa je v Milanu organizirala proteste proti nezakonitemu priseljevanju.

V drugih italijanskih mestih, med drugim v Trstu, so prav tako potekala zborovanja drugih skrajno desnih skupin, ponekod je prihajalo tudi do spopadov s policijo in protestniki skrajne levice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko so v preteklih tednih protesti v Italiji vodili do več spopadov, so sicer varnostne sile danes poskrbele za poostreno varnost.

protesti italija 24. februar fašizem | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zbralo naj bi se okoli 20 tisoč protestnikov

Pred katedralo na glavnem trgu v Milanu se je pod vodstvom predsednika desne Lige Mattea Salvinija zbralo po podatkih policije med 15.000 in 20.000 protestnikov, po podatkih Lige pa 50.000. "Najprej Italijani," je izpostavil Salvini v govoru pred množico ter napadel migracije in vodjo leve sredine na volitvah Mattea Renzija.

Obljubil je, da si bo njegova stranka prizadevala predvsem za starejše ljudi, ki "so prisiljeni brskati po škatlah, ki jih odvržejo trgovine", delavce in majhne trgovce. Zatrdil je, da Italijani nimajo več ne pravic, ne dela in da ne morejo sprejeti vseh, "ki pridejo iz tujine in nato storijo kazniva dejanja".

protesti italija 24. februar fašizem | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Rimu se je medtem več deset tisoč protestnikov zbralo na zborovanju proti neofašizmu in rasizmu, zato je za varnost tu skrbelo kar 3000 policistov. Demonstracij, ki so potekale mirno, sta se udeležila tudi premier Paolo Gentiloni in nekdanji premier Matteo Renzi.

Ne fašizmu

"Tukaj smo, da rečemo ne fašizmu," je za AFP dejala Rita Solo, aktivistka sindikata CGIL. Za njo je na plakatu pisalo "Naj bo Italija znova protifašistična".

Tako demonstracije v Rimu kot proteste v Milanu so organizirali po strelskem napadu na migrante v Macerati, kjer je 28-letni privrženec skrajne desnice Luca Traini iz maščevanja zaradi umora najstnice v začetku februarja streljal na več deset Afričanov in ranil šest ljudi. Po napadu se je v Italiji razvnela ostra predvolilna razprava o priseljencih, od katere si koristi obetajo predvsem desne stranke.

Ne spreglejte