Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2018,
7.29

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

Italija proračun Evropska komisija

Sreda, 14. 11. 2018, 7.29

5 let, 5 mesecev

V Italiji odločni: Ne bomo klonili pritiskom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Italija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Opolnoči se je iztekel rok, do katerega je Evropska komisija od Italije zahtevala spremenjen osnutek proračuna za prihodnje leto. A v Bruslju so prejeli le sporočilo podpredsednika italijanske vlade Luigija Di Maria, da Italija ne bo klonila pritiskom. "Prepričani smo, da je to proračun, ki ga naša država potrebuje, da se znova postavi na noge."

Italijanska vlada tako ne namerava spreminjati načrtov glede dodatnega zadolževanja ne napovedi o gospodarski rasti. To je bil sicer prvi primer v zgodovini EU, da je Evropska komisija zavrnila proračunski osnutek članice območja z evrom in zahtevala novega. V Bruslju so se za to odločili zaradi odstopanj od proračunskih pravil "brez primere".

Za pripravo novega načrta je Italija imela tri tedne časa. Včeraj se je iztekel tudi rok, do katerega bi morala država komisiji posredovati informacije v okviru analize možnosti sprožitve postopka zaradi prekomernega javnega dolga.

V okviru tega postopka je v skrajnem primeru predvidena kazen v višini 0,2 odstotka BDP. Obenem se kot kazen dodaja še delež razlike med dejanskim in ciljnim dolgom za posamezno leto, a skupna kazen ne sme preseči pol odstotka BDP.

Luigi Di Maio
Novice Italija vztraja pri obstoječem proračunskem načrtu

Italijanski javni dolg takoj za grškim

Po evropskih proračunskih pravilih, opredeljenih v paktu za stabilnost in rast, je zgornja meja za javni dolg določena pri 60 odstotkih BDP. Italijanski javni dolg je s 130 odstotki BDP za grškim drugi najvišji v EU in eden najvišjih na svetu.

Komisija doslej postopka proti Italiji kljub previsokemu dolgu ni sprožila, ker javnofinančni primanjkljaj - ta je omejen pri treh odstotkih BDP - ni bil previsok in ker je bila pretežno skladna s strukturnimi cilji v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic.

A po trenutnem proračunskem načrtu ni več tako, zato komisija preučuje možnost sprožitve postopka v skladu s proračunskimi pravili, imenovanimi šesterček, ki jih je Unija uvedla leta 2011 sredi finančne krize.

Giuseppe Conte
Novice Bruselj: Odstopanja italijanskega proračuna so brez primere

Bruselj za zdaj ne komentira odgovora Italije

Evropska komisija je danes v Bruslju potrdila, da je od Italije prejela osvežen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki je javno dostopen na spletnih straneh komisije. Sporočila je še, da ga bo preučila in da bo mnenje o njem objavila 21. novembra, skupaj z mnenji o preostalih proračunskih načrtih članic območja evra. Prav tako v komisiji niso želeli komentirati možnosti sprožitve postopka proti Italiji zaradi njenega prekomernega dolga, ki je sicer tesno povezan s proračunskim načrtom države. 

Italija je že mesece v središču pozornosti zaradi spornih potez evroskeptične vlade pod vodstvom Giuseppeja Conteja. Te so v nasprotju z evropskimi proračunskimi pravili, a Bruselj jezi zlasti pristop - odkrito kljubovanje italijanskih oblasti.

Evropski poslanec iz vrst desne Lige, ki poleg še ene evroskeptične stranke, Gibanja petih zvezd, vlada Italiji, je na primer nedavno s čevljem v roki potacal papirje evropskega komisarja za finančne in gospodarske zadeve Pierra Moscovicija ter tako protestiral proti odločitvi Komisije.

Medtem ko Bruslju najbolj očitno kljubujeta zlasti podpredsednika vlade, vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini ter vodja Gibanja petih zvezd Di Maio, pa premier Conte in finančni minister Giovanni Tria zavzemata bolj spravljiva stališča.

Ne spreglejte