Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
18.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

kritike proračun Bruselj Italija

Četrtek, 18. 10. 2018, 18.02

5 let, 6 mesecev

Bruselj: Odstopanja italijanskega proračuna so brez primere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Giuseppe Conte | Italijanski premier Giuseppe Conte je danes izjavil, da iz Bruslja pričakuje kritike osnutka proračuna za leto 2019. | Foto Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes izjavil, da iz Bruslja pričakuje kritike osnutka proračuna za leto 2019.

Foto: Reuters

Evropska komisija je danes opozorila Italijo, da njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto v zgodovini EU pomeni odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere".

Novico o odstopanju osnutka proračuna od pravil EU sta italijanski vladi v pismu sporočila podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis ter evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki se je v Rimu danes sestal z italijanskim finančnim ministrom Giovannijem Trio.

Komisija italijansko vlado v pismu sprašuje, zakaj Italija načrtuje očitno in bistveno odstopanje od priporočil v okviru pakta za stabilnost in rast, ki opredeljuje evropska proračunska pravila, ter poudarja, da je to za komisijo razlog za "resno zaskrbljenost".

Italija
Novice Je Italija nova Grčija? Če propade, razpade tudi evroobmočje.

Juncker: V Bruslju smo bili z Italijo doslej prijazni in nežni

Omenjena opozorila nakazujejo, da bo Italija morda prva članica območja evra, ki ji bo komisija zavrnila osnutek proračunskega načrta in pozvala k popravkom. To lahko komisija stori v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca.

Italija mora na bruseljska opozorila odgovoriti do ponedeljka opoldne. Italijanski premier Giuseppe Conte je sicer danes v Bruslju izjavil, da pričakuje kritična opažanja, a dodal, da se njemu zdi italijanski proračun vse lepši.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je medtem v Bruslju spomnil, da je bilo Italiji doslej zagotovljene največ prožnosti pri proračunskih pravilih, in sicer zato, ker so v Bruslju "prijazni in nežni" z Italijo oziroma ker je "Italija pač Italija".

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes izjavil, da so bili v Bruslju do Italije doslej "prijazni in nežni" in da je "Italija pač Italija". | Foto: Reuters Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes izjavil, da so bili v Bruslju do Italije doslej "prijazni in nežni" in da je "Italija pač Italija". Foto: Reuters

Pismo komisije naj bi dobile še nekatere druge države EU

Vse države članice območja evra so morale osnutke proračunskih načrtov posredovati v Bruselj do sredine oktobra. Če Evropska komisija želi dodatna pojasnila, to članici s pismom sporoči v enem tednu po prejetju osnutka.

Na vprašanja, ali bo Italija danes dobila omenjeno pismo in ali ga bodo dobile še katere druge države članice, iz komisije za zdaj ni uradnih odgovorov. Pisma bo komisija objavila na spletni strani, neuradno naj bi ga dobile tudi nekatere druge države članice. 

Mario Centeno
Novice V območju evra skrbi in opozorila Italiji

Šarec ne pričakuje poziva za dodatna pojasnila

Slovenski premier Marjan Šarec pisma Evropske komisije s pozivom k dodatnim pojasnilom ne pričakuje. "Tega ne pričakujem. Če bi se to zgodilo, bi seveda odgovorili. Kaj drugega ni mogoče povedati. Tudi ne pričakujem kakšnih posebnih težav pri tem," je dejal Šarec.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po njegovih besedah ni omenjal, da bi bila Slovenija v tem pogledu težavna. "Ta hip nimam podatka, da bi bili v družbi tistih držav, ki bi imele težave s tem," je pojasnil premier.

Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec ne pričakuje, da bi Evropska komisija pismo s pozivom za dodatna pojasnila glede proračuna naslovila tudi na Slovenijo. | Foto: Reuters Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec ne pričakuje, da bi Evropska komisija pismo s pozivom za dodatna pojasnila glede proračuna naslovila tudi na Slovenijo. Foto: Reuters

Položaja Italije slovenski premier ni želel komentirati, saj pravi, da je prezgodaj, ker Evropska komisija uradno ni povedala še ničesar. "Da bi prehiteval, ne bi imelo smisla. Je pa znano, da ima Italija 130-odstotno zadolženost. S tem se bo Evropska komisija še ukvarjala," je še dodal Šarec.

Če se članica na poziv k pojasnilom ne odzove ustrezno, lahko komisija v primeru resnih kršitev evropskih pravil v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca, tega zavrne in pozove k popravkom. To je skrajni ukrep, ki ga doslej še ni uporabila. Država članica ima v tem primeru tri tedne časa za odziv. To določajo evropska proračunska pravila, opredeljena v zakonodajnem dvojčku, ki ga je Unija sprejela leta 2013 sredi finančne krize.

Matteo Salvini
Novice Italija v strahu pred vračanjem migrantov zagrozila z zaprtjem letališč

Ob robu evrskega vrha se vrstijo opozorila Italiji

Italijanski proračun že mesece buri duhove v Uniji, saj se evroskeptična italijanska vlada ne odziva na svarila pred dodatnim zadolževanjem. Tretje največje gospodarstvo v območju evra sicer ima za Grčijo najvišji dolg.

Italijanski proračun sicer danes ni na dnevnem redu evrskega vrha, ki razpravlja o reformi območja evra. Šef evroskupine Mario Centeno je pojasnil, da je italijanski proračun zdaj v rokah Evropske komisije.

Sporni italijanski proračun kljub temu odmeva ob robu vrha, hkrati pa se vrstijo opozorila Rimu. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je Italijo opozoril, da evropska proračunska pravila veljajo tako za velike kot majhne članice.

Ne spreglejte