Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
12.22

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

10

Natisni članek

AstraZeneca epidemija cepivo

Sreda, 24. 3. 2021, 12.22

3 leta

V Italiji odkrili 29 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

10

Cepivo AstraZeneca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanske oblasti so v enem od italijanskih podjetij, ki polni cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, našle 29 milijonov odmerkov tega cepiva, je danes poročal italijanski časnik Stampa. V Bruslju so poročanje časnika potrdili. To podjetje je sicer v EU deležno kritik zaradi precej manjše dobave cepiva, kot je obljubilo.

Stampa je poročala, da so v italijanskem podjetju Catalent v kraju Anagni, ki polni cepiva, našli 29 milijonov odmerkov AstraZenecinega cepiva proti novemu koronavirusu. Cepivo je bilo po informacijah nemške tiskovne agencije dpa proizvedeno v tovarni Halix na Nizozemskem, v Italiji pa polnjeno. Ta nizozemska tovarna še ni dobila dovoljenja za proizvodnjo cepiva za Evropsko unijo, piše spletni portal Politico, ki ga navaja STA.

AstraZeneca
Novice V ZDA AstraZeneca morda posredovala zastarele podatke

Po navedbah časnika AstraZeneca EU ni obvestila o teh odmerkih. Po nadzoru v tovarni na Nizozemskem je nato evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona zanimalo, kam je šlo to cepivo. Italijanske oblasti je pozval, naj preiščejo zadevo.

Je bilo cepivo namenjeno Veliki Britaniji?

Viri pri EU so za Stampo povedali, da je bilo teh 29 milijonov odmerkov namenjenih v Združeno kraljestvo, vendar pa so izvoz po uvedbi evropskega mehanizma, ki omejuje izvoz cepiv, ustavili.

Koronavirus Avstrija
Novice Toliko okuženih nismo imeli že mesec in pol

Generalna direktorica Evropske komisije, pristojna za zdravje in varnost hrane, Sandra Gallina je v torek v Evropskem parlamentu dejala, da ne ve, da bi cepivo AstraZenece izvozili iz EU, potem ko so zavrnili zahtevo za izvoz tega cepiva iz Italije v Avstralijo, poroča Politico.

Dobavili le tretjino odmerkov od obljubljenih

To britansko-švedsko podjetje je sicer v EU deležno številnih kritik, ker ne izpolnjuje svojih pogodbenih zavez. Za prvo četrtletje je napovedalo dobavo 30 milijonov odmerkov namesto 90, kolikor jih je obljubilo, spomni STA.

zaščitna maska
Novice Razmere niso najboljše, število okužb v šolah narašča

EU zaostruje merila za odobritev izvoza cepiv

Evropska komisija je danes okrepila mehanizem za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19. Zaostrila je merila za odobritev izvoza. Poleg spoštovanja pogodb o nabavi cepiv bo pri odločanju o zaprosilih za izvoz sedaj upoštevala tudi spoštovanje načel vzajemnosti in sorazmernosti ter zagotavljanje varne oskrbe s cepivi v EU.

Vzajemnost se bo merila z vprašanjem, ali ciljna država zakonsko ali kako drugače omejuje izvoz cepiv ali njihovih surovin. Sorazmernost pa z vprašanjem, ali so razmere v ciljni državi boljše ali slabše kot v EU, še zlasti epidemiološki položaj, stopnja cepljenih in dostop do cepiv.

Članice bodo pri preučitvi zaprosila preverile, ali izvoz ogroža varno oskrbo unije s cepivi in njihovimi sestavinami. Da bi zagotovili jasno sliko trgovine s cepivi, bo mehanizem po novem vključeval tudi 17 držav, ki so bile doslej izvzete, med njimi Švico in države Zahodnega Balkana.

Proces določanja ostaja enak. Zaprosilo obravnavajo članice, pri čemer je mnenje Evropske komisije zavezujoče.

EU je od začetka februarja, od vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv, prejela 380 zaprosil za izvoz in odobrila vse razen enega. Ta sistem je po navedbah komisije bistveno izboljšal preglednost, a cilj, da se državljanom EU zagotovi pravočasen dostop do cepiv, še ni izpolnjen.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je minuli teden opozorila, da bodo brez vzajemnosti in sorazmernosti premislili o tem, kako zagotoviti, da bo izvoz v države, ki same proizvajajo cepiva, odvisen od njihove stopnje odprtosti. "Vse možnosti so na mizi. Smo v krizi stoletja. Ne izključujem ničesar," je dejala.

Ob današnji odločitvi je predsednica izpostavila, da se članice unije soočajo s tretjim valom pandemije in da vsi proizvajalci ne spoštujejo pogodbenih obveznosti, EU pa kljub temu v kontekstu članic Organizacije za gospodarski razvoj in razvoj (OECD) ostaja edina, ki še vedno množično izvaža cepiva v številne države.

"EU ima odličen portfelj različnih cepiv. Zagotovila je več kot dovolj odmerkov za celotno prebivalstvo. Vendar pa je treba zagotoviti pravočasno in zadostno dobavo državljanom EU. Vsak dan šteje," je poudarila.

V komisiji izpostavljajo, da nova merila niso uperjena proti nikomur, a opozorilo se očitno nanaša zlasti na Združeno kraljestvo in je predvsem odziv na zaplete pri dobavi cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZenece, s katerim ima unija največ težav.

Še naprej bo iz mehanizma, ki je po navedbah komisije skladen s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO), izvzeta dobava cepiv v okviru humanitarne pomoči oziroma za 92 revnih držav v okviru sistema Covax, še navaja STA.

Ne spreglejte