Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
9.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

banka volitve škandal

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 9.05

8 let, 5 mesecev

V italijanski bančni škandal vpletena tudi Draghi in Monti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Že dolgo je znano, da italijanski politiki niso ravno odporni proti škandalom. Tokrat sta na udaru vodja Evropske centralne banke Mario Draghi in italijanski premier Mario Monti.

Banca Monde dei Paschi di Siena je najstarejša banka na svetu in tretja največja posojilodajalka v Italiji. Zdaj se je znašla na robu bankrota, saj je njeno novo vodstvo ugotovilo, da ima zaradi neuspelih finančnih transakcij, ki naj bi izvirale iz let 2006–2009, za kar 700 milijonov evrov dolga, kar pa je ves čas ostalo skrito pred nadzorniki.

Berlusconi: Odgovoren je tudi Monti Trenutnega predsednika vlade Marija Montija zdaj njegov tekmec Silvio Berlusconi obtožuje, da je z dodatnim obdavčevanjem reševal propadajočo institucijo. Banka je sicer svojo prvo finančno pomoč od države prejela še v času Berlusconijeve vlade, lani pa je prejela še dodatnih 500 milijonov evrov, kar je celotni strošek njenega reševanja povzdignilo na 3,9 milijarde evrov.

Sporna transakcija z nemško banko Deutsche Bank Ena skritih transakcij z imenom Projekt Santorini je potekala z nemško banko Deutsche Bank. Italijanska banka je ob tem prejela posojilo v vrednosti 1,5 milijarde evrov, s čimer so pokrili izgube iz enega poprejšnjih poslov s to nemško banko. Deutsche Bank naj bi pri tem zaslužila okoli 60 milijonov evrov. Nemška banka je bila sicer v ločenem primeru tudi sama prejšnji mesec spoznana za krivo prodaje slabih finančnih produktov mestu Milano, piše portal EUobserver.

Monti: Obtožbe popolna fantazija Monti se je že odzval na navedbe, ob tem pa je sporočil, da je vsakršna nadaljnja finančna pomoč banki, dokler se obtožbe in računi banke ne razjasnijo, zamrznjena. Berlusconijeve obtožbe je zavrgel kot "popolno fantazijo". Oglasili so se tudi predstavniki banke, ki menijo, da politiki položaj izrabljajo za politično obračunavanje.

Na udaru pa je tudi Mario Draghi, ki je v času omenjenih sumljivih transakcij predsedoval italijanski centralni banki. Nekdanji minister za gospodarstvo Giulio Tremonti je na Twitterju objavil, da ga čudi, da Draghi ni odkril in preprečil omenjenih poslov. Krivdo je na trenutnega vodjo Evropske centralne banke zvalil tudi trenutni gospodarski minister Vittorio Grilli, ki meni, da odgovornost nosi takratna oblast italijanske centralne banke in ne trenutna oblast. "Nismo mi izvajali nadzora. To je odgovornost centralne banke," pravi Grilli.

Tarča kritik tudi Demokratska stranka Piera Luigija Bersanija Tarča kritik je tudi Demokratska stranka Piera Luigija Bersanija, ki ima prek največjega delničarja banke ključni vpliv na imenovanje nadzornikov in vodstva banke. Kritiko je na račun te stranke izrekel tudi Monti, saj meni, da je imela stranka vedno močan vpliv na banko in na politično življenje v Sieni. Vodja Demokratske stranke Pier Luigi Bersani, ki mu ankete na volitvah napovedujejo prepričljivo zmago, je Montiju ironično odgovoril, da zdaj že vsak dan najde kakšno napako v njegovi stranki.

"Gre za dokaz, kako bi levica vodila državo" Ker je v Italiji predvolilni čas, kampanja pa v polnem teku, se želijo številni politiki okoristiti s škandalom. "Monte Paschi je blizu propada. Gre za dokaz, kako bi levica vodila državo," sporoča Angelino Alfano, eden Berlusconijevih namestnikov. Vodja političnega gibanja Pet zvezd Beppe Grillo uporablja podobno retoriko. "Ne vem, zakaj bi kupu tatov dali skoraj 4 milijarde davkoplačevalskega denarja," poudarja.

Delničarji potrdili dokapitalizacijo banke Delničarji banke so v petek sicer potrdili njeno dokapitalizacijo. Izredna skupščina banke je trajala kar sedem ur, na njej pa je za šov poskrbel prav Beppe Grillo. Prisotne je razburil z izjavo, da je v bilancah banke najmanj 14 milijard evrov globoka luknja. Predsednik banke, nekdanji vodja Unicredita, Alessanro Profumo, je zagotovil, da v njenih bilancah ni nobenih lukenj in da se morajo izredne razmere okoli banke končati do februarja.

Ne spreglejte