Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
14.16

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Irak Nemčija Horst Seehofer

Petek, 8. 6. 2018, 14.16

5 let, 10 mesecev

V Iraku aretirali domnevnega morilca dekleta iz Nemčije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Irak zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Moškega, osumljenega umora in posilstva 14-letne Susanne v Nemčiji, so aretirali na severu Iraka, je danes sporočil nemški notranji minister Horst Seehofer. Izročitev osumljenca bo potekala po mednarodnih pravilih, je dodal. Iraški begunec je konec minulega tedna skupaj s svojo družino zbežal iz Nemčije v Irak.

Nemčijo te dni pretresa umor dekleta iz Mainza, ki so ga začeli pogrešati pred dvema tednoma. Ta teden je policija potrdila, da je bila Susanna v Wiesbadnu žrtev nasilnega dejanja posilstva in umora. Njeno truplo so našli v sredo. Sprva so za kaznivo dejanje sumili 35-letnega prosilca za azil iz Turčije in 20-letnega begunca iz Iraka.

Turka so aretirali v četrtek, a so ga pozneje izpustili. Iračan pa je po informacijah državnega tožilstva konec minulega tedna s svojo družino - starši ter petimi brati in sestrami - pod lažnim imenom iz Düsseldorfa prek Istanbula zbežal v Irak.

Seehofer je danes v izjavi pojasnil, da so osumljenega Iračana Alija danes ponoči aretirale kurdske oblasti na severu Iraka na prošnjo nemške policije. "Izročitev zdaj poteka po mednarodnih pravilih," navaja ministra nemška tiskovna agencija dpa.

Horst Seehofer | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zahvalil se je še kurdskim oblastem za sodelovanje in da so omogočili aretacijo. "Ta uspeh je posledica dobrega sodelovanja med kurdskimi varnostnimi oblastmi v Iraku in nemško zvezno policijo," je povedal Seehofer.

Nemški politiki opozarjajo pred populizmom

Medtem so številni nemški politiki pozvali, naj se smrt dekleta ne izkorišča v politične namene, ter opozorili pred populizmom. Ob tem so izrazili tudi sožalje.

Predsednik deželne vlade v Hessnu Volker Bouffier je tako opozoril pred populizmom, "ki zdaj ne pomaga pri ničemer". Vodja Zelenih Annalena Baerbock je opozorila, da si nihče ne sme prilastiti smrti dekleta, da bi "sejal sovraštvo".

Borut Pahor
Novice Pahorjeva hoja po ustavnem robu

Drugi so opozorili na postopkovne pomanjkljivosti azilnega sistema. Vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner se je tako spraševal, kako je možno, da je Iračan skupaj z družino pobegnil. Pri skrajno desni Alternativi za Nemčijo pa so za nasilno dejanje okrivili kanclerko Angelo Merkel in njeno migracijsko politiko.

Ne spreglejte