Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
17.03

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Narendra Modi Indija volitve

Nedelja, 19. 5. 2019, 17.03

4 leta, 11 mesecev

V Indiji so se končale volitve, bo Modi ostal na oblasti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Narendra Modi |  Poznavalci volitve označujejo za referendum o premierju Narendri Modiju (na fotografiji), ki se poteguje za drugi petletni mandat. | Foto Reuters

Poznavalci volitve označujejo za referendum o premierju Narendri Modiju (na fotografiji), ki se poteguje za drugi petletni mandat.

Foto: Reuters

V Indiji se je danes končala sedma in s tem zadnja faza maratonskih splošnih volitev z več kot 900 milijoni volilnih upravičencev. Štetje glasovnic vseh sedmih faz se bo začelo v četrtek, takrat pa bodo znani tudi rezultati volitev. Poznavalci volitve označujejo za referendum o premierju Narendri Modiju, ki se poteguje za drugi petletni mandat.

Glavni tekmeci hindujske nacionalistične Indijske ljudske stranke (BJP) pod vodstvom Narendre Modija so Kongresna stranka pod vodstvom Rahula Gandija in cela vrsta manjših strank, ki vladajo na regionalni ravni, na primer stranka Aam Aadmi v Delhiju.

Stranka BJP je leta 2014 z 282 sedeži v 428-članskem spodnjem domu parlamenta za las dobila večino, ankete pa kažejo, da je tokrat ne bo. Kongresna stranka, najstarejša stranka v državi, ki kroji indijsko politiko že vse od osamosvojitve te nekdanje britanske kolonije, pa je leta 2014 utrpela najhujši poraz s samo 44 osvojenimi sedeži, potem ko je imela 206 poslancev.

Vzporedne volitve kažejo na zmago desnega Nacionalnega demokratičnega zavezništva

Rezultati vzporednih volitev kažejo, da bo desno Nacionalno demokratično zavezništvo, ki ga vodi Modijeva stranka, dobilo od 287 do 306 sedežev in s tem večino v 545-članskem parlamentu. Volitve sicer potekajo za 543 sedežev, medtem ko dva predstavnika anglo-indijske skupnosti v parlamentu imenuje indijski predsednik.

Koalicija levosredinskih strank Združenega naprednega zavezništva (UPA), ki jo vodi opozicijska Kongresna stranka, naj bi dobila od 128 do 132 sedežev. Indijske vzporedne volitve so zaradi velikosti in zapletenosti volilnega telesa sicer znane po svoji nezanesljivosti.

Volitve v Indiji
Novice V Indiji se začenjajo največje demokratične volitve v zgodovini človeštva

Volitve potekale v sedmih fazah zaradi velikega števila volivcev

Pred časom je bila zmaga Modijeve stranke BJP skoraj gotova. To se je spremenilo decembra lani, ko je na lokalnih volitvah izgubila tri ključne države v hindujskem osrčju na severu, ki so Modiju leta 2014 pomagale do zmage. Nepričakovano je v politiko vstopila tudi karizmatična sestra vodje Kongresne stranke Prijanka Gandi, ki je v kampanjo vnesla svež veter. So pa nedavne napetosti s Pakistanom BJP dale nov zagon z osredotočenjem kampanje na domoljubje in nacionalno varnost.

Volitve so potekale v sedmih fazah zaradi tehnične zahtevnosti in velikega števila volivcev, pa tudi tveganja nasilja v državi, v kateri je bilo samo leta 2016 ubitih sto politikov ali predstavnikov strank, pa tudi zaradi oboroženih uporov v najmanj devetih zveznih državah. Prva faza volitev je potekala 11. aprila.

Ciklon Fani v Indiji
Novice Ciklon Fani v Indiji in Bangladešu zahteval več življenj #foto #video

 

Ne spreglejte