SiolNET. Novice Svet
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hongkong: zaradi spornega zakona spopadi med protestniki in policijo v nakupovalnem centru #video

0,90

termometer

V Hongkongu, kjer že več kot mesec dni potekajo protesti proti zakonu o izročanju osumljencev Kitajski, so znova izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Tokrat je prišlo do fizičnega obračunavanja v enem od nakupovalnih centrov.

Hong Kong protesti Novice Kitajska britanskega zunanjega ministra obtožila kolonialnih fantazij okoli Hongkonga

V zadnjem mesecu so se milijoni prebivalcev Hongkonga odpravili na ulice, kjer protestirajo proti zakonodaji o izročanju osumljencev za kazniva dejanja celinski Kitajski.

Oblasti zagotavljajo, da bi imela njihova sodišča zadnjo besedo glede izročanja. Kritiki pa opozarjajo, da bi zakon oblastem omogočil, da bi političnim nasprotnikom sodili na celinskem delu Kitajske.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je ta teden sicer izjavila, da je predlog zakona zaradi nasprotovanja preivalstva "mrtev". Kljub temu pa ni razglasila dokončnega umika zakonskega predloga, kot to zahtevajo protestniki, zato se protesti nadaljujejo tudi ta konec tedna.

Hong Kong protesti Novice Hongkonška voditeljica obsodila ekstremno nasilje med protesti

Obljubili, da se 50 let ne bodo vmešavali

Po mnenju protestnikov Kitajska krši zavezo, da se ne bo vmešavala v hongkongški sistem. 

To je dala leta 1997, ko se je Hongkong po 156 letih britanske nadvlade vrnil pod okrilje Kitajske. Ta je takrat uveljavila formulo "ena država, dva sistema", kar pomeni, da je nekdanja kolonija obdržala dobršno mero avtonomije. Peking je obljubil, da se še 50 let po vrnitvi ne bo vmešaval v njegov politični in ekonomski sistem. 

Hong Kong protesti Novice Protestniki v Hongkongu vdrli v parlament #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin