SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija tokrat grozi BiH: Če storite to, bomo morali odgovoriti #vŽivo

10

termometer

vojska ukrajina rusija poljska vojska | "Včlanitev katerekoli države v zvezo predstavlja absolutno podporo vojaškim in političnim ciljem Nata, torej protiruske korake, kar pomeni, da se delovanje vsake države članice v okviru zveze razume kot delovanje proti Rusiji," so v četrtek sporočili z ruskega veleposlaništva. | Foto: Reuters
"Včlanitev katerekoli države v zvezo predstavlja absolutno podporo vojaškim in političnim ciljem Nata, torej protiruske korake, kar pomeni, da se delovanje vsake države članice v okviru zveze razume kot delovanje proti Rusiji," so v četrtek sporočili z ruskega veleposlaništva. Foto: Reuters

93. dan vojne v Ukrajini. V napadih na mesto Harkov na severovzhodu Ukrajine je bilo ubitih devet ljudi, med njimi tudi otrok. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je Rusijo obtožil, da izvaja genocid na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine, kjer skušajo ruske sile zavzeti mesto Severnodoneck. Proruske separatistične sile so medtem sporočile, da so zavzele ukrajinsko mesto Liman, ki se nahaja na poti do ključnih vzhodnih mest pod nadzorom Kijeva.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

20.56 Putinov domnevni načrt: "Do jeseni želi razglasiti zmago in napasti Kijev"
20.33 Rusija trdi, da so opičje koze prišle iz laboratorija v Nigeriji, ki ga vodijo ZDA
17.55 Nemški kancler: Putin je povzročil krizo in zdaj skuša kriviti nas
17.53 Več kot 100 ruskih gardistov odpuščenih, ker so zavrnili odhod v Ukrajino
15.39 V porušeni stavbi v Mariupolu so našli 70 trupel 
15.17 Ruski politik: Putin mora ustaviti vojno
15.05 Svetovalec Zelenskega: Če Rusija ne izgubi, se začne tretja svetovna vojna
13.41 Rusija grozi BiH zaradi njenih teženj po včlanitvi v Nato
13.12 Moskva: Zahod je razglasil totalno vojno proti Rusiji
12.59 Moskva pet hrvaških diplomatov razglasila za nezaželene osebe
12.00 Proruski separatisti trdijo, da so zavzeli ukrajinsko mesto Liman
11.18 Junija vojaške vaje Nata na Baltskem morju
9.12 Ukrajinci digitalizirali dokaze ruskega opustošenja
8.13 Zelenski obtožil Rusijo, da v Donbasu izvaja genocid
6.54 Kuleba: Če vam je kaj do Ukrajine, pošljite orožje
6.33 Zelenski bo nagovoril študente na Stanfordu
6.27 V napadih na mesto Harkov osem mrtvih

20.56 Putinov domnevni načrt: "Do jeseni želi razglasiti zmago in napasti Kijev"

Rusija menda razmišlja o drugem napadu na ukrajinsko prestolnico Kijev. Medusa, neodvisna ruska spletna stran z novicami, poroča, da "v Moskvi obstajajo obnovljena upanja, da lahko Rusija zmaga v vojni v Ukrajini." Putin misli, da lahko do konca leta, najverjetneje do jeseni, osvoji popolno zmago, poročajo viri Meduze.

Obstajata "minimalni in maksimalni" prag za razglasitev uspešne in zaključene "posebne vojaške operacije", navaja Medusa.

Minimum je domnevna okupacija vzhodne regije Donbasa, največji cilj pa je zavzetje Kijeva, piše Medusa. Prejšnji napad na prestolnico ni uspel, zaradi česar so se osredotočili na Donbas.

"Ruski vojaški voditelji so se očitno sprijaznili z dejstvom, da ukrajinske prestolnice ni mogoče 'zajeti z malo krvi', kar pomeni, da bi vsaka druga ofenziva zahtevala več vojakov," so še zapisali.

20.33 Rusija trdi, da so opičje koze prišle iz laboratorija v Nigeriji, ki ga vodijo ZDA

Igor Kirilov, vodja urada ruske vojske za zaščito pred sevanjem, kemično in biološko zaščito, je dejal, da opičje koze izvirajo iz štirih laboratorijev, ki jih ZDA nadzorujejo v Nigeriji.

"Po razpoložljivih informacijah so v Nigeriji pod nadzorom Washingtona vsaj štirje biološki laboratoriji," je po poročanju tiskovne agencije Tass povedal Igor Kirillov.

17.55 Nemški kancler: Putin je povzročil krizo in zdaj skuša kriviti nas

Rusko ministrstvo za kmetijstvo je potrdilo predhodno napoved žetve in obljubilo izvoz najmanj 50 milijonov ton žita. Po poročanju tiskovne agencije Interfax trenutno ministrstvo predvideva žetev v višini 130 milijonov ton.

"S tem rezultatom imamo lahko 50 milijonov ton izvoza," je dejala namestnica kmetijskega ministra Oksana Lut in dodala, da bi bil izvoz lahko še večji.

Putinova vojna v Ukrajini je povzročila občutno povišanje svetovnih cen hrane.

Strokovnjaki se bojijo, da bo v delih sveta zaradi blokiranih ukrajinskih pristanišč prišlo do lakote. Moskva je zavrnila obtožbe, da špekulira o lakoti, in nato obtožila Zahod, da je z uvedbo sankcij proti Rusiji zaostril prehransko krizo.

17.53 Več kot 100 ruskih gardistov odpuščenih, ker so zavrnili odhod v Ukrajino

Več kot 100 ruskih gardistov je bilo odpuščenih zaradi zavrnitve boja v Ukrajini, kažejo sodni dokumenti. Primeri 115 pripadnikov Nacionalne garde, znane kot Rosgvardija, so prišli v javnost v sredo, potem ko je lokalno rusko sodišče zavrnilo njihovo kolektivno tožbo zaradi odpuščanja.

Glede na sodbo sodišča, objavljeno na spletnem mestu, je bila tožba zavrnjena, potem ko je sodnik odločil, da so bili vojaki upravičeno odpuščeni zaradi "zavrnitve opravljanja uradne naloge" v Ukrajini in so se namesto tega vrnili na dolžnost.

15.39 V porušeni stavbi v Mariupolu so našli 70 trupel 

Pod ruševinami nekdanje industrijske stavbe v Mariupolu so našli okoli 70 trupel, je povedal pomočnik župana. Trupla so našli ruski reševalci in jih odpeljali v množično grobišče, je v telegramu povedal Petro Andriuščenko.

To so ljudje, ki so ostali ujeti v stavbi, ki so jo prizadele rakete, je dejal.

"Identifikacija ni bila opravljena, domačini pravijo, da glede na stanje na truplih, ni bilo ničesar, kar bi jih lahko identificiralo," je dejal Andriuščenko.

15.17 Ruski politik: Putin mora ustaviti vojno

Danes je bil objavljen videoposnetek zakonodajne skupščine ruske regije na skrajnem jugovzhodu države, v katerem je regionalni politik obsodil odločitve Putinovega režima.

V videu je član komunistične partije Leonid Vasjukevič v imenu štirih kolegov zahteval od ruskega predsednika, da konča vojno v Ukrajini in umakne vojake. "Če naša država ne bo ustavila vojaške operacije, bo v njej še več sirot," je dejal. "Med vojaško operacijo mladi umirajo in postanejo onesposobljeni."

Guverner in predsednik skupščine sta mu rekla, naj preneha z nagovarjanjem, preden sta ukazala, da ga odpeljejo iz sobe, poročajo ruski mediji.

15.05 Svetovalec Zelenskega: Če Rusija ne izgubi, se začne tretja svetovna vojna

"Rusija mora biti poražena v Ukrajini, sicer bo konflikt v tej državi sprožil tretjo svetovno vojno," je dejal Mihail Podoljak, ukrajinski pogajalec in svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

"To bo vodilo v tretjo svetovno vojno in tega se zavedajo zahodne države in zato bodo v Ukrajino poslale več orožja," je dejal Podoljak.

13.41 Rusija grozi BiH zaradi njenih teženj po včlanitvi v Nato

Rusko veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini je v četrtek poslalo opozorilo BiH, da težnje po včlanitvi v Nato pomenijo jasen "protiruski korak", na katerega bo Moskva morala odgovoriti. Na vmešavanje Rusije v notranje zadeve BiH je med svojim obiskom v Sarajevu opozorila šefica britanske diplomacije Liz Truss, poročajo tamkajšnji mediji.

"Včlanitev katerekoli države v zvezo predstavlja absolutno podporo vojaškim in političnim ciljem Nata, torej protiruske korake, kar pomeni, da se delovanje vsake države članice v okviru zveze razume kot delovanje proti Rusiji," so v četrtek sporočili z ruskega veleposlaništva.

Rusko veleposlaništvo je izjavo posredovalo Radioteleviziji Republike srbske (RTRS) kot odgovor na vprašanje, kako komentirajo napoved predsednika tričlanskega predsedstva BiH Šefika Džaferovića, da bo država ne glede na ruske grožnje nadaljevala svojo pot proti članstvu v Natu.

"Mi bomo nadaljevali našo Nato pot in o tem ne bomo nikogar spraševali," je v sredo po sestanku z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Bruslju izjavil Džaferović.

Podporo BiH je v četrtek v Sarajevu med svojim uradnim obiskom izrazila britanska zunanja ministrica Liz Truss. Napovedala je, da bo Velika Britanija pomagala pri naporih za ohranitev miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in se postavila po robu vplivu Rusije v tej regiji, poročajo tamkajšnji mediji.

Šefica britanske diplomacije je po sestanku z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković napovedala tudi poseben paket finančne pomoči Zahodnemu Balkanu v vrednosti 100 milijonov ameriških dolarjev do leta 2025. Sredstva bodo namenjena pomoči gospodarskemu napredku, s tem pa tudi stabilnosti regije.

Liz Truss je opozorila tudi na nevarnost, ki jo prinaša vojna v Ukrajini. "Grožnje Rusije z vrnitvijo v temačne dni moramo zaustaviti," je dejala in dodala, da je jasno vidno tudi rusko vmešavanje v notranje zadeve BiH. Poudarila je, da brez dvoma obstaja nevarnost, da bi se konflikt v Ukrajini prelil na regijo, stanje pa dodatno zapletajo blokade znotraj BiH in odcepitveni načrti oblasti v Republiki Srbski.

Dodala je, da BiH potrebuje odločno podporo prijateljev iz mednarodne skupnosti, vključno s podelitvijo statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji, ter opozorila, da oktobrske volitve v državi morajo izvesti po obstoječih pravilih.

13.12 Moskva: Zahod je razglasil totalno vojno proti Rusiji

 Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes obtožil zahodne države, da z najrazličnejšimi orodji vodijo "totalno vojno" proti Rusiji, njenemu ljudstvu in kulturi.

"Zahod je napovedal vojno celotnemu ruskemu svetu. Kultura ukinjanja Rusije in vsega, kar je povezano z našo državo, je že dosegla točko absurda," je dejal Lavrov in se pri tem oprl na ukrepe proti ruskim pisateljem, skladateljem in drugim kulturnim ustvarjalcem.

Zahodne države, zlasti ZDA, je obtožil, da uporabljajo najrazličnejša orodja od gospodarskih sankcij do po njegovih besedah lažne propagande v svetovnem medijskem prostoru.

"V številnih zahodnih državah je vsakodnevna rusofobija postala brez primere in jo na naše veliko obžalovanje spodbujajo vladni krogi v številnih državah. Z gotovostjo lahko rečemo, da nas bodo te razmere spremljale še dolgo časa," je še dodal.

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja začel invazijo na Ukrajino, so zahodne države sprejela stroge sankcije proti Rusiji. Obenem so številne kulturne institucije prekinile sodelovanje z ruskimi državni institucijami ali umetniki, ki so podprli rusko ofenzivo.

12.59 Moskva pet hrvaških diplomatov razglasila za nezaželene osebe

Moskva je pet diplomatov hrvaškega veleposlaništva v Rusiji razglasila za nezaželene osebe, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočilo rusko zunanje ministrstvo. S povračilnimi ukrepi je Rusija Hrvaški zagrozila že aprila, ko je ta z ruskega veleposlaništva v Zagrebu izgnala 24 ruskih diplomatov in članov osebja.

"Kot odgovor na neprijateljske korake, ki jih je storil Zagreb, da bi zmanjšal obseg ruske diplomatske misije, je hrvaški veleposlanik Tomislav Car prejel noto, ki pet zaposlenih na hrvaškem veleposlaništvu v Moskvi razglaša za 'persone non grata'," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Ministrstvo je hrvaškemu veleposlaniku z noto izrazilo "močan protest zaradi neutemeljenih poskusov hrvaških oblasti, da okrivijo Rusijo za vojne zločine v Ukrajini in zagotavljanja vojaške pomoči hrvaške strani neonacističnemu kijevskemu režimu".

Hrvaška je iz države že 11. aprila izgnala 18 ruskih diplomatov in šest članov administrativno-tehničnega osebja ruskega veleposlaništva v Zagrebu. Rusija je takrat izrazila močan protest in zagrozila s povračilnimi ukrepi.

12.00 Proruski separatisti trdijo, da so zavzeli ukrajinsko mesto Liman

Proruske separatistične sile so sporočile, da so zavzele ukrajinsko mesto Liman, ki je na poti do ključnih vzhodnih mest pod nadzorom Kijeva. Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da je bilo od začetka vojne v mestu Severodoneck ubitih približno 1.500 ljudi. Hkrati pa so reševalci v mestu Mariupol pod ruševinami našli približno 70 trupel.

"Skupaj z ruskimi silami smo osvobodili in prevzeli popoln nadzor nad 220 naselji, vključno z Limanom," so na Telegramu zapisali uradniki iz proruske separatistične regije Doneck. Mesto Liman leži na severu vzhodne regije Doneck in leži na poti do Kramatorska, glavnega mesta Donecka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srditi spopadi medtem potekajo tudi na obrobju Severodonecka, ki velja za eno od zadnjih mest regije Lugansk, ki ga še vedno nadzoruje ukrajinska vojska. Mnogi se bojijo, da bi ukrajinske sile v mestu kmalu lahko obkolili ruski in proruski vojaki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so sporočile ukrajinske oblasti, je bilo od začetka vojne v mestu ubitih približno 1.500 ljudi. Med njimi so bili tako vojaki kot civilisti, od nekdanjih 130 tisoč prebivalcev pa jih je v mestu ostala le še desetina, je danes dejal vodja lokalne vojaške uprave Oleksandr Strjuk.

Po njegovih besedah je mesto tarča nenehnega obstreljevanja. 60 odstotkov stanovanjskih objektov naj bi bilo popolnoma uničenih, do 90 odstotkov stavb pa je poškodovanih tako, da bodo potrebna večja popravila, njegove besede povzema BBC.

Število ubitih raste tudi v pristaniškem mestu Mariupol, ki so ga nedavno prevzele ruske sile. Po navedbah poslanca mestnega sveta Petra Andruščenka so reševalci na območju ene od nekdanjih tovarn našli približno 70 trupel, ki so bila pokopana pod ruševinami.

Zaradi okrepljene ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine je predsednik Volodimir Zelenski izjavil, da se boji, da bo v veliki meri regija Donbas opustošena. "Mesta bi bila uničena, ljudje pa ubiti ali ugrabljeni. Gre za očitno politiko genocida," je dodal.

11.18 Junija vojaške vaje Nata na Baltskem morju

Švedska in finska vojska bosta sodelovali v vojaški vaja Nata, ki bo potekala od 5. do 17. junija na Baltskem morju. Poleg obeh držav, ki se želita pridružiti Natu, bodo na vaji tudi vojske ZDA, Velike Britanije, Litve, Latvije, Nizozemske, Norveške, Poljske in Turčije. V vaji bo tako sodelovali okoli 45 vojaških ladij, 75 vojaških letal in približno sedem tisoč vojakov.

9.12 Ukrajinci digitalizirali dokaze ruskega opustošenja

Kijevski Hub za turizem in kulturo Kyiv Digital je predstavil novo orodje, s pomočjo katerega lahko prek spleta preverite rusko opustošenje posameznih ukrajinskih mest. Ukrajinci so dele uničenih mest posneli z dronom, posnetke pa si lahko ogledate skozi t. i. virtualni sprehod. Virtualne sprehode po uničenih ukrajinskih mestih lahko najdete TUKAJ.

Uničenje v prestolnici Kijev. | Foto: Kyiv Digital Uničenje v prestolnici Kijev. Foto: Kyiv Digital

Uničenje Buče, kjer so Rusi pobili na stotine ukrajinskih civilistov. | Foto: Kyiv Digital Uničenje Buče, kjer so Rusi pobili na stotine ukrajinskih civilistov. Foto: Kyiv Digital

Med mesti, po katerih se lahko virtualno sprehodite, je tudi Irpin, ki je bil več tednov tarča ruskih napadov. | Foto: Kyiv Digital Med mesti, po katerih se lahko virtualno sprehodite, je tudi Irpin, ki je bil več tednov tarča ruskih napadov. Foto: Kyiv Digital

8.13 Zelenski obtožil Rusijo, da v Donbasu izvaja genocid

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil, da izvaja genocid na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine, kjer skušajo ruske sile zavzeti mesto Severnodoneck. V četrtkovem večernem videonagovoru je izrazil tudi razočaranje zaradi razdeljenosti Evropske unije glede uvedbe novih sankcij proti Rusiji.

Ruske sile v Donbasu izvajajo deportacije in množične poboje civilistov, je opozoril Zelenski in obsodil "jasno politiko genocida, ki jo izvaja Rusija", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sedanja ofenziva okupatorjev v Donbasu lahko povzroči, da bo območje postalo nenaseljivo," je dejal in ruske sile obtožil, da želijo požgati Severodoneck in druga mesta na vzhodu države.

Potem ko ruski vojski ni uspelo zavzeti Kijeva in Harkova, je svoja prizadevanja usmerila v popolno osvojitev Donbasa, industrijskega območja, ki je že od leta 2014 pod delnim nadzorom proruskih separatistov.

Ruske sile stopnjujejo ofenzivo in skušajo zasesti Severodoneck, ki bi ga lahko doletela enaka usoda kot Marioupol, ki je bilo po večtedenskem obleganju uničeno, poroča AFP. Prav tako skuša obkoliti mesto Lisičansk.

Ruska vojska znova obstreljuje tudi mesto Harkov na severovzhodu države, kjer so se danes ob zori znova oglasile sirene za letalski napad. V četrtkovem obstreljevanju Harkova je umrlo devet ljudi, 19 pa je ranjenih, po besedah Zelenskega vsi civilisti. Med žrtvami sta tudi petmesečni dojenček in njegov oče, mati pa je bila huje ranjena, je povedal ukrajinski predsednik.

Zelenski je tudi izrazil razočaranje, da EU ne uspe doseči soglasja za uvedbo novih sankcij proti Rusiji. "Koliko tednov se bo Evropska unija še dogovarjala o šestem svežnju?" je vprašal, poroča Deutsche Welle.

"Seveda sem hvaležen tistim prijateljem, ki se zavzemajo za nove sankcije. Toda od kod ljudem, ki blokirajo ta šesti sveženj, njihova moč? Zakaj jim je dovoljeno imeti takšno moč?" je dejal.

Novemu svežnju sankcij EU proti Rusiji nasprotuje Madžarska, predvsem zaradi načrtovanega embarga na uvoz ruske nafte, v zameno za katerega od unije zahteva milijardne subvencije. Za uvedbo sankcij je v EU potrebno soglasje vseh 27 članic.

6.54 Kuleba: Če vam je kaj do Ukrajine, pošljite orožje

"Brez topništva in brez večjih raketnih sestavov Rusov ne bomo potisnili nazaj. Če vam je kaj do Ukrajine in če želite, da Ukrajina ubrani svoje ozemlje, nam pošljite raketne sestave z več izstrelki, čim prej bo to mogoče," je povedal Kuleba.

"Če vam je resnično še kaj do Ukrajine, orožje, orožje in še enkrat orožje," je dodal.

Ruske sile v Donbasu izvajajo deportacije in množične poboje civilistov, je opozoril Zelenski in obsodil "jasno politiko genocida, ki jo izvaja Rusija", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sedanja ofenziva okupatorjev v Donbasu lahko povzroči, da bo območje postalo nenaseljivo," je dejal in ruske sile obtožil, da želijo požgati Severodoneck in druga mesta na vzhodu države.

Potem ko ruski vojski ni uspelo zavzeti Kijeva in Harkova, je svoja prizadevanja usmerila v popolno osvojitev Donbasa, industrijskega območja, ki je že od leta 2014 pod delnim nadzorom proruskih separatistov.

Ruske sile stopnjujejo ofenzivo in skušajo zasesti Severodoneck, ki bi ga lahko doletela enaka usoda kot Marioupol, ki je bilo po večtedenskem obleganju uničeno, poroča AFP. Prav tako skuša obkoliti mesto Lisičansk.

Ruska vojska znova obstreljuje tudi mesto Harkov na severovzhodu države, kjer so se danes ob zori znova oglasile sirene za letalski napad. V četrtkovem obstreljevanju Harkova je umrlo devet ljudi, 19 pa je ranjenih, po besedah Zelenskega vsi civilisti. Med žrtvami sta tudi petmesečni dojenček in njegov oče, mati pa je bila huje ranjena, je povedal ukrajinski predsednik.

Zelenski je tudi izrazil razočaranje, da EU ne uspe doseči soglasja za uvedbo novih sankcij proti Rusiji. "Koliko tednov se bo Evropska unija še dogovarjala o šestem svežnju?" je vprašal, poroča Deutsche Welle.

"Seveda sem hvaležen tistim prijateljem, ki se zavzemajo za nove sankcije. Toda od kod ljudem, ki blokirajo ta šesti sveženj, njihova moč? Zakaj jim je dovoljeno imeti takšno moč?" je dejal.

Novemu svežnju sankcij EU proti Rusiji nasprotuje Madžarska, predvsem zaradi načrtovanega embarga na uvoz ruske nafte, v zameno za katerega od unije zahteva milijardne subvencije. Za uvedbo sankcij je v EU potrebno soglasje vseh 27 članic.

6.33 Zelenski bo nagovoril študente na Stanfordu

Profesor na Stanfordu in nekdanji ameriški veleposlanik v Rusiji Michael McFaul je na Twitterju sporočil, da bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski gost in da bo virtualno nagovoril študente na univerzi Stanford.

6.27 V napadih na mesto Harkov osem mrtvih

Skupno število umrlih v napadih na severovzhodno ukrajinsko mesto Harkov se je povzpelo na osem, med njimi je tudi petmesečni otrok, je na Facebooku objavil načelnik policije Igor Klimenko.

Še štirje ljudje so bili ubiti v Donecku, je dodal regionalni guverner, dva pa še v južni regiji Mikolajev.

Vladimir Putin Novice Je to Putinov pretkani načrt, s katerim bo vrgel Nato iz tira? ruska vojska rusija moskva Novice Rusija o odnosih s Slovenijo: Obžalujemo ... #vŽivo Vladimir Putin, Ši Džinping Digisvet Srbi trdijo: Prihajajo Kitajci, borili se bodo za Putina. Zakaj jim ne verjamemo? Vladimir Putin Novice Putin ranjenim vojakom: Seveda se želite vrniti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin