Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 3. 2016,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Grčija Makedonija Srbija

Sreda, 9. 3. 2016, 16.35

8 let

V Grčiji že 36 tisoč prebežnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Število prebežnikov v Grčiji je zaradi zaprtja zahodnobalkanske begunske poti naraslo na 36 tisoč. Število narašča iz ure v uro, saj na grške otoke v Egejskem morju iz Turčije prihajajo novi begunci.

Največ prebežnikov je v sprejemnem centru Idomeni na grško-makedonski meji. Po navedbah grških oblasti jih danes tam čaka 8.550, humanitarne organizacije pa ocenjujejo, da jih je 14 tisoč. Poleg tega je po podatkih grškega kriznega štaba še 7.300 migrantov na otokih v vzhodnem delu Egejskega morja, nekaj več kot 9.400 pa v Atenah in okolici. Okoli 160 jih je nastanjenih v osrednji Grčiji, 18 tisoč pa v različnih sprejemnih centrih na severu Grčije.

Do konca meseca v Grčiji že sto tisoč migrantov? Grške oblasti in evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos ocenjujejo, da bi se lahko do konca meseca v Grčiji nabralo že več kot sto tisoč migrantov. Grški zunanji minister Nikos Kocjas pričakuje, da jih bo do 150 tisoč.

"Odprite meje" V Atenah je danes okoli 500 migrantov, večinoma iz Afganistana, demonstriralo za odprtje meja. "Odprite meje" in "tudi mi smo ljudje" so med drugim vzklikali prebežniki, ki so se peš odpravili iz sprejemnega centra Šisto v pristanišču Pirej proti Atenam.

Migranti so ostali ujeti tudi v Srbiji A prebežniki zaradi zaprtja balkanske poti niso obtičali le v Grčiji, temveč tudi na sredi te poti, v Srbiji. Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je v Srbiji okoli dva tisoč migrantov. V Šidu na zahodu Srbije je več sto beguncev, ki so nameravali nadaljevati pot v srednjo in zahodno Evropo, a so zaradi zaprtja meja obtičali v Srbiji. Številne migrante je opaziti tudi na avtobusni postaji v Beogradu. Po poročanju srbskih medijev gre najverjetneje za prebežnike, ki so v Srbijo prišli po nelegalnih poteh. Več kot 600 jih je v sprejemnem centru Preševo ob meji med Srbijo in Makedonijo, večinoma takih, ki so jih v zadnjem času s Hrvaške vrnili v Srbijo. V tem sprejemnem centru sta danes začela delovati šola in vrtec pod okriljem UNHCR.

V Makedoniji se razmere poslabšujejo Na drugi strani srbsko-makedonske meje, v sprejemnem centru Tabanovce na severu Makedonije, pa je po navedbah UNHCR obtičalo več kot tisoč ljudi, ki so brez vizumov in zato ne morejo nadaljevati poti čez Srbijo. V Makedonijo že več kot dva dneva ni vstopil noben prebežnik, a kljub temu se razmere v prenatrpanem centru Tabanovce, kamor je v ponedeljek z vlakom prispelo zadnjih 437 beguncev, poslabšujejo, opozarja UNHCR. Oblasti v Skopju sicer zanikajo, da bi uradno zaprle mejo z Grčijo.

Madžarska razglaša krizne razmere Madžarska je danes zaradi zapiranja balkanske migracijske poti za celotno državo razglasila krizne razmere oziroma, kot je dejal notranji minister Sandor Pinter, vsedžravno migracijsko krizo. Pinter je dodal, da bodo s 1500 vojaki okrepili varnostne sile. Okrepitve bodo poslali na mejo, razglasitev kriznih razmer pa je previdnostni ukrep.

Avstrija z južne meje umika 200 policistov Avstrija je medtem sporočila, da bo zaradi občutno manjšega pritiska beguncev še ta teden z avstrijske južne meje umaknila 200 policistov. Hrvaški premier Tihomir Orešković pa je potrdil, da so Hrvaška, Slovenija in Avstrija na ponedeljkovem vrhu EU in Turčije vztrajale pri zaprtju balkanske migracijske poti.

Ne spreglejte