SiolNET. Novice Svet
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Gradcu potrjena koalicija pod vodstvom prve komunistične županje

0,45

termometer

Gradec
Kot je poudarila Kahrova, bo njihov program slonel "na tradiciji antifašizma, mirovništva, feminizma in ekologije. To je naš kompas," je poudarila in pojasnila, da je cilj iz Gradca narediti "prijazno, socialno naravnano, ekološko in demokratično mesto". Foto: Sportida

Malo manj kot sedem tednov po lokalnih volitvah so danes v mestnem svetu Gradca potrdili koalicijo nove mestne uprave pod vodstvom prve komunistične županje v zgodovini Avstrije. Drugo največje avstrijsko mesto bo vodila Elke Kahr, pri tem pa ji bodo pomagali še socialdemokrati (SPÖ) in Zeleni.

Skupaj za novi Gradec, socialen, podnebju prijazen, demokratičen. Takšno je geslo nove mestne koalicije, prve "temnordeče, zelene in rdeče" v zgodovini Avstrije. Začenja se novo poglavje za Gradec, je ob objavi koalicijskega dogovora sporočila Kahrova, prva ženska na čelu uprave Gradca in prva iz vrst Komunistične stranke Avstrije (KPÖ) na čelu katerega od glavnih mest avstrijskih dežel.

Pomoč iz stranke Zelenih in SPÖ

Glede na danes sklenjeni koalicijski dogovor ji bosta pri županovanju pomagala Judith Schwentner iz stranke Zelenih in Michael Ehmann iz SPÖ, ki bosta podžupana. Koalicijski dogovor so vsi trije danes tudi javno predstavili v mestni hiši Gradca, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je poudarila Kahrova, bo njihov program slonel "na tradiciji antifašizma, mirovništva, feminizma in ekologije. To je naš kompas," je poudarila in pojasnila, da je cilj iz Gradca narediti "prijazno, socialno naravnano, ekološko in demokratično mesto", ki bo prijazno vsem njegovim prebivalcem – "otrokom, starejšim, ženskam, moškim, tu rojenim in priseljenim".

Gradec stolp Novice Kako je nekdaj bogatim avstrijskim komunistom uspelo prevzeti oblast v Gradcu

Odprta za sodelovanje z drugimi strankami

Sodelovati nameravajo tudi z drugimi strankami, ki so zastopane v mestnem svetu. Tako naj bi bili predstavniki vseh strank zastopani tudi v nadzornih svetih mesta, je napovedala Kahrova.

Sama se sicer zavzema za gradnjo novih stanovanjskih sosesk, povečevanje pomoči brezdomcem in razširitev jamstvenega sklada, še poroča APA.

Koalicijski dogovor bodo zdaj po pričakovanjih potrdili še v mestnem svetu. Ta se bo na ustanovni seji sestal v sredo.

Na lokalnih volitvah 26. septembra je sicer KPÖ kar nekoliko presenetljivo s skoraj 29-odstotno podporo premagala ljudsko stranko (ÖVP), ki je izgubila kar 12 odstotnih točk in prejela nekaj manj kot 26 odstotkov glasov. Sledili so Zeleni, svobodnjaki (FPÖ), SPÖ in stranka Neos.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin