Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2015,
21.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tomo Križnar Drago Jančar Evropski parlament

Sreda, 14. 10. 2015, 21.10

8 let

V Evropskem parlamentu nagrado državljan leta podelili tudi Jančarju in Križnarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Evropskem parlamentu v Bruslju so danes podelili letošnje nagrade državljan Evrope. Iz Slovenije sta nagrado prejela pisatelj Drago Jančar ter mednarodni aktivist in človekoljub Tomo Križnar.

Vseh nagrajencev je letos sicer 47 in prihajajo iz 25 držav članic, nagrade pa jim je izročila podpredsednica Evropskega parlamenta Sylvia Guilaume.

Vsak poslanec ima pravico predlagati enega kandidata za nagrado Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati enega kandidata za nagrado. Toma Križnarja sta za nagrado nominirala Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Pod nominacijo Jančarja se je podpisalo preostalih šest slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu - Milan Zver (EPP/SDS), Lojze Peterle (EPP/NSi), Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), Romana Tomc (EPP/SDS), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Patricija Šulin (EPP/SDS).

"Drago Jančar je imel neprecenljivo vlogo v slovenski pomladi" "Menimo, da je Jančarjevo ustvarjanje pripomoglo h krepitvi evropskega duha in odraža vrednote, ki so navedene v listini EU o temeljnih pravicah. Njegov pisateljski opus in siceršnja družbena angažiranost pa spodbujata boljše razumevanja med evropskimi državljani," so med drugim v obrazložitvi nominacije Jančarja zapisali predlagatelji.

Zver je poleg tega ob podelitvi nagrade julija v Ljubljani poudaril, da je imel Jančar "neprecenljivo vlogo v tako imenovani slovenski pomladi ter v poznejšem kulturnem, političnem in nacionalnem dozorevanju Slovenk in Slovencev, v okviru Pena se je v devetdesetih požrtvovalno zavzemal za mir v obdobju vojn na jugo-vzhodu Evrope."

"Križnar nam postavlja ogledalo, v katerem lahko vidimo, kako imuni smo postali na vse" Fajonova je medtem nominacijo Križnarja utemeljila z besedami, da je s svojim človekoljubnim udejstvovanjem v državah tretjega sveta, predvsem v Južnem Sudanu, sudanski pokrajini Darfur in DR Kongo, požel veliko odobravanje in priznanja različnih mednarodnih organizacij in institucij.

Njegovega dela ne smemo razumeti kot zgolj reševanje majhne skupine ljudi, ampak nasprotno: Križnar nam postavlja ogledalo, v katerem lahko vidimo, kako imuni smo postali na vse, kar se dogaja, na številne pokvarjene mehanizme sveta, kopičenje dobička in kapitala, je še poudarila Fajonova in Križnarja označila kot človeka, ki ne predstavlja, kot sam pravi, le oči in ušes grozodejstev, ampak tudi našo vest.

Lani sta na predlog evropskih poslancev iz Slovenije nagrado prejela Alojz Rebula in Spomenka Hribar. Leto prej je nagrado državljan Evrope prejel tržaški pisatelj Boris Pahor, leta 2012 pa sta jo iz Slovenije prejela Lovro Šturm in prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza.

Ne spreglejte