Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
20.12

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

nalezljive bolezni okužba WHO ošpice

Četrtek, 14. 2. 2019, 20.12

5 let, 2 meseca

V Evropi lani trikrat več okužb z ošpicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
ošpice | Več kot tretjina vseh primerov na svetu prihaja iz širše evropske regije, kjer se je število okužb z ošpicami lani potrojilo na 82.596 primerov. | Foto Reuters

Več kot tretjina vseh primerov na svetu prihaja iz širše evropske regije, kjer se je število okužb z ošpicami lani potrojilo na 82.596 primerov.

Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila na podvojitev števila okužb z ošpicami v svetu v lanskem letu, ko so zabeležili 229.000 primerov okužb. Glavna žarišča bolezni so regije, kjer divjajo konflikti, in odročna revna območja.

Ob tem opozarjajo, da zdravstvenim oblastem prijavijo manj kot desetino vseh primerov okužb, tako da je bilo dejansko število okuženih lani več kot dva milijona.

Več kot tretjina vseh primerov na svetu prihaja iz širše evropske regije, kjer se je število okužb z ošpicami lani potrojilo na 82.596 primerov. Velik delež se nanaša na Ukrajino, kjer je na vzhodu države že leta konflikt s proruskimi uporniki.

V Aziji so na Filipinih, kjer se borijo proti trenutnemu izbruhu ošpic, ta teden poročali o najmanj 70 smrtnih žrtvah ošpic, večinoma otrok.

Ošpice ostajajo pomemben vzrok smrti otrok po svetu

Konfliktna območja in z njimi povezane migracije so glavni izziv v prizadevanjih za cepljenje prebivalstva pa tudi odročni predeli v revnih državah, so povedali predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije na novinarski konferenci.

Pozvali so k večjim naporom, da bi bili proti ošpicam cepljeni vsi otroci, saj ošpice ostajajo pomemben vzrok smrti otrok v svetu.

Kot opozarjajo v WHO, so ošpice zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami ter z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju.

Izpostavili so, da je mogoče okužbo z ošpicami v celoti preprečiti, cepiva pa so izredno varna in zelo učinkovita.

Ne spreglejte